Ki használ ma még CD/DVD lemezt?

Fotó: allen-journal.blogspot.com

Egyik kedvenc szavam járása, hogy “a XXI. században talán nem így kéne”. Talán mert scifi filmeken nőttem fel, talán mert elég sokat foglalkozom informatikai vívmányokkal, de szeretek legalább többé-kevésbé haladni a korral. Egyre kevésbé látom például értelmét a CD/DVD használatnak.

AppleOSX-installUSBflashDrive2

Telepítő lemez helyett pendrive
Fotó: allen-journal.blogspot.com

Minek a telepítőlemez?
Pár napja szükségem volt a Macem telepítő lemezére, így előástam a dobozból. Tudtam, hogy az új MacBook Airhez már pendrive-on adják az OSX telepítőt, de eddig sosem volt rá szükségem, így ki sem bontottam. Eddig… (azóta meg nem találom).

“Tudtam én, csak nem sejtettem.” – Sylvester Stallone, Oscar

Annak ellenére, hogy tudtam mire számíthatok, mégis meglepett a “telepítő lemez” új megjelenése. És tényleg nincs már semmi értelme CD és DVD lemezekkel szórakozni. Mágnes lemezes meghajtót meg talán már nem is árulnak sehol. Na nem mintha nagy kár lenne értük, ahogy a mágnes lemezes fényképezőgépekért sem.

Postai küldemény fotópályázatra?
Pár nappal ez után az élmény után belefutottam egy fotópályázat kiírásába, és épp azon lepődtem meg, hogy a pályamunkákat még CD-re írva, postai úton kérik. Ha negatívokról, vagy diáról, netán kasírozott printekről volna szó, meg is érteném. De kedvenc szavam járásával élve a XXI. század elején már kezd valahogy értelmetlenné válni, hogy postán küldözgessünk műanyag lemezeket, rajtuk néhány megabájtos fájlokkal, amik e-mailben gyorsabban átküldhetők, mint amennyi idő megírni és felcímezni a korongot. Már csak azért is, mert aztán ezekről a korongokról valakinek legalább ennyi munkával le kell tölteni a képeket, hogy feldolgozza.

Azt már csak halkan említem meg (mert valahol reklám), hogy a Fotoklikk által korábban a Sajtófotó Pályázat és más pályázatok zsűrizéséhez is használt, vagy ahhoz hasonló rendszerekkel az egész pályázat adminisztráció, feldolgzoás, zsűrizés, publikálás lényegesen egyszerűbb, mint bajlódni a korongokkal, postázással, és az élő munkaerő alkalmazásával. Én legalábbis azt vallom, hogy amit nem szükséges emberi erővel végezni, azt csinálják csak a gépek helyettünk.

Anyagleadás CD/DVD lemezen?
Ismerek fotósokat, akik rögtön a helyszínen (fizetés után) kiírják CD/DVD lemezre a képeket, és ezzel a munka elvégezve, lezárva. Én jobban szeretem a képeket leválogatva, feldolgozott, megszerkesztett állapotban átadni, a szükséges korrekciók elvégzése után. De még ha a helyszínen le is kell adnom az anyagot, akkor is praktikusabb e-mailben, vagy inkább egy saját FTP tárhelyre, vagy egyéb (akár ingyenes) óriásfájl küldő megoldással továbbítani, ahonnan a megrendelő kényelmesen és egyszerűen le tudja tölteni a képeket.
Vannak megrendelők, akik nincsenek ehhez hozzászokva, és elsőre furcsálják, de azért mindenki elég hamar megbarátkozik a megoldással, és többnyire inkább szeretni szokták, mint ellenezni.

Apple-USBexteralSuperDriveDVD

Fotó: Apple

Minek az optikai meghajtó?
Ha már épp témába vág, megemlékezek arról is, hogy az optikai (CD/DVD) meghajtók is kezedenek eltűnni. Az egyre népszerűbb MacBook Air egyéb ultrabook és a netbookok kezdik ráébreszteni az embereket, hogy feleslegesen hurcoljuk a laptopba épített meghajtót, a gyártók sorra hagyják el.

