Index: Nagyobb képek és iPhone alkalmazás

Kéthasábos új dizájn

Új arculati elemekkel, és egy közelmúltban bemutatott iPhone alkalmazással köszönti az Index az újévet.

Új elrendezés a cikkoldalakon
A korábbi galéria dizájnváltás után most a hír oldalak megjelenése is megváltozott az Indexen. Mint saját cikkük fogalmaz erről, az újévet “stabilabb lábakon álló” formátummal köszöntik, szélesebbre vették a szövegtörzset és nagyobbra a betűket, hogy kényelmesebb legyen olvasni. Üdvözletes, hogy “az új, szélesebb formátumban szebben mutatnak a videók és a képek”, ami üdvözletes eleme az egyre népszerűbb nagy képes divatnak. Ezzel együtt most hivatalosan is bejelentik az új galériáját, amiről már korában én is írtam.

Index iPhone alkalmazás

Az Index cikke azt is hangsúlyozza, hogy így nagy monitoron, nagy felbontásnál is jobban élvezhető az oldal, illetve viccesen megemlítik, hogy “relatív jobbra tolódásunk valójában csak centralizálódás, és kizárólag ergonómiai célokat szolgál”.

Az új elrendezés fő eleme, hogy eltűnt az eddig a képernyő jobb szélén található reklám terület. A hirdetési felület elhagyása a MédiaBlog szerkesztőjében felvetette a jogos kérdést, vajon “ennyire kevés a hirdetés, vagy ilyen jó fej az Index?”.

iPhone alkalmazást minden okostelefonra
Furcsa képzavar az alcímben, de az elégedetlen Google fanboyok szerint az iNdex érdekes módon még Androidon is az iPhone alkalmazást hirdeti, ami elég vicces élmény lehet. Pont mint mikor Macesként egy oldal mindenféle exe fájlokat akar velem telepíttetni a számítógépre.
Minden esetre az Index még az óév végén kiadta iPhone alkalmazását, hogy kényelmesebben és gyorsabban lehessen böngészni a híreiket a népszerű okostelefonon. Az alkalmazás részleteibe nem mennék bele. Igazából én már rég leszoktam a hírolvasó alkalmazások használatáról. Mindegyikben nagyjából a szokásos dolgok vannak, viszont mind a saját kiadójához köt, és számomra általában több korlátozást jelent, mint a böngészővel normál webes felületen hassználni az oldalt. A legtöbb eddig megjelent alkalmazást letöltöttem, egyszer kipróbáltam, és azóta sem nyúltam hozzájuk. Ez igaz az Index alkalmazására is.

Legyél az Index informátora!

Légy az Index tudósítója (ingyen persze)
Az alkalmazás leginkább említésre méltó része, hogy beépítették a ma már szinte minden lapnál jellemző “legyél a lap informátora” funkciót. Így ha az okostelefonon épp egy tüntetésen, vagy egyéb hír értékű eseményen használod az Index alkalmazását, csak rá kell bökni a dizájnos ikonra, és már küldheted is a szerkesztőségbe a képeket és videókat. Így a szerkesztőség arról is értesülhet, amiről egyébként lemaradna.
Az ötlet olyan zseniális, hogy valószínűleg a többi konkurens szerkesztőségben is a HVG-s Hernádi Leventével egyszerre csaptak a homlokukra, hogy ez nem nekik jutott eszübe. Sőt várhatóan a saját alkalmazásuk következő verziójába ők is mind beépítik majd, ha már nem kerül semmibe.

Ha pedig ez is akkora sikert ér el a kezdeményezés, mint a CNN iReport kezdeményezése, akkor majd az Index és a többi lap is tömegesen építheti le fotósait, akárcsak a CNN, hogy az ingyenes MTI anyagokból és a szintén ingyen beküldött olvasói képekből dolgozva megspórolja néhány fotó szett és pár fotós fizetését. A kisebb lapok közt meg már jó ideje van néhány kezdeményezés, akik eleve ebből szeretnék felépíteni tartalmukat, hiszen minek drága szerkesztőséget fenntartani, ha az olvasók a saját/egymás anyagait is előszeretettel olvassák. A hirdetőknek meg mindegy, csak pörögjön a számláló.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!