iReport – olvasóriporter oldalt indít a CNN

cnniReport

CNN iReport

A világ egyik legnagyobb hírtelevízió társasága olvasóriporter oldalt indít iReport néven, ide várják ezentúl a nézők/olvasók által rögzített híreket.

Az iReport új weboldala az egyre népszerűbbé váló közösségi megoldásokra alapoz. A nézők tömegéből várja a hírként érdeklődésre számot tartó anyagokat, hogy ezzel egészítsék ki szerkesztőségi anyagaikat. Az oldalon regisztrálva bárki szabadon beküldheti saját tudósításait, amiből aztán a CNN szerkesztői kiválogatják, mit fognak majd adásba engedni a nemzetközi hírcsatornán.

A Mashable is hivatkozik az AdWeek cikkére, ami úgy jellemzi a jelenleg még csak készülő oldalt, mint nagyon YouTube-ra hajazó, videó centrikus oldalt. Sőt Mike Shields ennél messzebbre megy, és kijelenti, a CNN a YouTube területére lép az új közösségi videós híroldallal.
A szerző úgy tudja, hogy a 2006-ban indult iReport kezdeményezés indulása óta mintegy 100 ezer hír jellegű tudósítást kapott a világ minden tájáról. Ebből azonban közel tízezer 2008 első félévéből származik, ami a kezdeményezés népszerűségét mutatja. Viszont a hatalmas mennyiségű anyagnak alig 10%-a jelent meg akár a CNN.com weboldalon, akár a társaság tévé műsoraiban.

Az új oldalra szinte akármilyen tartalom könnyen és gyorsan feltölthető lesz, sőt a más renszereknél már megszokott módon lehet majd az anyagokat értékelni, kommentelni, megosztai, vagy akár beágyazni is saját weboldalba.

Távolodás a szakmai alaposságtól
Mike Shields szerint maga a CNN vezetése is elismeri, hogy az iReport kezdeményezéssel a csatorna távolodik a klasszikus sajtó alaposságot és (többszörös) ellenőrzést megkövetelő klasszikus értékeitől. Ugyanakkor arra hviatkoznak, hogy az iReport nagyon népszerű, és több esetben nagyon hasznosnak bizonyult a váratlan eseményekről készülő tudósításban.

Jim Walton a CNN Worldwide igazgatója azt mondja, “Az egész a közönséggel kezdődik”, és “a közönség egyre szívesebben vesz részt a hírekben. A mi természetes kiegészítésünkké váltak.” Walton azt is elárulta a lapnak, hogy még nem tudják, hogy hova fog tovább fejlődni az iReport, ha a közönség igazán belelendül majd az oldal használatába.

Susan Grant szerint “A közösség fog dönteni róla, hogy mi számít hírnek […] mi senkit nem fogunk semiről lebeszélni – az iReport teljesen szabad lesz”. (A CNN ugyanakkor szemmel fogja tartani az oldalt, hogy oda nem illő tartalom ne kerüljön fel.)

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!