iPad és az Aperture 3

Aperture az iPaden?? (illusztráció)

Alig hogy megírtam az iPad kritikámat, majd az Aperture 3 bemutatóját, Twitteren valaki rákérdezett, hogy az Aperture 3 vajon futni fog-e az iPaden: nem! Az Aperture 3 sajnos még egy MacBook Pron is alig képes normálisan futni, nemhogy egy lényegesen szerényebb erőrorrásokkal gazdálkodó iPaden.

Most mondhatnám, hogy kezdem érteni miért mondta Steve Jobs pár éve, hogy az Apple nem csinál netbookot, mert olyan teljesítménnyel nem lehet használható működést biztosítani. Bár azt továbbra sem értem, hogy az Aperture gépigénye miért nagyobb annyival a közel azonos funkciójú és tudású Adobe LightRoomnál. (Dehogynem értem, de ez egy külön írást érdemelne).
Persze lehet, hogy az Apple az OSX, a Mail és a Safari mintájára kihoz majd valamilyen Aperture 3 nevű programot az iPadre is. Elvégre azt már tudjuk, hogy lesz USB adapter az iPadhez és kártyaolvasó, hogy letölthessük rá a fényképezet. Ennek során nyilván valamilyen szinten a RAW fájlokat is kezelni kell majd vele. De ennek részletei az iPad széleskörű tesztelésének idejére maradnak. Ennél több spekulációnak aligha van értelme addig. Amit látatlanban lehetett sejteni – lényegében azóta sem tudunk sokkal többet – azt már megírtam, sőt azt is, amivel közelebb kerültünk hozzá a hivatalos bejelentéskor.

Termék még nincs, de reklám már van. Magyarországi megjelenési időpont még szintén nincs. Azt viszont már tudjuk, hogy az USÁ-ban április 3-ától kapható az Apple iPad. Ennek örömére elkészült az iPad TV reklámja. Sőt, ha már reklámok, akkor azt is megemlítem, hogy elkészült az első magyar Apple rádió reklám, ami a http://megerivaltani.hu oldalt hirdeti.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!