Fotós keres ingyen munkásokat

Vicc is lehetne, ha nem lenne véresen komoly. Minden fotóstól kérnek ingyen képeket az emberek. Én most ingyen dolgozó nem fotósokat keresek, lehet jelentkezni, ki mit akar nekem ingyen dolgozni?
Kőműves munka, festés, mázolás, parkettázás, hidegburkolás, takarítás, asztalos munka, futárkodás, rakodás, költöztetés, teherszállítás, fuvarozás, taxi szolgálat, újságírás, tördelés, grafikai munka, weboldal készítés, programozás, operatőri munka, hang és videó szerkesztés. Várom továbbá ingyen fellépő zenekarok, táncosok és ingyen dolgozó fesztivál rendezők jelentkezését is, közeledik a blog születésnapi bulija, szervezhetünk rá világraszóló ingyen fesztivált! Sokféle ötletem van, jöhetnek a jelentkezések!

Ezért nem adnak ingyen képeket a fotósok
Részletekért katt a képre!

Kimeríthetetlen téma, én is rengetegszer foglalkoztam már vele, hogy mennyi féle helyzetben és módon próbálnak  ingyen képeket lejmolni a fotósoktól. A hétvégén több egymástól független sztorival is megtaláltak magyar kollégák. Elérkezettnek láttam az időt az alábbi hirdetés közzétételére.

Kizsákmányoló fotógyűjtő pályázatok intő jelei
Részletekért katt a képre!

Az ötlet nem saját. Évekkel ezelőtt láttam már magyarul is terjedni. Most csak angolul találtam, így lefordítottam nektek (nem szó szerinti fordítás, inkább a szellemiség átadására törekedtem):

“Fotós keres ingyen dolgozó szakembereket

Fotós vagyok és mivel az emberek folyton ingyen kérnek tőlem képeket, nyilván ők sem pénzért dolgoznak másoknak.

Így hát keresek mindenféle feladatokra ingyen dolgozó munkásokat. Képzeljétek, mennyi tapasztalatot szerezhettek így. Terjeszteni is fogom, hogy milyen jól dolgoztok és pénzt sem kértek érte. Egy csomó hasonló munkát kaptok majd miatta és mindenki imádni fog titeket, hogy nem kell fizetni nektek. Bármilyen területen dolgoztok is ingyen, írjátok meg, biztos találok nektek rengeteg feladatot!

Írjátok meg emailben, hogy mit dolgoztok, mikor tudtok kezdeni és küldjétek a referenciákat.

Várom az ingyen dolgozók jelentkezését!”

A profi fotóssá válás rögös újtja
Részletekért katt a képre!

Az írás eredetije alighanem beazonosíthatatlan, mint a legtöbb szólás, vicc és mém esetében is. A PetaPixel 2011-ben még atlantai fotósnak tulajdonította, 2014-es cikkükben már bostoni volt a beküldő, a BoredPanda tavaly chicagói változatban találta meg. Valószínűleg egymást inspirálták vele a fotósok az amerikai Craigslist szakember kereső apróhirdetési oldalon, de a Facebookon és más közösségi oldalakon is megjelent már.

Ti milyen munkákra keresnétek ingyen jelentkezőket? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Chirs Anderson: Ingyen! A radikális árképzés jövője
Részletekért katt a képre!

Kiegészítés: Akit egy kicsit komolyabban, gazdasági megvilágításban is foglalkoztat a téma (ahogy engem is), annak ajánlom a nincs ingyen ebéd témában irt bejegyzéseimet és különösen Chris Anderson könyvét, melynek címe Ingyen – A radikális árképzés jövője. Ezek mind érdekes és hasznos olvasmányok, de azt sajnos nem ígérhetem, hogy bármelyik segíteni fog megfejteni, hogyan lehet az ingyen munkából megélhetést teremteni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!