iPad: Fotó megjelenítésben verhetetlen

Fotó: Apple

Néhány hónapja használom már az iPadet sok mindenre. De már legelső tapasztalataim igazolták, hogy ha van valami, amiben verhetetlen a szerkezet, az a fotó megjelenítés.

Még olyan ismerőseim is előszeretettel lapozgatják rajta a képeimet, akik a honlapomról már töviről-hegyire ismerik a képeimet. Persze nem kisebbíteném a fotóim érdemét azzal, hogy kijelentsem, megunhatóak. Mégis aligha férhet kétség az iPad szerepéhez. Maga a készülék újszerű, sokan még a nagyon hasonló iPhone-t se használták, de aki használta, annak is új az iPad. Főleg a képernyő mérete, hiszen a működés szinte azonos az iPhone-éval.

Magával ragad
Akinek eddig a kezébe került, az rávetette magát, és nyomkodni kezdte a készüléket. Akad, aki egyéb funkciókat próbálgat rajta, van aki a gépelésre kíváncsi, hogy milyen az érintés érzékeny billentyűzet. Akad, aki akár órákra is leragad a játékoknál.
A többséget mégis az egyik legegyszerűbb funkció, a fotók lapozgatása ragadja magával. És csak lapozgatják, csak lapozgatják, és csodálják a képeket, míg el nem fogynak. Majd megkérdezik, hogy nincs-e még. Önző módon elég sok képem rámásoltam, hogy legyen mit mutogatni az új ketyerével. És nem tudnak betelni vele. Még akik honlapomról elég alaposan ismerik a portfóliómat, azok is rendszeresen előfordul, hogy végig lapozzák az iPaden.

Olyan, mint egy fotóalbum
Az iPaden nézegetni a fotókat már majdnem olyan élmény, mint egy köteg A4-es fotó nyomatot elővenni. Ebben persze szerepet játszhat az is, hogy a képernyő mérete majdnem megegyezik a 20×30-as fotó mérettel.
Persze ma már egyre kevésbé szokás egy stóc papír képpel mászkálni. Igaz akadnak még olyanok, akik előnyben részesítik a papír képeket, de még nekik is újszerű, és kellemes megoldásnak bizonyul az iPad. Nem kell egy számítógép fölé görnyedni, nincs számítógép érzése az embernek. Közvetlenül a kezében tarthatja a képet, és pontosan annyit lát, amennyire kíváncsi: a képeket, amik kitöltik az egész képernyőt. Nincs semmi zavaró IT környezet, nincsenek ablakok, gombok, se billentyűzet, egér és monitor.

Valójában egy képkeret
Ahogy azt az Apple videója is bemutatja, az iPad valójában inkább képkeret. Sőt ténylegesen kitehetjük a polcra, és egy gombnyomásra automatikusan változnak rajta a képek. De ez inkább csak járulékos tulajdonsága, ahogy én a különféle áttűnéseket és effektetket is annak tartom. Ha már annyi mindent tud, akkor miért pont ez hiányozzon belőle.

iPad bemutató videó:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!