Tévedés volt Steve Jobs 2008-as halálhíre

SteveJobs-AppleCEO-photoMattDunhamReuters

Fotó: MattDunham/Reuters

Sajnos ezúttal megerősítették az Apple vezér halálhírét, így biztosak lehetünk benne, hogy a Steve Jobs haláláról szóló hírek most nem tévesek. Az éjszaka érkezett első hírek láttán, valószínűleg (legalábbis remélem) mindenki megerősítést keresett minél több hiteles forrásból, mielőtt ő maga elhitte és terjeszteni kezdte volna az első hírt, amit a témában olvasott.

Én eközben a megerősítés közben bukkantam az Apple honlapján megjelent hivatalos gyászhírre. Ennél hivatalosabb talán nem is lehetett a megerősítés. Törtem is a fejem, hogy a saját blogbejegyzésem címébe odaírjam-e, hogy megerősítést nyert a szomorú hír.
Szükség is volt erre a megerősítésre. Egyrészt, mert szakmai alapelv, hogy minden hírt ellenőrzün (úgye??). Másrészt azért, mert néhány éve rémhírként már elterjedt egyszer, hogy Steve Jobs meghalt. Szerencsére akkor lehetősége volt a hírt neki magának kommentálni egy idézettel:

“A halálomról szóló hírek igencsak eltúlzottak.” – Mark Twain

Akartam is írni többször erről a történetről, mert az Apple vonatkozás, és a sajtó érintettsége miatt is illik a blogom tematikájába, de eddig kimarad. Sajnos most ez a téma is szomorú aktualitást nyert. Természetesen az akkor tévesen publikált 2500 szavas nekrológ most élesben is megjelent. Csak a halálnem és dátum került pontosításra, illetve ezúttal eltávolították belőle a felhívást, hogy ez “nem közlésre szánt anyag”.

Rutin frissítés apró bakival
Elsőre kicsit morbid a hangzása, de a sajtóban – különösen nagyobb lapoknál és hírügynökségeknél – hagyománya van, hogy fontos és híres embereknek előre megírják a halálhírét. Még akkor is, ha valaki makk egészséges, és szinte elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül meghaljon, egy előkészített halálhír dukál minden hírességnek, ha valaki kellően fontos.
Ezekben a félkész nekrológokban jó előre összegyűjtik az illető személyes adatait, életútját és sokszor tartalmaz egy listát a családtagokról is. Így ha bekövetkezik a tragikus esemény, akkor csak a halál módjával és időpontjával, és egyéb aktualis konkrétumokkal kelljen kiegészíteni az előkészített írást, hogy minél hamarabb lehessen publikálni.

Természetesen ezeket az előkészített nekrológokat időről-időre frissítik, hogy az életrajzi adatok közé a legfrissebb adatok is bekerüljenek. Egy ilyen rutin frissítés során jelent meg a Bloomberg gazdasági hírügynökség előfizetőinél Jobs halálhíre. Szerencsére hamar észrevették a hibát, és vissza is vonták a megjelent írást, még mielőtt még az alaptalan rémhír futótűzként terjedni kezdett volna, majd közleményben tisztázták a történteket. Így aztán mindenhol a baki híre jelent meg a rémhír helyett, és még a tőzsdén sem okozott katasztrófát a részvény árak esése.

Kapcsolódó cikkek:

Kiegészítés: Néhány évvel a Bloomberg Steve Jobs bakija után a Reuters hasonló hibát követett el Soros György előkészített nekrológjával (Origo, HVG, Napi Gazdaság, VilággazdaságBlikk, Kárpátinfo, stb).