A fotókiállítás, ahol már skiccelni is tilos

Fotó: @ctrizee/Instagram

Ezt sem lehet, azt sem lehet… Fotó: @ctrizee/Instagram

Azt már megszoktuk elfogadtuk, hogy a legtöbb kiállításon fotózni tilos, néha még akkor is, ha kifejezetten sajtó eseményre hívják a képi sajtó munkatársait.
De már van olyan kiállítás, ahol még skiccelni sem hagyják a kultúra iránt érdeklődőket.

A PetaPixel a BoingBoing nyomán idézi a @ctrizee nevű twitterezőt, aki egy chicagoí kiállításon örökítette meg – valószínűleg már ezzel is szabályt sértve – a fotózást és skiccelést is tiltó táblát. Költői kérdése így szól: “Tényleg ilyen rosszul állnak a dolgok, hogy már a skiccelést is tiltják?” Kérdés vajon mire gondoltak vele, talán még jegyzetelni is tilos, vagy csak a képi adatrögzítést tiltják ilyen módon? A BoingBoing minden esetre némi iróniával hozzáteszi, hogy a következő lépés talán az lesz, hogy megtiltják, hogy a képeket fejben tovább gondoljuk (ti: jogvédett mű átdolgozása)?

“Tilos a kiállításon:

 • Fotózni
 • Vakut használni
 • Állványt használni
 • Videókamerát használni
 • Skiccelni” 

A jövőben szaporodnak az ilyen gondok
A videózni is képes fényképezőgépek, az egyre nagyobb felbontású fotókat készítő telefonok, vagy akár napszemüvegek korában egyre nehezebb kitiltani bárhonnan az álló, vagy mozgókép rögzítő eszközöket. Különösen, mivel ezek egyre nagyobb számban vannak jelen mindenhol, és ahogy minden autó mellé nem lehet rendőrt állítani, úgy minden néző mellé sem lehet biztonsági őrt állítani, még egy kiállításon sem, nemhogy egy koncerten. Sőt az sem könnyen kivitelezhető, hogy minden netre feltöltött (tehát publikált) illegális fotót leszedjenek/leszedessenek – bár szerintem erre még alakulhat ki külön iparág, ami akár jó üzletté is válhat a képkereső motorok fejlődésével.

A PetaPixel azt is felveti, hogy vajon mit fognak csinálni, ha eljön egyszer a CyberPunk jövő, és mindenkinek sokmegapixeles kamera lesz a szemébe építve, és a képeket nagy felbontásban tudjuk majd letölteni közvetlenül az agyunkból? Nos a kérdés egyelőre még nem időszerű, de érdekes, hogy hova vezet.

Neked hol szokták tiltani a fotózást?

Readers Comments (7)

 1. Részemről munkahelyen tiltott – biztonsági okokból – na persze az ellen hogy Gazsi megpróbálja memorizálni a riasztók helyét, stb, akkor ugye az ellen nem véd tehát ott vagyunk megint csak ahol a part szakad. Mindenesetre érdekes felvetés, nem igazán látom át a logikai alapját.

 2. Ezt a hülyeséget… Ha nem lehet fényképezni, akkor az magában hordozza a vakuzás kitiltását is. Ezzel az erővel azt is odaírhatták volna, hogy nem lehet távkioldót használni. És ha nem lehet videózni ill. fotózni, akkor mi értelme az állvány kitiltásának? És akkor babzsákot sem vihetek be? Persze jogos lehet a kérdés: Minek vinnék magammal egy kiállításra babzsákot?
  Olyan jó lenne, ha egyszer valaki leírná, hogy miért nem lehet egy-egy helyszínen fényképezni. De nem valami mondvacsinált ok érdekel, hanem valami értelmes, mint pld. az állatkerti oroszlánetetési tilalom. Na, ez logikus és tolerálható.

  • Maga a kiírás tényleg elég átgondolatlan.

   Az állatkertben egyébként kiírják, hogy miért ne etesd az oroszlánt? Nem csak a tiltás/kérés van kint?

   Az okokat általában nem szokás elárulni – pedig bizonyos esetekben pozitívabb és eredményesebb is lenne.
   Bár sajnos gyakran még egy lovas versenyen (ahol elvben ugye lovakat szerető emberek vannak) se sikerül megérteni a közönségnek, hogy ne vakuzzon, mert a lovakat zavarhatja, a lovas meg összetörheti magát miatta….van hogy 4-5x is bemondják, mégis villognak a vakuk – ami egyébként közismerten sokat ér 10-20-50 m távolságból egy kompaktgépnél vagy mobilnál.

   • Nem, nem írják oda, de úgy vélem, ez nem igényel komolyabb magyarázatot. Skicceléssel meg nem hinném, hogy mérhető kárt lehetne okozni.
    Engem amúgy a Természettudományi múzeumban állítottak megoldhatatlan helyzet elé. Megvettem a fotós jegyet, besétáltam a terembe, felállítottam az állványt, rátettem a lejkát, csatt, kész volt az első kép. Erre odajön hozzám a biztonsági őr és közli velem, hogy azonnal pakoljak össze, mert profik itt nem fotózhatnak! Profik!? Ezt miből gondolja, hogy én profi vagyok, kérdeztem.
    Hát abból, hogy állványt használok, jött a válasz. Mondtam neki, hogy nem azért használok állványt, mert profi vagyok, hanem azért, mert 100-as dia van a gépben, és mivel itt kevés a fény, félő, hogy berázom.
    Nem tudtam meggyőzni, még akkor sem, amikor rámutattam a néhány méterre álló fotósra, aki egy eos 1V-t használt, rendszervakuval. Na Ő a profi!

    • Annyiból megtaláltátok a közös nevezőt, hogy te ugyanúgy azt tekinted profinak, akit annak hiszel, mint ahogy ő is….merthogy se a gép típusa, se a vaku vagy állvány használata nem mond el semmit a másik profizumsáról – ami inkább a céljairól szólna, mint az eszközeiről.

     • Sajnos nem találtuk meg a közös nevezőt. A profizás az őrnek szólt, hogy megértse az üzenetet.
      Nálunk nagyon kevés a profi és túl sok a hivatásos, ezért aztán óvatosan használom a profi jelzőt.

     • Értettem én, de pont ez a lényeg, hogy nem azonosak a fogalmaik az embereknek, amiben használják ezeket a kifejezéseket. Lényegében nincs (egyértelmű) jelentése a profi szónak, mégis definiícióban használják, hogy profi célra nem lehet fotózni….aztán társítanak hozzá egy gondolatot, és állványhoz, gép mérethez, akármihez kötik.

      Közben mobillal simán lefotózza bárki, és ugyanúgy megjelenik akárhol profi módra….szóval ugye miről is beszélünk (főleg inkább akik a feltételeket szabják).

Comments are closed.