Szemérmes lett a pucéran fotózkodó táncosnő

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Letiltaná a meztelenül előadott táncprodukciójáról készült fotókat Juhász Kata táncművésznő. A gond csak az, hogy mindez napokkal a fotózás után jutott eszébe, mikor már nehéz a pixeleket visszagyömöszölni a fényképezőgépbe.

Sajtófőnöke nemrég ezt a tájékoztatást küldte:

“A személyhez fűződő jogokból kiindulva a fotós próbán készült képek nem kerülhetnek nyilvánosságra sem a nyomtatott sajtóban, sem az online médiumokban sem a facebookon Juhász Kata írásos beleegyezése nélkül.”

Érthető a művésznő szemérmessége, hiszen egy szál testfestésben előadott tánca során készülhettek róla kedvezőtlen képek is. Viszont személyiségi jogokra hivatkozni több mint problémás egy olyan fotós próba esetében, ahova ő maga hívta meg a teljes sajtót, kifejezetten azzal a céllal, hogy az ő előadását fényképezzék – amiről csak ő tudta előre, hogy meztelenkedni fog.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Feltételeiknek viszont nyomuk sincs a sajtónak kiküldött meghívóban. Két nappal az ominózus fotós próba után előállni korlátozó feltételekkel pedig minimum nem korrekt. Az MTI például még a fotós próba napján közzé tette a próbáról készült képeket, ezek láthatók ebben a bejegyzésben is. Utólag ilyen feltételeket közölni minimum nem elegáns. Célravezetőbb is lenne kedvesen kérni a fotósok együttműködését, minthogy alaptalan jogi hivatkozással próbálják kikényszeríteni.

Engem az se lepne meg, ha a fotósok ezek után nem működnének együtt. És még ha tényleg kellene is a szereplő beleegyezése, akkor is inkább törölnék a képeiket. Jobb megoldásnak tűnik, mint egy olyan produkciót reklámozzanak, aminek az alkotói annyira nem tekinti partnernek a fotósokat, hogy legalább előre közöljék a korlátozó feltételeket, ne utólag próbálják őket kész tények elé állítani.
Egyébként a darab szervezők által kiküldött meghívójához csatolt képen a táncművész ruhában látható, akárcsak az alábbi videón és a felvételek készítője egyiknél sincs feltüntetve.

Többen felvetették, hogy a művésznő esetleg csak azért csinálja a felhajtást, hogy minél többen beszéljenek róla. Én a magam részéről ebben nem hiszek. Persze lehet, hogy az LGT közelmúltbeli esete ihlette meg, de szerintem egy táncművész aligha akarhatja, hogy ilyen kontextusban váljon ismertté a neve. Elég szomorú lenne, ha valaki szándékosan erre utazna. Minden esetre akár akarta, akár nem, ezt sikerült elérnie.

Kiegészítés: Kicsit több, mint egy hónappal az eset után, 2013. május 28-án a művésznő képviselője válaszolt a kérdésemre, hogy mi a tiltási szándék oka:

“A tiltásnak az az oka, hogy a meztelen fotók mégiscsak kényes dolgok. És volt olyan fotós, aki túlvilágította a képeket, és kimondottan pornóképeket csinált belőle. Azért az előadás nem erről szól…..
[…]
nem vagyunk bunkók, nem erről van szó, egyszerűen nem szeretjük, ha torzulnak az információk.”

Magyarázatuk érthető és elfogadható, de mint írják, a meztelen fotók mégiscsak kényes dolgok, a művészvilág zöme ezért sem vetkőzik le közönség előtt. Viszont erre már a ruhák ledobása előtt gondolni kellett volna, és már a próba előtt jelezni kellett volna a feltételeket, nem utólag kapálózni. Utólag támasztani feltételeket nem is elegáns és ha már meg is jelentek a képek, akkor visszacsinálni sem lehet a dolgokat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!