Mennyit ér Debreczeni Zita fotós diplomája?

Debreczeni Zita fényképezőgéppel pózol

Debreczeni Zita fényképezőgéppel pózol
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A kérdés még ennél is súlyosabb: milyen hatással van az iskolára és mennyit ér majd mások diplomája, ha Debreczeni Zita megszerezte a sajátját?
A bejegyzés nagyjából egy évvel azelőtt született, hogy Zita végül megkapta a diplomát (Blikk, Nők Lapja Café, RC News, stb). Úgy gondolom ez a tény a bejegyzésben boncolgatott kérdéseken egyáltalán nem változtat, így a bejegyzést csak kiegészítettem, át nem írtam.

Mivel celebből lett fotósról van szó, szinte természetes, hogy dúlnak az indulatok Zita karrierje körül, ahogy az is, hogy a bulvár lapok legalább olyan szívesen pletykálnak róla, mint a magukat a bulvár sajtónál általában komolyabbnak tartó fotósok. A felvetődő kérdés viszont tényleg fontos. Nem csak egy celeb karrierjét érinti, hanem az iskolában tanulókét – sőt a szakma megítélését is sokban befolyásolja.

A Velvet tegnap megírta, hogy Debreczeni Zitát meghúzták a főiskolán, de ő mégis vizsgázhat majd. A cikkben írtak elég felületesek, mert fontos kérdések maradtak megválaszolatlanul. De azért nagyjából pártatlanul bemutatják a kialakult helyzetet.
Nem is szaporítanám a szót azzal, hogy ismétlem, amiket mások már megírtak helyettem. Egy mondatot viszont fontosnak érzek kiemelni, mert egy súlyos kérdést feszeget – a helyzetet állítólag ismerő névtelen alak mondja:

“azt gondolom, a főiskola akkor is rosszul jön ki ebből, ha [Zita] megkapja a diplomáját, és akkor is, ha nem. Akkor meg inkább ne kapja meg!”

A hírnév átka elől nincs menekvés
Ha valaki híres, ismert, közismert, vagy egyenesen hírhedt, akkor törvényszerű, hogy vannak jó és rosszakarói is. A széles tömegekhez eljutó bulvár sajtó meg ugyanígy áldás és átok is egyszerre. Ez ellen pedig senki sem tehet.
Zita fotós karrierje viharosan indult, és az akkori szakmai bakit aligha fogja neki elfelejteni a fotós társadalom. Bármit tegyen is, stigmaként fog a nevéhez kötődni. Akik pedig ezt nem bocsátják meg neki, azokat örökké nagyon nehéz lesz bármilyen tanfolyammal, iskolai képzéssel, diplomával, vagy akár nagyon jó képekkel és Vogue megjelenéssel is a maga oldalára állítani.

“Szép lehetsz, de okos nem!” – tartja a mondás. Mindenkinek megfelelni pedig lehetetlen.

Zita (szinte?) minden lépését figyelemmel kíséri a sajtó, és keresi rajta a fogást mindenki. Még ha minden képe, mondata és gondolata tökéletes lenne, akkor is találnának támadási felületet.

Kommunikációs katasztrófa vagy csak dilemma?
Bizony a BKF nagyon nehéz helyzetben van és hiába kommunikáció a fő területük, aligha tudnak olyat tenni, ami biztosan jó döntés. Ha a szokásos főiskolai szigort alkalmazzák a hírességgel szemben, ugyanúgy érhetik őket azok a vádak, hogy kivételeznek. Ha ez még igaz is, azzal csak tovább táplálják a kételyeket és muníciót adnak a negatív krtikának, amik táptalaj nélkül is jönnének, hát még így.

Ha a hírességgel szigorúbbak, mint mással, az egyrészt ugyanolyan kivételezés lenne, mintha könnyítenék a dolgát. Másrészt a diákok minden iskolában előszeretettel érzik úgy, hogy rájuk pikkelnek a tanárok. Még akkor is, ha ez esetleg nem igaz. Ha pedig egy celeb híresztel ilyet az iskolájáról, az még károsabb, mintha csak egy átlagos hallgató tenné, hiszen sokkal több emberhez jut el. Ráadásul a celeb jelenség egyik fő tényezője, hogy a közönség szívesen azonosul a hírességekkel. Vajon mi ártalmasabb, ha azt gondolják az iskoláról, hogy itt könnyebb értéktelen diplomát szerezni, mint egy céllövöldében, ezzel leértékelve a képzéseik becsületét és a náluk szerzett végzettség szakmai jó hírét (és vele munkaerő piaci értékét is) vagy ha a potenciális hallgatók inkább nem is jelentkeznek, mert azt hiszik majd, hogy itt rájuk is pikkelni fognak majd és hiába fizetik a drága tandíjat.
Nem utolsó sorban pedig a főiskolai tandíjnál jóval olcsóbb képzéseknél is törvényszerűen felvetődik, hogy vajon lehet-e egy fizető tanulót végérvényesen megbuktatni, vagy előbb-utóbb azért csak kell neki valami papírt adni, ha már egy vagyont kifizetett.

Persze szakmailag ez nem is lehetne kérdés semmilyen téren. De azért mindannyian tudjuk, hogy hányan kapnak jogosítványt és vezetnek a forgalomban, akikre még játékautót sem bíznánk….pedig a közutakon még a rendőrség is szokott ellenőrzést tartani. Az érettségit és a nyelvvizsgát meg ne is említsük. A diplomákat és egyéb végzettségeket egyszer kiosztják, és utána jó eséllyel soha nem ellenőrzi őket senki – hacsak nem kerül valaki túl magas pozícióba, de a politikát hagyjuk is.

Szerinted mit kezdhet a helyzettel az iskola és milyen hatása lesz mindennek a BKF-re, vagy Zitára nézve?

Kiegészítés: Nagyjából egy évvel ez után a bejegyzés után több lap is megírta, hogy Zita sikeresen lediplomázott a BKF-en (BlikkNők Lapja CaféRC News, stb). Diplomamunkáját pedig a cikk alapján gyermek szépségversenyek résztvevőiről készítette.

Mivel valaki úgyis mindig linkeli vagy emlegeti, így legalább keresni nem kell:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!