Tízezer óra gyakorlás tesz valakit mesterré

Clock-bushes-photoEuroMagicFlickr

Fotó: EuroMagic/Flickr

Tízezer óra gyakorolással bárki tehetségessá válhat. A HVG cikkében emlegetett kutatás kimutatta, hogy tízezer óra gyakorlással bárki mestere lehet választott területének.

“Gyakorlat teszi a mestert.” – népi bölcsesség

A tehetség nem is számít?
Sokak számára meglepő, hogy a kutatás szerint a tehetség és egyéb örökölhető adottságok egyáltalán nem számítanak. A kutatás nem talált dokumentálható nyomot, ami arra utalna, hogy léteznének kivételes tehetségek, akiknek kevesebb gyakorlás is elég ugyanannak az eredménynek az eléréséhez. Sőt olyanokat sem találtak, akik befetették a kulcs fontosságúnak talált 10 ezer órát, és mégsem járt volna eredménnyel.

Minőség és mennyiség
Természetesen a kutatás alapjául szolgáló felmérés is hangsúlyozza a képzés fontosságát. A vizsgálatban részt vevő alanyok mindd valamilyen képzési programban, szakiskolában, vagyis megfelelő szakmai felügyelet alatt végezték a gyakorlást. Hiszen a céltalan, és ellenőrizetlen gyakorlás magában nem elegendő. Szükség van a megfelelő szakmai kotrollra is, ami a megfelelő irányba tereli az embert, és segít, hogy a megfelelő dolgokat gyakoroljon be.

Mit gondoltok, a fotózásban is a gyakorlás óraszáma lehet a döntő, vagy inkább a készült képek száma?

UI: A felhasznált képért köszönet a készítőnek EuroMagic/Flickr

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!