Az Apple bekebelezné a Sonyt?

Apple-eat-Sony-illustration-StopHU

Stop illusztráció

Mint az MTI nyomán a Stop beszámol róla, jelentősen növekedtek a tokiói tőzsde Sony árfolyamai a hír hallatán, hogy az Apple esetleg felvásárolná a japán céget. A hír gazdasági realitásait a cikk leírja, bár egyik cég sem erősítete meg a hírt.

Szerintem egy ilyen bevásárlásnak akár értelme is lehetne, sőt a Sony talán minden más alternatívánál jobb választás lehetne az Apple számára – ha van egyáltalán lehetősége ilyen lépésre a cupertinoi cégnek. Hiszen az Apple és a Sony elég sok területen verseng egymással, profiljaik számos ponton találkoznak, így egy esetleges összeolvadással számos területen nyerhetne az Apple.
Ráadásul mindkét cég arról ismert, hogy előszeretettel pozícionálja termékeit felsőbb kategóriákba. Egy ilyen fúzió bevásárlás után pedig az eddigi konkurensből lehet technológiai forrás, gyártó bázis, vagy akár csak bevétel termelő forrás.

Számítástechnika
Az Apple számára – márcsak történelmi hagyományai miatt is – nyilvánvalóan a számítástechnika a fő profil, amiben a Sony elég jelentős vetélytárs.

TV ipar
A televízió gyártás a Sonynak régi profilja, amihez az Apple nem nagyon szagolt eddig hozzá. Viszont a nehézkesen beinduló Apple TV gépek számára rengeteg lehetőséget hordozhatna a Sony tv gyártásába való beépülés. Ugyanígy nem áll nagyon messze a tévé gyártástól az Apple számítógépes képernyő gyártása.

Zeneipar
Ugyan az Apple számítógépgyártóként indult, mára fő bevételi forrása az iPod zenelejátszók, és a hozzájuk kapcsolódó iTunes zenebolt körül lelhetők fel. A Sony szintén igen jelentős zeneipari szereplő, ráadásul Steve Jobs cégével szemben nem csak hordozható zenelejátszókat gyártanak, hanem tetemes hangszóró, erősítő, és egyéb szórakoztató elektronikai terméket kínálnak.
Ennél is jelentősebb lehet azonban egy ilyen üzlet szempontjából, hogy  a Sony nem csak ipari oldalról, termékek gyártásával szolgálja a zeneipart, hanem komoly részesedéssel bír a film és zenekiadás területén is, ami akárcsak a Sonynak, az Apple számára is fontos üzleti terület.

Fotó ipar
A Sony fotó piaci szerepe szintén vonzó lehet az Apple számára, hiszen az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép, amelyik vonalon azért még lehetne mit fejleszteni rajta, és talán a Sony ezt az innovációt is képes lehet előre mozdítani. A fotó piac egyik jelentős szereplőjével fúzionálva pedig az Apple fotó feldolgozó eszközeinek, sőt maguknak az Apple gépeknek a népszerűsítését is szolgálhatják. Ezzel többek közt az iPhoto és Aperture szoftverek piaci részesedését jövelve.

Videó ipar
Hasonló lehetőségeket teremthetne az Apple számára a Sony videó piacának megkaparintása, hiszen az egyik legjelentősebb profi és amatőr kameragyártóval egyesülve lényegesen nagyobb piacot érhetnének el közvetlenül saját szoftver és számítógépes hardver termékeikkel.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!