Hogyan fotózz, ha egyszer űrhajós leszel…

HasselbladNASA-photo-handbook

NASA fotó kézikönyvért katt a képkre!

Mint a PetaPixel megírta, a Hasselblad összeállított egy fotós kézikönyvet az űrrepülőgépek utazó személyzetének, hogy hogyan is kell használni egy középformátumú fényképezőgépet. Az űrkutatás történetének legtöbb ikonikus fotója – köztük a holdraszállás – is Hasselblad gépekkel, és talán ennek a kézikönyvnek az útmutatásai szerint készültek.

Astronaut-Nikon

Nikon az űrben

A Wikipédia szerint az Apollo 11, és minden azt követő holdra szálló űrhajó vitt magával egy Hasselbladot, és tizenkét ilyen fényképezőgép a mai napig a Holdon hever. A Wikipédia szerint később az űrsiklók is rendre fel voltak szerelve Hasselblad gépekkel, bár ma már kevésbé van erről információ. A NASA úgy fest átállt a Nikon gépekre. Ahogy azt a Spottr is megírta, az első Nikont 1971-ben az Apollo 15 vitte magával, és azóta Nikon gépekkel dolgoznak az űrben, természetesen ma már digitálisokkal.

Aki kíváncsi a teljes Nikon űrhajós fotó kínálatra, az a Nikon reklámfilmjéből megismerheti, az alábbi videóban pedig Jeff Williams mutatja meg, hogyan lebegnek a nagy Nikon objektívek az űrben a súlytalanság állapotában.

A videóért köszönet a készítőknek, és a Spottr szerzőjének, Bikerocknak.

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék