Hogyan fotózz, ha egyszer űrhajós leszel…

Jeff Williams mesél a NASA által az űrben használt fényképezőgépekről
Forrás: NASA

Az űrutazás sokunk számára elérhetetlen álom csupán, de néhány űrhajós, akik eljutottak oda elmesélik, mivel és hogyan fényképezik a földet az űrből.

HasselbladNASA-photo-handbook

NASA fotó kézikönyvért katt a képkre!

Mint a PetaPixel megírta, a Hasselblad összeállított egy fotós kézikönyvet az űrrepülőgépek utazó személyzetének, hogy hogyan is kell használni egy középformátumú fényképezőgépet. Az űrkutatás történetének legtöbb ikonikus fotója – köztük a holdraszállás – is Hasselblad gépekkel, és talán ennek a kézikönyvnek az útmutatásai szerint készültek.

Astronaut-Nikon

Nikon az űrben
Forrás: Nikon reklám

A Wikipédia szerint az Apollo 11, és minden azt követő holdra szálló űrhajó vitt magával egy Hasselbladot, és tizenkét ilyen fényképezőgép a mai napig a Holdon hever. A Wikipédia szerint később az űrsiklók is rendre fel voltak szerelve Hasselblad gépekkel, bár ma már kevésbé van erről információ. A NASA úgy fest átállt a Nikon gépekre. Ahogy azt a Spottr is megírta, az első Nikont 1971-ben az Apollo 15 vitte magával, és azóta Nikon gépekkel dolgoznak az űrben, természetesen ma már digitálisokkal.

Aki kíváncsi a teljes Nikon űrhajós fotó kínálatra, az a Nikon reklámfilmjéből (sajnos azóta már törölték) megismerheti, az alábbi videóban pedig Jeff Williams mutatja meg, hogyan lebegnek a nagy Nikon objektívek az űrben a súlytalanság állapotában. Idő közben pedig az is kiderült, hogy mi lesz a gépek sorsa, ha már nem használják őket tovább.

A videóért köszönet a készítőknek, és az azóta már megszűnt magyar fotós oldal, a Spottr szerzőjének, Bikerocknak.

Kiegészítés: Később több videó is megjelent az űrben fotózásról.

2013-ban Don Pettit beszélt az űrben fotózásról:

2016-ban újabb videdó jelent meg, amiben Jeff Williams mesél az űrállomáson használt fényképezőgépekről

Akit pedig az űrutazásból nem csak a fotózás érdekel, annak az alábbi videó tartogat egy átfogóbb bemutatót a Nemzetközi Űrállomásról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!