Fényképezőgéppel a felhők közé

Amelie-teddy-cloud-photo

Amelie felhőket fényképez

Pár évvel ez után a bejegyzésem után írtam egy átfogóbb elemzést a fényképezgőgép gyártók nagy WiFi kitolásáról. Érdemes azt az írásomat is elolvasni.

Vajon elkezdenek ötleteket meríteni a fényképezőgép gyártók az okostelefonok népszerű fotós képességeiből? A hírek szerint van, aki erre indul. Vajon helyesen teszik?

Fényképezőgép gyártók nagy WiFi kitolása
Részletekért katt a képre!

A PetaPixel és a Gdgt híre szerint a Sony 3G modemmel szerelt kompakt fényképezőgépet kezd fejleszteni. Az ötletet az adhatta, hogy a Flickr statisztikái szerint az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép (és nyilván más fotó megosztó és közösségi oldalak trendjei is hasonlók).
A gondolat merőben logikus és egyszerű. Az okostelefonok iszonyatos népszerűségnek örvendenek, jobbára folyamatos Internet kapcsolattal rendelkeznek, és minden adott a készülékben a fényképek gyors és egyszerű megosztásához. Nem kell számítógépre letölteni, nincs szükség szerkesztésre (de ha igen, az is elvégezhető a rengeteg alkalmazás segítségével), pár gombnyomás és máris a felhőben – az Internet megfoghatatlan, és egyre inkább végtelennek tűnő tároló kapacitásában – találhatók a képeink.

Kérdés a megvalósítás
Az ötlet egyszerű, és nagyszerű, a kérdés a kivitelezés lesz. A PetaPixel épp csak egy fél mondat erejéig említi, hogy az új fényképezőgépen esetleg futhatnának külső gyártók alkalmazásai is. A Gdgt már több gondolatot szentel a kérdésnek, sőt konkrétabb ötletként azt is felveti, hogy akár Android rendszerre építhetnének fényképezőgép szoftvert.
sony3gÉn már a korábbi Apple-Canon együttműködés híre kapcsán is emlegettem (vagy csak utalgattam) rá, hogy akár hasonló fejlesztés is születhetne a két cég együttműködéséből. Persze ez nem tűnik valószínűnek, még akkor sem, ha a még korábbi Apple-Sony felvásárlás valósulna is meg. Bár talán ez jobban valószínűsítené, hogy az iOS kerüljön egy ilyen Sony fényképezőgépbe. Igaz a másik irányból közelítés számomra továbbra is valószínűbbnek tűnik sajnos. Vagyis, hogy az okostelefonok fotó képességeit (talán optikáit is) fejlesszék.

Minden esetre érdekes, és akár hasznos gondolat is lehet. Kérdés, hogyan sikerül a gyakorlatba átültetni.

EyefiCanonCompact

EyeFi kártya

Nem előzmény nélküli
A kezdeményezés nem teljesen légből (vagy inkább felhőből?) kapott, hiszen már jó ideje kísérleteznek bluetooth és wifi kapcsolatra képes fényképezőgépekkel. Ezek lényege szinte pontosan ugyanaz, hogy a fényképezőgép könnyen, gyorsan, kényelmesen továbbíthassa a képeket az Internetre. A 3G elgondolás csak egy újabb formája az adatkapcsolatnak, az esetleges okostelefon szoftver pedig a felhasználói élmény átalakításáról szólhatna.
A fotók egyszerű Internetes feltöltésére tett kísérletek közül talán az EyeFi kártyák megjelenése volt eddig a legsikeresebb lépés. Ez egy különleges SD memóriakártya segítségvel tud bármilyen fényképezőgépet WiFi adatkapcsolati képességekkel felruházni (erről bővebben későbbi írásban).

Canon1D-WFT-E2A

A Canon profi megoldása is kitolás
Részletekért katt a képre!

Profi felhasználás
A felhő alapú képfeltöltő megoldások rendre az amatőr felhasználóknak szánt megoldások közül kerülnek ki, pedig a profi világban legalább akkora, ha nem nagyobb igény lenne rá. Ugyan egy amatőr fotósnak is nagyon fontos lehet, hogy a fotói azonnal megjelenjenek a Flickr-en, vagy a Facebook üzenőfalán. A profi fotósok számára viszont ez nem csupán presztizst jelent, hanem a megélhetést. Egy hírügynökségi, vagy napilapos fotóriporternél elvárás, hogy a képek a lehető leghamarabb a szerkesztőségbe kerüljenek. Az online hírportálok munkatársairól nem is beszélve.
Nem csoda, hogy a vezető fényképezőgép gyártók a profi gépeik számára készítenek erre a célra különleges megoldások. (Ezekkel később részletesebben foglalkozom majd külön írásokban.) Viszont ezek a megoldások is rendre nélkülözni szokták a 3G modemet, ami további kiegészítők szükségességével bonyolítják a profik amúgy is gyakran bonyolult életét. Pedig ha valakinek, akkor nekik igazán fontos lenne, hogy minél kevesebb kiegészítőt kelljen cipelni a fénkyépez elküldéséhez.
Remélem, hogy ez a 3G kezdeményezés minél hamarabb beszivárog a profi célszerszámok közé is, és minél hamarabb valóra válhat, amit legutóbbi áprilisi tréfám komoly üzenetének szántam: a profi fényképezőgépekbe (is) kéne 3G modem…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!