Virtuális napilapot indít az Index

Index-NapiNapi-rovat

Minden nap az aktuális hírek válogatása

A roppant fantáziadús Napi napi néven napi válogatás rovattal kiadvánnyal rukkolt elő az Index, hogy a nap legfontosabbnak ítélt híreit egy helyen meg lehessen találni.
A Napi hírcsokor minden nap az esti híradók idejében jelenik meg, hogy összefoglalja a nap eseményeit. A szerkesztőség azt igéri, hogy időnként kiemelnek majd nap képét is.

Index-NapiNapi-2013-05-30

A legelső Napi napi

Komoly lépés
Miután az Indextől távozott Uj Péter egykori alapító-főszerkesztő elcsábította a szerkesztőség több neves szerzőjét is, az Index most egy ilyen formai újítással próbálja felrázni olvasóit. Újításuk további különlegessége, hogy pont szembe menni látszik az egyre inkább azonnali közlés felé haladó online divattal.
Ugyan ez a Napi napi név szerintem elég szerencsétlen, sőt ismételgetése kifejezetten fárasztó is (nem irigylem érte a szerkesztőségben dolgozókat) valójában egy komoly lépésről van szó. Hogy az olvasóknak nagyobb, vagy a szerkesztőségnek, azt még nem tudom eldönteni, de hogy komoly lépés az biztos. Abban a tekintetben mindenképpen, hogy látszólag a komolyabb, valóban hír értékű dolgok kiemeléséről szól ez az új kezdeményezés. Ez pedig mindenképpen üdvözlendő az egyre jobban elbulvárosodó Index címlap és az eleve könnyedebb, bloggerek által szolgáltatott tartalmaknak fenntartott Index2 címlap mellett.

Tulajdonképpen lehet, hogy ezzel a Napi napival próbál az Index (újra?) egy komoly lapot faragni az egyre színesedő, felületesedő, klikk vadász, de átláthatatlan főoldal helyett. Legalábbis ez volt az első gondolatom, de ezt meglőtte, hogy ez az új válogatás nem folyamatosan frissülő rovat a komoly/fontos cikkekkel. Inkább önálló kiadványként csak utólag, a nap végén jelennek meg benne az anyagok, mint a másnapi (vagy ahol létezik még ilyen, délutáni/esti) nyomtatott újságba a cikkek. Annyi csak a különbség, hogy ezt nem küldik a nyomdába.

Nem új az ötlet
Lényegében az Index minden évben előáll egy ilyen ötlettel, csak most nem nyomtatóra optimalizált verzóban került elő. De még az is lehet, hogy idővel leporolják az egykori főszerkesztő évekkel ezelőtti hasonló kezdeményezésének ezt az aspektusát is és a Napi napi nem csak online lesz majd olvasható, hanem PDF-ben is letöltheted majd. Mondjuk azzal a felkiáltással, hogy munkából hazafelé ebook olvasón olvasgasd, vagy akár ki is nyomtathasd – bár mivel csak este hétkor jelenik meg, az már régen rossz, ha valaki akkor megy haza a munkából. Viszont ez a nyomtatható funkció igazán komoly szükséglet lenne, mert különben hogy lehetne később ráhámozni a krumplit, mint egy hagyományos újságra?

Nap képe lehet majd, Hét képei biztosan nem
Hernádi Levente képszerkesztőtől azt is megtudtam, hogy az új gyűjtő oldalba terveznek majd nap képét is tenni, de erre csak akkor kerül sor, ha találnak a hírügynökségek (vagy a lap saját) fotó termésében olyan képet, ami nem csak szép és jól mutat egy ilyen helyen, hanem az komoly hírértékkel is bír.
Ezt a nagy komolykodást némileg cáfolni látszik, hogy az első, tegnapi Napi napi válogatás utolsó képe egy animált GIF (nem az igényesebb fajta) formájában előadott politikai karikatúra, amire – legalábbis szerintem – sem a komolyság, sem a magas hírérték nem jellemző.

Szomorúan vettem viszont tudomásul, hogy a korábban az Index által beindított Hét képei rovat nem csak nem fog újáéledni, de még az eddig elérhető, 2009 októberig megjelent Hét képei válogatásokat is eltüntették az Index szerveréről.
Firssítés: Alig valamivel a poszt megjelenése után a hibát jelezték és a régi Hét képei anyagok újra elérhetők, bár ez csak csekély vigasz, ha újabbak nem lesznek.

Te mit gondolsz az Index Napi napi rovatáról?

(Én nem vagyok hajlandó többször leírni ezt a rovat címet – követelek valami értelmes nevet neki!)

A Napi napi első számai:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!