Geeklány pedig épp most tette közzé legújabb felfedezését, hogy az Apple által árult külső DVD író/olvasó nem működik más géppel, csak amihez gyártják, a MacBook Airrel, és a MacMini szerverrel.

Dell-USBexternalDriveDVD

Különleges Dell csatlakozó
Fotó: Dell

Abban osztom a véleményét, hogy ez hülye, kellemetlen lépés az Apple részéről, de mint blogján ő közzétette, legalább van rá trükkös megoldás. Viszont ahogy ezt szóvá teszi, azt kicsit az Anti-Apple divat hullám velejárójának tartom, hiszen akár arról is írhatna, hogy a Dell még csak nem is szabvány USB csatlakozót szerel a külső DVD meghajtóira, hanem egy speciális saját változatot, ami egyetlen más gépen sem található meg. Ezen persze nem háborodnak fel annyian, mint az Apple kirekesztő lépésén, mert nem olyan trendi dolog, pedig legalább annyira az egy márkához kötésről szól és még nem hivatalos megoldás sincs rá.

Archiválás lemezekre?
Szerintem már az is idejét múlt, hogy a hosszú távra archiválni kívánt anyagokat CD/DVD lemezekre mentsük. Hajlamosak hamar elhalni, kicsi a kapacitásuk, időigényes a megírásuk és a kezelésük is, ráadásul sokkal olcsóbban és kényelmesebben lehet mindezt az adatot más hordozókon tárolni. Persze ez részben hitvita is, de az archiválásról majd külön írok valamikor.

Környezetszennyezés
Talán nem utolsó szempont, bár a végére hagytam, hogy a sok egyszer használatos CD/DVD lemezzel mennyi felesleges hulladékot termelünk. Ráadásul kétlem, hogy a lemezek újrahasznosíthatók lennének – hacsak nem fülbevalót, netán csillár díszt csinálunk belőle. De ahhoz meg túl sokat pocsékolunk belőlük.
Szerencsére a legtöbb helyen már kezdenek a sajtóanyagok CD-n való átadásáról is leszokni. Vagy elküldik e-mailben, vagy Interneten elérhetővé teszik, vagy elgánsabb megoldásként egy logózott pendrive-on adják oda, amit az ember később is tud használni, akár más dolgok tárolására is. Ezáltal még reklámhordozónak is praktikus. Én például az összes pendrájvom így kaptam, és mindegyikre emlékszem, hogy mikor és milyen alkalomból.

Kiegészítés: Úgy másfél évvel ez után a bejegyzés után futottam még egy gondolati kört a téma körül, mikor az Apple egységesen elvetette az optikai meghajtót

Readers Comments (20)

 1. Annak én is nagyon örülnék, ha a közeljövőben írnál az archiválásról. Most 2db. 500gigás külső vinyón tárolom a válogatott fotókat. Hogy ez mennyire tartós, azt még nem tudom, de ez van, a fotóbankra nincs fedezetem.

 2. Ott a Google Picasa szolgáltatása, sok giga, potom pénzért, második backupnak kiváló. Nem muszáj a picasaval feltölteni, léteznek más programok, de akár sima cli-s cucc, amivel automatizálható.

  • Charlie: azért a Picasa/Flickr/Indafotó nem épp adattárolási megoldás, ezért érdemes óvatosan (vagy inkább tudatosan) kezelni őket.
   Persze aki nem megélhetésből fotózik, az kevésbé tesz külöbbséget (pl felbontásban, vízjelezésben, stb) bemutatott/megosztott fotó és archívum között. Aki a fotóiból él, az – jobb esetben – nem publikálja eredeti felbontásban, vízjel nélkül, és bárki által hozzáférhetően a képeit.

