Megújult az Index galériája

IndexGaleria-ujDesign

Megújult az Index galériája

Az egyik piacvezető magyar hírportál is beáll a webdesign újítók közé, sőt fotó kínálatát újabb forrással bővítette.

Még nagyobb képek
Az Index megújult galériája az eddigieknél is nagyobb képekkel jelenik meg, illetve új megmaradt a nagyítás opció is, amivel a teljes böngésző ablakot kitöltő méretre nagyíthatjuk az épp nézett képet. Ez persze a fekvő formátumú képeknél igazán látványos, ott is különösen akkor, ha minél nagyobb ablakban nézzük a galériát a monitoron.
Érdekes újítás, hogy az ablak jobb szélén megjelent új gombbal válthatunk, hogy fehér vagy fekete háttéren szeretnénk a képeket nézni, attól függően, hogy szemünknek mi kedvesebb.

IndexGaleriaFooldal-ujDesign

Galéria ajánlók az Index főoldalán

Főoldal
Az Index főoldal (egyelőre?) nem változott meg. A galériák továbbra is elég hangsúlyos elemei a lap alsó részének – nem úgy, mint a nemrég megújult Stop főoldalon, ahol teljesen eltűntették a galériákat a főoldalról. Itt viszonylag nagy méretben láthatók a galériák, szép szabályos rendben váltva egymást a saját vagy ügynökségi galériák, és az Indafotó anyagaiból készült válogatások – ha már van az Indexnek is egy ilyen jó kis ingyen fotó lelőhelye, amikből néha nagyon szép és igényes válogatásokat lehet készíteni.

A régi jó Hét Képei galériák viszont továbbra sem frissülnek az Indexen, sőt egy ideje már a HVG Nagyításban se jelennek meg ilyen válogatások. Úgy fest, hogy erre nincs igény – vagy energia a szerkesztőségben.

Megosztás
A Facebook ajánló (nem like) gomb meleltt újdonságként a galéria közvetlen linkje is elérhető, hogy új fülön/ablakban megnézhessük, vagy esetleg könnyebben kimásolhassuk, ha egy blogon, vagy máshol hivatkozni szeretnénk rá.

Szélesebb ügynökségi választék
Az Index eddig saját fotósainak (és persze az Inda fotó képfeltöltőinek) képei mellett MTI és főleg AFP képeket használt, az új galériában viszont egyre több Reuters kép is megjelenik, bár valamiért sokuknál az utolsó betűt lehagyva csak Reuter szerepel forrásként. Azt is többen (jogosan) kifogásolták, hogy sem az egyes képek, sem a galéria egésze nem kap már képaláírást, rövid összefoglalást – akárcsak a szintén nemrég gyökeresen megújult MNO galériáinál. Pedig néha nem árt a hírképekhez némi magyarázat. Illetve az sem feltétlenül szerencsés, hogy a galériához kapcsolódó cikkeket (amiket korábban a galéria ismertető szövegében linkeltek) már nem lehet visszafelé elérni.
Dícséretes viszont, hogy (ahogy illik, és kötelező), minden kép alatt szerepel nem csak az ügynökség, hanem a fotós neve is. Persze azon a jövőben sem fogunk nagyon meglepődni, ha olykor Facebook, twitter, vagy akár csak annyi szerepel majd, hogy Internet, hiszen ilyenekre sajnos eddig is volt példa az Indexnél – de reméljük, hogy egyre ritkább lesz.

Te mit gondolsz az Index új galériájáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!