Megnyíltak az MTI kapui

MTI headquarters open to visitors

A newsroom bejárata
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgiyattila.hu

Hétvégén a Kulturális Örökség napjai keretében a Nemzeti Hírügynökség is megnyitotta kapuit a közönség elôtt, hogy megismerhessék a különleges formájú Naphegy téri épület munkáját.

A nyílt napra tömött sorokban özönlöttek az érdeklôdôk, akik a székház előcsarnokában az MTI fotós kiadványaiból kaptak ingyen példányokat. A megmaradt Fotós Szem és egyéb köteteket lapozgatva valamivel gyorsabban telt a csoportok indulása közti várakozás. Az egyes turnusokat az intézmény dolgozói kalauzolták körbe az épületben. Az elnöki dolgozószoba után a látogatók betekintést nyerhettek az épület alagsorában rejlô fotó archívumba is, ahol a 130 éves Távirati Iroda 13 millió negatívját ôrzik.

Megismerhették a kíváncsi vendégek a folyamatos hírszolgáltatáshoz nélkülözhetetlen informatikai hátteret, és beleshettek a hírszobába (newsroom), ahol a hírek feldolgozása, kiadása történik.

Az analóg fotóarchívum
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgiyattila.hu

Akik éltek a hétvégi nyíltnap kínálta lehetôséggel, azok sok új élménnyel, és értékes kiadványokkal gazdagodtak – az igazán rámenősek pedig szatyor számra hordták el a fotós kiadványok megmaradt példányait.
Aki elmúlasztotta a lehetôséget, hogy személyesen látogasson el a Naphegy téri MTI székházba, az az MTI fennállásának 125. évfordulójára készült dokumentumfilmmel pótolhatja valamelyest az élményt, bár talán azok is érdekesnek találják, akik már jártak az épületben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!