Az iPad nem jó profi fotósoknak

Apple-iPad-photoKifejezetten meglepett, mikor az iPad hivatalos bejelentése napján találtam egy cikket, ami azt taglalja, hogy az iPad milyen jó lesz majd a fotósoknak terep munkához. Sőt azóta már máshol is felvetődött ez kommentben kérdésként. Nem, nem lesz jó fotózáshoz, nem arra való! Persze csak szerintem, bár meglepne, ha mások nagyon más konklúzióra jutnának.

Gyorsan hozzáteszem, hogy a rengeteg iPad cikizővel és ellenzővel szemben én bizonyos területeken látom értelmét, ahogy a fotózáson kívül Handras is, aki legutóbbi iPad pletyka listája óta kihúzta, amik nem teljesültek. Korábban már megírtam, hogy szerintem kényelmi célra jó, és az alap szintű számítógépeket váltja majd ki. Főleg az otthoni léha, tévézés közbeni netezéshez lesz ideális, meg persze a Kindle féle e-könyv olvasók piaci visszaszorítására, és a netbookok kényelmesebb, elegánsabb – bár kisebb tudású kiváltására. Már ezért az optimizmusomért is sokan sok felé leszólnak (meglátjuk milyenek lesznek az eladási adatok, ha egyszer végre megjelenik), hát még ha azt hirdetném fennhangon, hogy ez a fotós munkához is jó eszköz lesz. Nem lesz.

ipad-adaptersKicsinek kicsi, könnyűnek könnyű és ez jó is benne, nem kell sok mindent cipelni. Viszont kicsi a kapacitása. 16-64 GB memóriakártyákból is viszonylag könnyen összeszedhető, így nem jelent akkora többletet, ha egy ekkora külső tároló áll csak rendelkezésre. Főleg, ha valaki RAW formátumban fotózik, és nem csak egy-két képet készít, mert ha valaki viszsafogottan fényképez egy zsebgéppel, akár egy nyaralás képei is ráférhetnek….bár…
A képernyőméret persze jól jöhetne. Főleg, ha valaki az egérmozi (ti: a fényképezőgép hátulján levő kis méretű LCD képernyő) helyett valami jobb képernyőn szeretné ellenőrizni az elkészült képeket. De ennek kivitelezése is körülményes lesz. Az Apple bejelentett ugyan egy Camera Connection Kit nevű csomagot, amivel majd a képeket lehet letölteni digitális fényképezőgépről. Mivel nincs az iPad-nek USB csatlakozója, se SD kártya olvasója, ezeket képes a csomag pótolni, hogy az alján levő iPod dokkoló csatlakozón keresztül ráköthessük a készülékre. Egyelőre nem tudni, hogy mire lesz képes, és milyen alkalmazások, hogyan fogják tudni kiszolgálni. Minden esetre nem fűköz hozzá sok reményt. Az iPad célja és szerepe nem ez lesz…szerintem!

Hasznos linkek (ha a szövegben elveszne) időrendben:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!