A profi fotóssá válás rögös útja

A profi fotóssá válás rögös újtja
Részletekért katt a képre!

szoval-fotos-szeretnel-lenni-kerdesAz én blogomon is gyakori téma, hogy a profi fotósok panaszkodnak a fotós társadalom átalakulásai és az ehhez kapcsolódó különösképp ingyen jelenségek,  miatt. Íme, a helyzetről egy humoros, mégis tartalmas infografika, ami talán nem csak a magunkba mélyedést segíti, hanem akad olyan, akinek hasznára is válik.

A PetaPixel majd a PictureCorrect is közzé tette a Fotoseeds infografikáját, ami megpróbál fontos összefüggésekre rávilágítani a más területeken népszerű fenntartható fejlődés szellemében.

Mint a PetaPixel fogalmaz, az ábra bemutatja, hogyan lesz amatőrből profi fotós. Megpróbálja bemutatni az átalakulást és a jellemző trendeket, próbál néhány hasznos tanácsot adni, hogy egy reménybeli fotós hogyan tud az üzleti életbe bekapcsolódni anélkül, hogy az iparág egészének és vele saját magának is ártana. Mivel a szellemiséggel mélyen egyetértek, úgy éreztem, ezt muszáj lefordítanom magyarra, hogy itthon is minél több emberhez eljuthasson.

Az eredeti ábra nagyon tetszetősre sikerült, ezért a magyarítása is komoly grafikai feladat volt. Ennek leküzdésében felbecsülhetetlen segítséget jelentett a Titán Búvár Klub egyik alapítója, Bolgár Attila, aki jó barátom és a blog rendszeres olvasója, grafikusként pedig maga is mélyen egyetért az itt megfogalmazottakkal, hiszen nem csak a fotós szakmára igazak az itt megfogalmazott gondok és gondolatok.

Readers Comments (20)

 1. Hát az én esetemben roppant egyszerű az infografika. Imádok fotózni, művelem is, de kevés dolgot kívánok kevésbé, mint profi fotóssá válni. Az amatőr élet kényelmét nem adnám semmiért! Úgyhogy nálam az első lépés máris kibicsaklik. 😀

  (Mondjuk könnyű elvből nem kérni pénzt fotókért, ha az ember a másik hobbijának, a programozásnak hódolhat a saját szoftvercégének keretében és még rendes osztalékot is kap érte. De ez már legyen az én szerencsém. 😛 )

  • natessék, már megint valami, amiben egyetértünk….csak sajnos én annak idején otthagytam a programozást, mert nem érdekelt – most meg nem tudom, mi másból tudnék megélni a fotózáson kívül…

 2. Naggyon jóóó!
  Épp úgy foglalja össze a lényeget,ahogy magam is vélekedem.
  És éppen a fentebbi dolgok miatt vagyok életem végéig AMATŐR státuszban….hiszen látom jópár barátomat akik már ebből élnek.
  Annyi idejüket elviszi az adott stílusú fotózás, amit művelnek (baba,esküvő) hogy az eredetileg álltaluk imádott természetfotózás,makrózás már kimarad.
  Egyszerűen sem idő,sem erő nincs rá!
  Ebből én nem kérek,köszönöm…pedig kacérkodtam egy időben a gondolattal magam is hogy beállok a sorba.
  Barátoknak természetesen egy egy gyerkőcfotózást,párfotózást bevállalok…pusztán barátilag,és a gyakorlás kedvéért.

 3. manogyöngy 2013.04.15. @ 18:09

  Hmmm. mint kézműves alkotó, pont ugyanezt az utat járom… köszi az infografikát, jól összefoglalta a lényeget!

 4. Csak egy apróság: ha az amatőrt a latinból eredeztetjük (jogosan, az érezhető francia közvetítés mellett), akkor pontosítsunk: a szeretet, szerelem = amor, szeretni = amare. Az amour franciául jelent szerelmet.

 5. Príma infografika volt. Jól összefoglalta a lényeget!

 6. Nem rossz összefoglaló. Magyarországon ráadásul különösen nehéz a helyzet, mert még a profi kategóriába már átkerült fotósok (legalábbis ezt mondják magukról) is az éhenhalás elleni küzdelemben elkezdenek hihetetlen árakkal dolgozni és rombolni a piacot. Például nemrég láttam olyat, hogy stúdiófotózás sminkkel, hajjal és még vagy 10 kép retusálásával bruttó 9500 Ft-ért volt kínálva!!!

  Kicsit nekem egyébként van egy olyan plusz észrevételem, hogy mivel Magyarországon úgy nagy általánosságban az emberi munkaerőt nem becsülik és nem fizetik meg, ezért ez természetesen kihat a fotósok és a fotós szakma megbecsülésére és anyagi értékelésére is. Tehát a nemzetgazdasági és működési sajátosságok miatt a magyar fotósok duplán szenvednek. Más országokban, ahol mondjuk egy bolti eladót is megbecsülnek és megfizetnek, ott jobban értékelik és tisztelik a fotóst is, és szívesebben meg is fizetik.

