Mobilinternet külföldről? Miért ne?

Vodafone3GroamingGeeklány blogján futottam bele véletlenül egy írásba arról, milyen szuper adat-roaming ajánlata van a Vodafone-nak. Érdekes, hogy így tudom meg, pedig Vodásként kapok tőlük mindenféle SMS-eket (igaz ezeket nem nagyon olvasom el), sőt a számlával jön havonta valami nyomtatott kiadvány is – amit szintén olvasás nélkül szoktam kidobni (a papírmentes iroda híveként már régóta töröm a fejem rajta, vajon le lehet-e mondani, hogy ne pocsékoljunk annyi fát – kár, hogy a kinyomott példányszámon ez sem változtatna).

Vodafone3GroamingNapijegySzóval a Vodafone legújabb adat-roaming napijegy és havijegy ajánlata rövidebb utazáshoz napi 690 forintért 10 MB-os adatkeret, vagy havi 1690 forintért 50 megabyte keret (ez utóbbi csak egy év hűséggel választható).
Nem túl nagy számok, és épp ez bennük a jó. Persze veszélyes dolog tud lenni egy 10-50 MB kerettel Internetezni külföldön. De ahogy a Geeklány által is idézett Bigyóblog fogalmaz, bőven elég ha egy külföldi út során támad hirtelen szükségünk járatot, vagy szállást foglalni, netán rá akarunk nézni a leveleinkre, hogy érkezett-e valami fontos küldemény. De ha nincs jobb dolgunk, akkor arra is jó, hogy a spameket kigyomláljuk a postafiókunkból, és aki képtelen ellenállni, az gyomlálhatja a farmját is, vagy etethet tevét vagy ősembert (divat még ez az Internet őskövület játék, vagy kihaltak a tamagocsikkal együtt?)

Elmúlni látszanak azok az idők, mikor egy külföldi útnál Internettelenségre kárhoztatunk? Vagy, amikor sóvárogva csekkoljuk 5-10 méterenként, hogy nem tűnik-e fel egy újabb wifi hálózat, és azon reménykedjünk ahhoz tudunk csaltakozni, és hogy még az Internetet is eléri, mert különben küzdhetünk a helyi Internet tarifákkal, amik különösen átutazóban tudnak elrettentőek lenni.

Az utóbbi években
Pár éve már vannak hasonló roaming lehetőségek, amik viszonylag elérhető közelségbe hozták a külföldön saját hozzáféréssel való netezést. Az utolsó, amit használtam, néhány ezer forintért – a fentebb jelzett aktuális díj négy-ötszöröséért – 24 órán belül adott 50 MB adatforgalmat, és már ez is mekkora szó volt, ha épp fontos levelet vártunk, ami akár a külföldi utunk folytatását is befolyásolhatta.
Most már a korábbi ár töredékéért is hozzáférhetünk akár egy hónapig is az Internethez. Különösen, ha nem használunk nagy adatforgalmat, de ez még a mai okostelefonokkal – és azok folyamatos adat kapcsoaltaival – sem olyan nagyon veszélyes.

Nem árt vigyázni az adat roaminggal
A kedvező tarifák azért ne szédítsenek meg minket, mert a roaming becsapós lehet. Mikor pár éve utoljára éltem ilyen lehetőséggel külföldön, hogy elküldjem a képeimet, akkor alaposan megjártam. Sosem derült ki, hogy a szolgáltatónak hogy sikerült a csomagban levő 50 MB feletti adatforgalmat mérnie egyetlen nap alatt, mikor itthon a dupláját egy hónap (vagyis 30x annyi idő) alatt sem használtam el soha. Minden esetre jó 50 ezer forintot kiszámláztak érte.
Még szerencse, hogy a Vodafone már akkor is figyelt bizonyos részletekre, és másnap rögtön hívtak, hogy gyanúsan nagy az aktivitás a készülékemmel, és bizony alaposan megnőtt a telefonszámlám. Azóta már rendszeresítve van a számítógépen adatforgalom számláló, a telefonban is figyelek az ilyesmire, sőt ha külföldi országban kell Internetet használnom, általában első dolgom beszerezni egy helyi feltöltős kártyát, amiben lehetőleg van Internet keret is.

Meglepetések ellen
Érdemes felkészülni a kellemetlen meglepetések elkerülésére. Én például azonnal lekapcsolom az adat kapcsolatot a telefonomon, amint elhagyom az országot, amíg a magyar kártyám van benne. Sőt a biztonság kedvéért az Internet forgalom használatához szükséges APN címből is törölni szoktam az utolsó karaktert. Így a telefon még akkor sem éri el az Internetet, ha esetleg mégis bekapcsolva marad a 3G adatforgalom. És persze véletlenül visszakapcsolni is nehezebb.
Mielőtt visszakapcsolnánk viszont nem árt nullázni az adatforgalom számlálót, és figyelni a változásaira, még akkor is, ha a szolgáltató nem eszerint mér, s ami rosszabb, számláz, hanem saját méresei alapján.

Szépséghiba
Igazán kár, hogy a nagyobb napi keretet engedő havi díjas szolgáltatásra nem lehet csak úgy fel és leíratkozni, mint a napijegyre. Ehhez be kell mennünk egy szaküzletbe, szerződést kell kötnünk, és ami a legrosszabb része, hogy legalább egy teljes évre elő kell fizetnünk a szolgáltatásra, így tényleg csak annak éri meg, aki sokat utazgat, és ingázik Magyarország és külföld között.  Egy-egy útra marad továbbra is a kisebb adatforgalom, vagy a magasabb tarifa – vagy hogy első dolgunk külföldre érve helyi SIM kártyát és/vagy feltöltős mobil Internetet keríteni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!