A fotókiállítás, ahol már skiccelni is tilos

Ezt sem lehet, azt sem lehet… Fotó: @ctrizee/Instagram

Azt már megszoktuk elfogadtuk, hogy a legtöbb kiállításon fotózni tilos, néha még akkor is, ha kifejezetten sajtó eseményre hívják a képi sajtó munkatársait.
De már van olyan kiállítás, ahol még skiccelni sem hagyják a kultúra iránt érdeklődőket.

A PetaPixel a BoingBoing nyomán idézi a @ctrizee nevű twitterezőt, aki egy chicagoí kiállításon örökítette meg – valószínűleg már ezzel is szabályt sértve – a fotózást és skiccelést is tiltó táblát. Költői kérdése így szól: “Tényleg ilyen rosszul állnak a dolgok, hogy már a skiccelést is tiltják?” Kérdés vajon mire gondoltak vele, talán még jegyzetelni is tilos, vagy csak a képi adatrögzítést tiltják ilyen módon? A BoingBoing minden esetre némi iróniával hozzáteszi, hogy a következő lépés talán az lesz, hogy megtiltják, hogy a képeket fejben tovább gondoljuk (ti: jogvédett mű átdolgozása)?

“Tilos a kiállításon:

  • Fotózni
  • Vakut használni
  • Állványt használni
  • Videókamerát használni
  • Skiccelni” 

A jövőben szaporodnak az ilyen gondok
A videózni is képes fényképezőgépek, az egyre nagyobb felbontású fotókat készítő telefonok, vagy akár napszemüvegek korában egyre nehezebb kitiltani bárhonnan az álló, vagy mozgókép rögzítő eszközöket. Különösen, mivel ezek egyre nagyobb számban vannak jelen mindenhol, és ahogy minden autó mellé nem lehet rendőrt állítani, úgy minden néző mellé sem lehet biztonsági őrt állítani, még egy kiállításon sem, nemhogy egy koncerten. Sőt az sem könnyen kivitelezhető, hogy minden netre feltöltött (tehát publikált) illegális fotót leszedjenek/leszedessenek – bár szerintem erre még alakulhat ki külön iparág, ami akár jó üzletté is válhat a képkereső motorok fejlődésével.

A PetaPixel azt is felveti, hogy vajon mit fognak csinálni, ha eljön egyszer a CyberPunk jövő, és mindenkinek sokmegapixeles kamera lesz a szemébe építve, és a képeket nagy felbontásban tudjuk majd letölteni közvetlenül az agyunkból? Nos a kérdés egyelőre még nem időszerű, de érdekes, hogy hova vezet.

Neked hol szokták tiltani a fotózást?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!