   Zoltán: igyekszem minél hamarabb írni erről, de elég nagy téma, sok féle alternatívával, szóval garantáltan nem egy posztban fogom megváltani a világot, hanem (ebből is) sorozat lesz…

 3. A picasara tölthetsz fel privatban képet is nem kell azt mindenkinek látnia. Backupnak ideális.

 4. De ha perverzebb vagy ,Google Docs-ba is tárolhatod, amit akár fel is csatlakoztathatsz mint meghajtót a gépedre.

 5. charlie: és véletlenül a te postafiókod aközött az újabb 100.000 account között lesz ami véletlenül eltűnik. A képekkel együtt.
  Én egyedül abban a backup -ban bízok amit én csinálok, árolok, és abban sem teljesen.
  Tökéletes megoldás nincs. Az adatmentés állandó feladat és nem csak az új adatok miatt, hanem a régiek frissítése miatt is.
  Attila: adalék a poszthoz: !%/”!%/”!%'”+ nem találtam meg.
  Volt egy cikk, miszerint a NASAnak vannak olyan felvételei, amit nem tudnak leolvasni. Minden eszköz ami az adatokat feldolgozhatóvá tenné tönkrement, és ott ülnek csomó értelmezhetetlen mágnesszalagon.
  Csak ezt találtam: http://www.sg.hu/cikkek/63616/digitalis_sotet_kozepkor_fenyegeti_az_adatokat

 6. Kutasi Kovács Zoltán: mentés minimum 2 különböző technológiával két különböző helyre. A HDD nagyon jó arhiválási eszköz: gyors, nagy a kapacitása, kis helyet foglal, kényelmesen hozzáférhető (nekem pl van egy 14 éves Quantumom, ami még szuperül megy, és kb 12 évig folyamatosan szerverben csücsült). Viszont ha tönkremegy, egyszerre sok adatot vesztesz.
  Otthoni használatra nem biztos hogy megéri, de egyszerű és kényelmes:
  http://kventa.hu/storage/90652-netgear-nas-storage-nv_-4-fiokos-sata-gigabit-lan-readynas-nv_-10.html

 7. Einon: Egy backup nem backup. Azért írtam, hogy második (akárhányadik) backupnak kiváló. Mentes otthon a merevlemezre (mellesleg a mai merevlemezek nem fognak 20 év múlva is menni, ahhoz már túl nagy az adatsűrűségük), máshova merevlemezre meg még a Picasara. És akkor van három mentésed, plusz még akárhonnét elérheted bejelentkezés után a képeidet.

  Mellesleg csak a gmail volt érintett (ingyenes gmail!) a malőrben és ott sem volt adatvesztés.

  • Einon felvetése a NASA szalagos adataival érdekes és releváns. Nekem vannak olyan DVD-im, amiket csak az a meghajtó tud(ott) olvasni, amivel írtam. Nem szabványok, vagy formátumok miatt, hanem véletlenül. Sőt HDD-m is van olyan, amit csak egy 8-10 évvel ezelőtt használt PC tudott olvasni, semmi más. Sajnos ez nagyon is releváns probléma. Lassan már az IDE csatlakozós HDD-k is így járnak, mint ahogy már esélyem sincs megnézni mi van azon a 3-4 doboz floppy-n, ami még a fiókban maradt abból az időből, mikor floppyn volt a backup.

 8. A násás archívumhoz: A jelenlegi fejlődési trendeket nézve, ez a jövőben (ha a mostani utat követjük) nem fog előfordulni, mivel nem egyénileg mentünk valami eszközre, hanem egy redundáns valamibe mentünk (a mostani divatos neve a felhő), ami el van rejtve az alkalmazás/felhasználó elől, többszörözve van a világ sok szerverén. Így mindig jön valami újabb technika, akkor fokozatosan lecserélték az adattárolás fizikai módját, de maga az adat sértetlen (és olvasható) marad, mivel számára teljesen transzparens a tárolás módja.

  Persze aki csakazértis magának lementi a saját dvd-re, vagy merevlemezére az adatokat, majd 30 év múlva előveszi és néz mint a boci az újkapura, hogy hova dugja, az így járt.

  Aztán meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, lehetetlenség akár 10 évre előre jósolni.

  • Charlie: én felhő párti vagyok, de az én jelenlegi fotó archívumom több mint 20TB. Nincs az a sávszélesség, és felhő kapacitás, amiben ezt tárolni tudod. És nyilván oka van, hogy ennyit foglal, szóval szükség van rá.
   Plussz Einonnak abban is igaza van, hogy a felhővel is lehetnek gondok. Bár ma ez teljesen elképzelhetetlen, de egy szép nap a Google is csődbe mehet. Elszállhat az egész, és lehet, hogy kiderül, hogy a szuperingyenes felhőiket hibásan backupolták (elvégre ingyenes szolgáltatáshoz, ki tudja milyen minőségbiztosítás jár). Vagy csak úgy döntenek egy nap, hogy márpedig holnap törlik minden adatod, ha nem fizetsz elő X összegért a szolgáltatásukra. Szóval bármi lehet.
   De amúgy igazad van, a felhő alkalmas lehet a kompatibilitási gondok áthidalására, és sok más szempontból is praktikus.

