Debreczeni Zita döntött, kizárólag fotós lesz

Debreczeni Zita a fényképezőgép mindkét oldalán

A népszerű celeb, modell elhagyja a kifutót, és ezentúl csak fotósként tevékenykedik. De néha azért magát is fotózza majd címlapokra.

Az Xnews tette nemrég közzé a Debreczeni Zitával készült legújabb interjút, amiben a (top?) modell celeb elárulta, hogy következő pár évét kizárólag a fotós munkának szenteli. Egyelőre még a gyermek vállalást is halogatja. A sikeres, bár saját szavai szerint kiöregedő topmodell tehát mostantól csak fotózáson dolgozik.

A kamera mindkét oldalán egyszerre
Mint mondja, a jövőben csak a saját fényképezőgépe elé áll modellként. Ez rögtön felvet néhány érdekes szakmai kérdést. Persze nem ő lesz a fotótörténelemben az első fotós, aki a kamera mindkét oldalán áll – akár egyszerre is.

Sok Szinte minden fotósról vannak önarcképek, sőt vannak, akik egészen művészi szinten képesek az önfényképezést művelni, még az önakttal is boldogulnak. De az talán nem annyira hétköznapi, hogy egy fotós készít magáról modell, vagy akár címlapfotókat. Talán ez lesz majd Zita munkásságának védjegye, még ha furcsán hangzik is mindez. Különösen figyelembe véve “szakmai” előéletét, amiből megtudtuk, hogy ő fotósként a modellek beállítására, pózaira, a képek kompozíciójára (bár ezt a szót nem hallottuk tőle) figyel, a lámpákat és eszközöket pedig valaki olyan állítja be neki, aki “ért a fényekhez”. Különösen nehéz lehet ezt úgy, hogy még a gép sem az ő kezében van, de nyilván valahogyan megoldja.

Debreczeni Zita a fényképezőgép mindkét oldalán

Komoly változások
A nagy port kavart szakmai beugratás tévéinterjú óta eltelt két teljes év, azóta sok minden történt Zita életében szakmailag is. Nem csak sajtófotósa volt egy filmnek (bár ezt a munkát valójában stand fotónak hívják), hanem szerepelt is benne. Természetesen mi mást, mint fotóst, “ha már úgyis ott volt fotósként”. Zita azóta újabb fotótanfolyamokat is emlegetett számos interjúban, sőt a Tabu TV videója, illetve a Blikk és Bors cikke és a Stop interjúja révén azt is megtudhattuk, hogy tavaly szeptembertől főiskolán tanul fotózást. Zita a Budapesti Kommunikációs Főiskola fotó szakára nyert felvételt, ami még a gyakorló sajtófotós és HVG képszerkesztő Hernádi Leventének sem sikerült. Igaz ő az egyetlen állami finanszírozású helyre próbált bekerülni, aminek a pontszáma közel duplája a költségtérítésesnek. A BKF-en oktatott fotográfiai irány egyébként valóban inkább Zita divatfotó irányultságához illik, mint egy fotóriporterhez, hiszen az intézmény inkább a műtermi gyakorlatokra fekteti a hangsúlyt. A Blikkből azt is megtudjuk, hogy Londonba készül gyakorlatra, és az iskola elvégzése után saját fotóműtermet szeretne nyitni.

Talán ma már olyan nyilatkozatokat sem tesz, hogy a szintén celebként fotóssá vált Kasza Tibor “munkájában az a plusz pozitív, hogy lefotóz egy képet, annak utána számítógépen annyira szép színeket tud varázsolni. Ha például valamit szürkében fotózott, akkor azt nagyon szépen át tudja színezni lilára, ha az neki úgy jobban tetszik.”

Minden esetre az iskolába csak nem járhat vele más fotós, hogy beállítsa helyette a felszerelést, és azt is kétlem, hogy alapos szakmai tudás nélkül csak úgy diplomát kaphatna. Így talán idővel a fotós társadalom is elkezdhet a képeivel foglalkozni (ahogy azt már két éve is javasoltam) kezdeti bakijai helyett. Sőt egy szép nap talán ugyanolyan szürke, és ismeretlenségbe vesző fotós lehet belőle is, mint a szakmában a többiek, akiknek még azért is küzdeniük kell, hogy a megállapodott munkadíjat kifizessék, és akiknek mindenhol elfelejtik kiírni a nevét. Persze azért celebként számára ezt elérni azt hiszem, hogy bármilyen nehéz a fotózásnál, vagy szakmai kérdésnél nagyobb kihívás lenne.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!