Micro USB adapter iPhone töltéshez

Apple-iPhoneDock-microUSB

iPhone töltő adapter Micro USB csatlakozóval

Egy nemrég született EU szabályozás kereétben az Apple is vállalta, hogy bevezeti a Micro USB csatlakozók támogatását. Már meg is rendelhetjük az erre szolgáló adaptert. Szerinted van ennek így értelme?

Geeklány blogján láttam először  az új Apple adapter hírét, pedig Apple témákkal foglalkozó oldalakon is megjelent. Mint már korábban is kifejtettem, a szabványosítást üdvözlöm, de a Micro USB csatlakozót továbbra sem szívlelem.
Mivel az Apple iPod dokkoló csatlakozójára alapozva rengeteg cég szinte számtalan terméke épül, várható volt, hogy valami ilyen, visszafelé is kompatibilis, áthidaló megoldással rukkolnak elő. Igazából meglepő, hogy a legutóbbi iPhone bejelentéskor mindezt nem hangsúlyozták ki, mint új környezetvédelmi intézkedést – persze a bejelentés elsősorban Amerikának szólt, ez pedig EU szabályozás, így nem akkora csoda, hogy nem foglalkoztak vele, bár szerintem egy jó pontot szerezhettek volna ezzel is.

Miért Micro és nem Mini USB?
Lehet, hogy a Micro USB kisebb, újabb, modernebb, szebb, jobb minden másnál. Viszont a Mini USB az a csatlakozó, ami jóval elterjedtebb, és megtalálható a telefonokon kívül szinte MINDEN más informatikai eszközöközn, rögtön az élen a fényképezőgépekkel és a videókamerákkal.

Miért nem mindkettő?
El tudnám képzelni, hogy akár mindkét kisebb USB csatlakozó helyet kapjon egy ilyen adapteren. Kétlem, hogy az előállítási költséget nagyon megdobná, és ismerek egy csomó embert, akiknek jól jönne, mert Mini USB-t hazsnálnak, Micro-t meg nem nagyon.
Minden esetre remélem, hogy ha az Apple nem is gondolt a kettős csatlakozó megoldásra, kínai barátainknak eszébe jut, és orvosolni fogják ezt a micro hibát.

Hol marad az USB szabványosítás?
Egy másik dolog, amit hiányolok a nagy szabványosítási őrületben, hogy ha már az EU szabványosította a telefontöltő egyik végét, akkor miért nem USB-sítik a másik végét is? Hiszen a módosítás céljának azt kiáltották ki, hogy így nem kell majd minden telefonhoz töltőt adni, mert az embereknél hegyekben állnak otthon a töltők.
Szerintem ideje lenne bevezetni (legalább az új építésű épületeknél), hogy a falban  ne csak 220V-os konnektor legyen, hanem USB csatlakozó is az egyre szaporodó USB-ről tölthető eszköz töltéséhez. Persze hozhatnának olyan szabályt is, hogy minden elektromos berendezésen kell lennie USB aljzatnak a telefonok és egyéb termékek töltésére. Hiszen ha a HiFi, DVD lejátszó, TV, rádió, stb tudna ilyen funkciót kínálni, akkor a telefonok mellé csomagolt töltők tényleg feleslegessé válhatnának.
Nyilván egy ilyen szabályozás jóval lassabban valósulna meg az épületvillamosság terén. De legalább a szakmai vitát el lehetne indítani ebbe az irányba, hogy egy szép nap majd legyen is belőle valami. Szerencsére a szórakoztató elektronikában már vannak most is eszkök, amik kínálnak ilyen lehetőséget – a számítógépeken kívül, mivel ott ma már teljesen természetes, hogy van USB csatlakozó.

A régi kérdésem viszont továbbra is aktuálisnak tartom: Nálad milyen a Mini USB és Micro USB eszközök aránya?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!