Tévedés volt Steve Jobs 2008-as halálhíre

SteveJobs-AppleCEO-photoMattDunhamReuters

Fotó: MattDunham/Reuters

Sajnos ezúttal megerősítették az Apple vezér halálhírét, így biztosak lehetünk benne, hogy a Steve Jobs haláláról szóló hírek most nem tévesek. Az éjszaka érkezett első hírek láttán, valószínűleg (legalábbis remélem) mindenki megerősítést keresett minél több hiteles forrásból, mielőtt ő maga elhitte és terjeszteni kezdte volna az első hírt, amit a témában olvasott.

Én eközben a megerősítés közben bukkantam az Apple honlapján megjelent hivatalos gyászhírre. Ennél hivatalosabb talán nem is lehetett a megerősítés. Törtem is a fejem, hogy a saját blogbejegyzésem címébe odaírjam-e, hogy megerősítést nyert a szomorú hír.
Szükség is volt erre a megerősítésre. Egyrészt, mert szakmai alapelv, hogy minden hírt ellenőrzün (úgye??). Másrészt azért, mert néhány éve rémhírként már elterjedt egyszer, hogy Steve Jobs meghalt. Szerencsére akkor lehetősége volt a hírt neki magának kommentálni egy idézettel:

“A halálomról szóló hírek igencsak eltúlzottak.” – Mark Twain

Akartam is írni többször erről a történetről, mert az Apple vonatkozás, és a sajtó érintettsége miatt is illik a blogom tematikájába, de eddig kimarad. Sajnos most ez a téma is szomorú aktualitást nyert. Természetesen az akkor tévesen publikált 2500 szavas nekrológ most élesben is megjelent. Csak a halálnem és dátum került pontosításra, illetve ezúttal eltávolították belőle a felhívást, hogy ez “nem közlésre szánt anyag”.

Rutin frissítés apró bakival
Elsőre kicsit morbid a hangzása, de a sajtóban – különösen nagyobb lapoknál és hírügynökségeknél – hagyománya van, hogy fontos és híres embereknek előre megírják a halálhírét. Még akkor is, ha valaki makk egészséges, és szinte elképzelhetetlen, hogy belátható időn belül meghaljon, egy előkészített halálhír dukál minden hírességnek, ha valaki kellően fontos.
Ezekben a félkész nekrológokban jó előre összegyűjtik az illető személyes adatait, életútját és sokszor tartalmaz egy listát a családtagokról is. Így ha bekövetkezik a tragikus esemény, akkor csak a halál módjával és időpontjával, és egyéb aktualis konkrétumokkal kelljen kiegészíteni az előkészített írást, hogy minél hamarabb lehessen publikálni.

Természetesen ezeket az előkészített nekrológokat időről-időre frissítik, hogy az életrajzi adatok közé a legfrissebb adatok is bekerüljenek. Egy ilyen rutin frissítés során jelent meg a Bloomberg gazdasági hírügynökség előfizetőinél Jobs halálhíre. Szerencsére hamar észrevették a hibát, és vissza is vonták a megjelent írást, még mielőtt még az alaptalan rémhír futótűzként terjedni kezdett volna, majd közleményben tisztázták a történteket. Így aztán mindenhol a baki híre jelent meg a rémhír helyett, és még a tőzsdén sem okozott katasztrófát a részvény árak esése.

Kapcsolódó cikkek:

Kiegészítés: Néhány évvel a Bloomberg Steve Jobs bakija után a Reuters hasonló hibát követett el Soros György előkészített nekrológjával (Origo, HVG, Napi Gazdaság, VilággazdaságBlikk, Kárpátinfo, stb).

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!