 9. Kapacitás az van, csak a pénz a kérdés. Vehetsz a Googletól 16TB storageot évi 4096 USD-ért. Több pénzért biztos adnak többet is. (mellesleg ez nem ingyenes szolgáltatás, és nem úgy megy, hogy ki tudja mit adnak, az ÁSZF-be minden pontosan le van írva mindenhol, főleg az USA-ba, ahol az ilyenért vérre mennek az ügyvédek)

  Gondok mindennel lehetnek, még nem találták fel a gondtalan adattárolást. Ahogy a digitálissal, úgy a negatívval is lehetnek gondok, viszont a digitális legnagyobb előnye éppen az, hogy veszteség nélkül reprodukálhatók a bitek. Tehát megvan az elméleti lehetősége, hogy bizonyos adat soha ne vesszen el.

 10. Ez a mentés engem is nagyon érdekelne, igaz nem fotós vagyok, de nagyon fájna, ha a családi fotók egy használhatatlan HDD-n ragadnának… Most gondoltam rá, hogy kiírnám DVD-re is, akkor ne tegyem?

  A Picasa3 korlátozott mennyiségű, nekem van olyan amatőr fotós ismerősöm, aki a blogspotos blogjában közzétett képekkel eltömte és új google account-ot kellett nyitnia, hogy újabb képeket is közzétehessen. De csak az iskolai képmegosztásokkal én is súroltam már párszor a korlát végét.

  Nemrég találtam rá a photobucket-re, az szerintem jobb a képek megosztására és tárolására, mint a picasa webalbum. Nem is kerül olyan sokba a korlátlan változat, de én irtózom attól, hogy a neten legyenek tartósan a családi fotók…

  Szóval a HDD mellett hol tartsam még kb. 10 év fotóit? :o)

 11. Az Apple azért zavar, mert félrevezető. Úgy néz ki, mint egy USB csati, rá van írva, hogy USB csati.

  A Dell külső CD-jét tutira nem próbálnád meg bedugni egy USB csatiba, hiszen nem úgy néz ki.

 12. Altair: Ha nem elég az egy giga, vehetsz olcsón többet is: https://www.google.com/accounts/b/0/PurchaseStorage

  Vagy ott van a Live Storage, az 25 gigát ad, viszont nincs olyan kényelmes kezelőfelülete.

 13. Lehet, hogy totál hülye vagyok, de a bankszámlaszámomat még nem tudja a Google (remélem), én meg nem adom meg nekik. :o) Inkább törölgetek időről-időre.

 14. hát, LOL, erre mást nem lehet mondani, forduljon pszichológusához. Ha ennyire félsz tőle, miért használod?

 15. Varsányi Martina: “Az Apple azért zavar, mert félrevezető. Úgy néz ki, mint egy USB csati, rá van írva, hogy USB csati.” – Micsoda? Az Apple USB csati az egy USB csatlakozó.. mi ebben a félrevezető???

  Geeklánynak üzenem (majd neki is megírom) hogy a Super Drive minden olyan apple termékkel működik amibe nem raktak gyárilag CD/DVD írót (Értsd: iMac, MacBook Air, RetinaMacBookPro, MacMini) Az hogy más apple cucckokkal nem működik én sem tartom korrektnek de ha abból indulunk ki hogy azokba van akkor persze érthető (ha pedig elromlik csináltasd meg….. nem feltétlen jó hozzáállás – Hisz én 1TB vinyóra cseréltem és nekem sem működne a gyári de mondjuk nem is hiányzik)

  Völgyi Attila: Csak egy észrevétel: a MacBookAir nem netbook hanem az intel ultrabookoknak nevezte el a vékony laptopokat.

Comments are closed.