Az Apple egységesen elvetette az optikai meghajtót

Apple-iMac-cdvd-optical-drive

Nem lesz többé DVD meghajtó az Apple gépekben
Fotó: Apple

Tegnapi bejelentésükben ugyan nem mondták így ki, de a termékeiken jól látszik, hogy az Apple végleg egységesen elvetette a CD/DVD/BlueRay lemezek írkálását. Frissített termékeik egyikében sincs semmilyen optikai meghajtó.

Lényegében a teljes termékpalettán frissítették (az egyre inkább hanyagoltnak látszó MacPro család kivételével), és egyik új asztali gépben sincs optikai meghajtó. Sőt a hordozható gépekből is (szinte) teljesen eltűnt. A MacBook család korábban megszűnt, helyette már csak a MacBook Air gépek kaphatók, amikben nincs optikai meghajtó, és a MacBook Pro családot is elkezdte leváltani az új Retina képernyős, optikai meghajtó nélküli széria. Egyelőre még kaphatók a régebbi képernyővel és optikai maghajtóval is felszerelt unibody MacBook Pro gépek, de szinte biztosra vehető, hogy ez lesz a következő széria, amit megszűntetnek majd.
Nem részletezem, hogy miket jelentettek be, mert a műszaki oldalak most mind erről cikkeznek, és a bejelentés az Apple weboldalán megtekinthető.

Letört a kávéscsésze tartó
Az Apple volt az a cég, amelyik elsőként hagyta el gépeiből előbb az 5.25″-os, majd a 3.5″-os floppy lemezt, most pedig az optikai adattároló korongokat száműzik. Szerintem időszerű volt, bár nyilván akadnak, akik hasznát, sőt azükségét látják a laptopba épített kávéscsésze tartónak (valójában az Apple nagyon régóta tálca nélküli optikai, ún. slot in meghajtókat használ, vagyis eddig sem volt kávéscsésze tartó).

Ez egy kicsit meglövi a MacBook Air első példányával bemutatott Air koncepciót, amit lényegében az indokolt, hogy úgyis minden más gépben van CD/DVD, minek még a laptopba is, ha az így könnyebb és vékonyabb lehet. Nos már az asztali gépekbe sem kell optikai lemez olvasó az Apple szerint.
Biztos vannak esküvőfotós/videós, és egyéb szakmai csoportok, ahol fontos lehet hogy a gép tudjon mindenféle korongokat írni és olvasni. Talán nem csak munkához van szükség rá. A vásárlók többsége viszont valószínűleg azt sem tudja, mikor ment tönkre a meghajtójuk – vagy hogy mikor használta utoljára.

Az első bekezdésben áthúztam a végleges szót, mert addig még két lépés hátravan. Előbb a hagyományos (értsd nem Retina kijelzős, vékonyított kialakítású) hordozható pro modelleknek kell eltűnnie a termékpalettáról, aztán a külső DVD egységeknek is.

Van megoldás
Akinek égető szüksége van optikai meghajtóra, még mindig választhatja a régebbi MacBook Pro szériákat, kitarthat a frissítés előtti modelleknél, vagy vehet külső CD/DVD meghajtót akár az Apple kínálatából, akár más gyártótól. Ez a lépés forradalmi az Appletől (bár nekem már évekkel a MacBook Air bemutatása előtt volt olyan 12″-os laptopom, amiben nem volt beépített optikai meghajtó). Minden esetre ez aligha bizonyul majd téves döntésnek, még ha most akadnak is kritikusai. Persze a mese DVD-ket le kell valamivel játszani, de nem hiszem, hogy egyik napról a másikra eltűnnének a háztartásokból a DVD írók – bár az enyém én már csak egy van, az is a régi PC-mből maradt meg.

Minden esetre én eddig is szorgalmaztam, hogy a sajtó osztályok kezdjék el hanyagolni a CD/DVD hordozókon osztani a sajtóanyagot – főleg, ha csak kicsit is köthető az eseményük az Applehez!

Neked mennyire hiányozna a CD/DVD olvasó a gépedből?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!