Mire jó az iPad?

iPad_20100127Sokan kérdezik, milyen az iPad használata a gyakorlatban. Nos mit mondhatnék? Korábban már megírtam az elôzetes véleményem arról is, mire lesz jó a hétköznapokban, és arról is, miért nem lesz jó fotós segédeszköznek – annak ellenére, hogy megjelent hozzá a Camera Connection Kit. Lényegében mind beigazolódott az elmúlt hónapok tartós tesztjei során.

Mire használom?
Mióta megvan az iPad, egyre ritkábban kapcsolom be a MacBookomat. Levelezésre, weboldalak böngészésére, Facebook és Twitter használatára kényelmesebb, mint egy asztali számítógép. Szinte bármit el tudok intézni, anélkül hogy laptopot vagy egyéb számítógépet kéne elővennem.

Persze ugyanerre az iPhone is képes, de annak sokkal kisebb a képernyôje. Bár ez korábban sosem zavart, de mióta az iPad megvan, az iPhone már kényelmetlenül kicsinek tûnik néha. Viszont az iPhone vitathatatlan elônye az iPaddel szemben, hogy zsebre lehet vágni. Használati értékben kényelmesebb a nagyobb méret. Ugyanakkor hurcolni, és mondjuk egy buszon elôvenni sokkal kevésbé szoktam, mint az iPhone-t (igaz, azt is azért lopták el tôlem, mert elôvettem az éjszakai buszon).

Állítólag már készülnek titokban a mostaninál kisebb, 7″ iPadek. Viszont az pont azt venné el, amit a mostani iPad nyújt: a nagy képernyôt. Cserébe pedig limitáltan nyújtana csak nagyobb mobilitást, hiszen zsebre vágni még mindig az iPhone méretű készülék az ideális. No meg arra ott az iPhone és a nemrég megjelent új iPod Touch.

Verhetetlen digitális fotóalbum
Mint nemrég már megírtam, az iPad verhetetlen eszköz képek nézegetésére, és mutogatására. Meglehetősen alap funkció, de pl a Kindle és egyéb e-book olvasók pont ebben nagyon gyengék.

Napfényben biztos jobban olvasható az e-papír kijelzős megoldás. Viszont teszteltem az iPadet verőfényes napsütésben. Olvasásra alkalmas, ha nem pont úgy tartjuk, hogy a képernyő felületről a szemünkbe tükröződjön a Nap, akkor nem annyira zavaró.

Játékra is jó
Sokan dícsérik az iPad játék képességeit. Állítólag az Apple már veri a játék piacon a Nintendot. Én nem nagyon játszom. Sem az iPaden, sem számítógépen, sem máshogy. Egy pár ingyenes játékot letöltöttem kipróbálásra, no meg hogy ha valaki nagyon kíváncsi rá, annak meg lehessen mutatni. A készülék mozgatásával való játék vezérlés tényleg érdekes, de engem akkor sem hoz lázba.

Helikopter
Mint Handras bemutatta blogján, már helikoptert irányítani is lehet vele. Az is biztos, hogy jó móka lehet, de – ahogy az iPhone nélküli RC helikopter modellezés is – igen költséges időtöltés.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!