Kapható az iPad Mini

Foto: Noi/XMS

Ma került a boltokba az Apple nemrég bemutatott iPad Mini tabletje. Vannak, akik elégedetlenek vele, vannak akik viszont pont erre vágytak.

Egyes tesztek elismerően nyilatkoznak róla, míg mások vagy az árát, vagy a képernyő felbontását, vagy a teljesítményt kifogásolják. Handras nemrég azt írta blogján, hogy náluk szinte csak a mini iránt érdeklődnek, a szintén megújult hagyományosan 9.7″ méretű negyedik generációs iPad szinte alig érdekel valakit.
Elkészült a Szifon.com Nagy  iPad Mini tesztje is.

Fotósoknak hasznos lehet?
Chase Jarvis
amerikai fotós, blogger lelkesedéssel fogadta az új kütyü bejelentését. Ő ugyan kifejezetten aktívan használja a régi iPadet is, már eldöntötte, hogy az új változatra is le fog csapni.

Szerinte a reklámfotósoknak, esküvő és portré fotósoknak nem feltétlenül jelent sok változást az új iPad Mini. Úgy gondolja vszont, hogy az újságíróknak, sajtófotósoknak és a hozzá hasonló kreatív fotósoknak, akik sok időt töltenek a terepen, helyszínfelméréssel, utazással, egyenesen forradalmi lehetőségeket kínálhat.
Azzal érvel, hogy az iPhone fényképezőgépe és a kis eszköz, amibe beépítették, minden fotósnak jól jön, de az új iPad Mini szerinte sokkal többet nyújt. Véleménye szerint egy remek kamera került egy olyan kézi eszközbe, amin könnyen meg lehet tervezni, és el is lehet készíteni egy teljes történetet. Megírhatjuk a szükséges szövegeket, megszerkeszthetjük a képeinket, megvághatjuk a videókat, és azonnal publikálni is lehet bármilyen külső eszköz nélkül. És szerinte ezzel a kisebb eszközzel már nem is lesz olyan esetlen, ahogy emberek eddig az iPaddel fényképeztek.

9.7″ és 7.9″ – Fotó: Gizmodo

Én kicsit máshogy látom
Szerintem a korábbi 9.7″ és a most megjelent kisebb 7.9″-os képernyő méret nem olyan hatalmas különbség, hogy számottevően kevesebb helyet foglaljon a készülék. Látom létjogosultságát annak, hogy sokan nagynak tarjták a normál iPad méretét – ha táska nélkül indulok el vele valahova, akkor én is. Viszont akinek eddig a méret volt a gondja, annak nem hiszem, hogy ez a kis méret csökkenés megoldást jelent.

Másik szempntként a nagyobb méretű képernyő sokkal kellemesebb, amikor használni akarja az ember a készüléket. Én szeretem a saját iPademet, és az sem zavar, hogy nem Retina felbontású. Az új Lightning csatlakozó pedig csak azoknak jön igazán jól, akik már váltottak iPhone5-re. Mint írtam én ilyesmire nem készülök, így ezt egyelőre nem érzem előnynek. Sőt késztetést sem a váltásra.

Fotó: Apple

Camera Connection Kit Lightning csatlakozóval
A legutóbbi Apple bejelentéskor egyébként bejelentették az iPad Mini és a negyedik generációs iPadhez használható új Lightning csatoló felületű Camera Connection Kit-et is.
Mivel az új csatlakozó jóval kisebb a korábbi 30 érintkezős dokk csatolónál, ezért már nem a csatlakozóba építették az USB és SD kártya aljzatot, hanem ezentúl egy vezetéken fognak lógni a tablet végén. De a fotók szerkesztését segíteni fogják, akár csak a korábbi kivitel.

Te mit gondolsz a kisebb iPadről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!