Megnyíltak az MTI kapui

MTI headquarters open to visitors

A newsroom bejárata
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgiyattila.hu

Hétvégén a Kulturális Örökség napjai keretében a Nemzeti Hírügynökség is megnyitotta kapuit a közönség elôtt, hogy megismerhessék a különleges formájú Naphegy téri épület munkáját.

A nyílt napra tömött sorokban özönlöttek az érdeklôdôk, akik a székház előcsarnokában az MTI fotós kiadványaiból kaptak ingyen példányokat. A megmaradt Fotós Szem és egyéb köteteket lapozgatva valamivel gyorsabban telt a csoportok indulása közti várakozás. Az egyes turnusokat az intézmény dolgozói kalauzolták körbe az épületben. Az elnöki dolgozószoba után a látogatók betekintést nyerhettek az épület alagsorában rejlô fotó archívumba is, ahol a 130 éves Távirati Iroda 13 millió negatívját ôrzik.

Megismerhették a kíváncsi vendégek a folyamatos hírszolgáltatáshoz nélkülözhetetlen informatikai hátteret, és beleshettek a hírszobába (newsroom), ahol a hírek feldolgozása, kiadása történik.

Az analóg fotóarchívum
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgiyattila.hu

Akik éltek a hétvégi nyíltnap kínálta lehetôséggel, azok sok új élménnyel, és értékes kiadványokkal gazdagodtak – az igazán rámenősek pedig szatyor számra hordták el a fotós kiadványok megmaradt példányait.
Aki elmúlasztotta a lehetôséget, hogy személyesen látogasson el a Naphegy téri MTI székházba, az az MTI fennállásának 125. évfordulójára készült dokumentumfilmmel pótolhatja valamelyest az élményt, bár talán azok is érdekesnek találják, akik már jártak az épületben.