 7. Érdekes, és magába foglalja a lényeget. De egy probléma van a mai profi fotósokkal tisztelet a kivétel: a draga felszerelés, és az elkért pénz sokszor nem tükrözi a minõséget. Szóval profi mert pénzt kér érte de még az amatõr szintet sem éri el mert sem tehetsége sem akarata nincs. Hogy meddig él meg belõle? Mindig akad egy két balek. Ilyen volt az en esküvõi fotósom is. Abban viszont igazat adok hogy ha amatõr vagy és van más megélhetõséged akkor ne válts. Ha munka akkor az is munka. És a munka unalmas. Lehet hogy épp tájfotózni akarnál, de már két hete a pöttyöket retusálod a midelek fenekén.
  http://www.elekeskaroly.ro

  • Ennek a “profi, de az amatőr szintet se éri el” dolognak általánosságban emlegetve nincs értelme. konkrét példákat sorolva meg személyeskedés, amit nem szeretnék.
   Kétség kívül létezik a jelenség és nehéz ellene tenni. De azért van még egy csomó más tényező is, ami bonyolítja a dolgok fekete-fehér megítélését.

   A profi jelzőt (és az amatőrt se) nem véletlenül nem használom minőség leírására. Az egy megélhetési státusz, nem minőség, vagy tudásszint. Lehet valaki amatőr és profi, lehetnek jó és rossz képei és ezek között semmi törvényszerű összefüggés nincsen.

   Szerintem mindenkinek profi árak járnak azokért a képeiért, amiket megrendelésre készít, vagy akár magának csinálta, de mégis profi célokra akarják felhasználni. Aztán ha jó a kép, akkor inkább akarják használni, ha rossz, akkor meg nem fogja megérni az árát így nem annyira akarják használni. Ez sokkal tisztább, mint az, hogy mindenki aláárazással akar érvényesülni és így a megrendelők az ár alapján válogatnak, nem a minőség szerint.

 8. egy amatőr fotós? 2013.04.20. @ 21:43

  Lehet most itt sokan meg fognak kövezni, de valahogy nem bírom magamban tartani a nemrég szerzett tapasztalatomat….

  Rengeteg ténylegesen profi fotósnak próbálom nyomon követni a munkáját, leginkább sport és természet témájában, az Ő munkásságukat elismerem és tisztelem.

  DE

  Történt ezelőtt kb. egy évvel, hogy egy tablófotós megkeresett bennünket az iskolánkban, leendő végzős osztályként. Az ofő aláírta a szerződést gyakorlatilag azonnal….

  Eljött a szalagavató napja…. A fotós a főpróbát pont lekéste, annak végére ért oda, így este nem is csoda, gőze nem volt arról, mi is fog történni este élesben.

  Lement a szalagavató, melyről videó is készült (még szép 200 000 Ft-ért :/ )

  Rá másfél hétre meg is kaptuk a csili-vili nyomtatott lemezeket 1-et a képekkel és egyet a videó anyaggal.

  Este hazamegy mindenki, szépen berakja a számítógépbe a lemezt, nézi a képket….
  A szalagtűzésről és a 3 osztályunk által előadott táncról összesen 105 darab kép készült, melyek közt közel 15 darab olyan van, amin nem is a mi osztályunk szerepel. Az összes kép fakó(mintha a fehéregyensúly nem lenne beállítva rendesen) és homályos.
  Gyakorlatilag a facebook-on egyszerre borzadt el mindenki, ez mi???

  A videós folyamatosan rázza a kamerát, egy rendes közeli sincs és a műsoridő fele pedig a nézőtér felvételével megy.

  (Ha édesanyámnak nem adom oda a 70-200-al felszerelt gépet, gyakorlatilag mindent beállítva rajta – mert ő életében másodszor fogott digitális tükörreflexeset -, akkor fejenként 2 vállalható képnél nem született volna több. Nála a mennyiség szült némi minőséget. 320-at lőtt, 170 lett olyan, amit ki mertem tenni nyugodt szívvel és odaadtam az osztálynak is.)

  Jött a tablófotózás “kitelepített” studioban, mely rendben ment.

  A retusálás és a kinyomtatott képek viszont már nem igazán….. Volt akinek az ajkai narancssárgák lettek a retus után, a kinyomtatott képek jelentős része pedig láthatóan el vannak színeződve (vélhetőleg a papír vagy a festék hibájából, mivel a retusált képeken még ez a hiba nem szerepelt).

  A tablóra szánt csoportképet sem sikerült elsőre elkészíteni – néhányan nem látszottak (bár belátom, ez nem CSAK a fotós hibája).

  2 hét múlva ballagunk, de tabló még nincs. 🙁

  Mindezt azért írtam le, mert ezek után nekem is megfordul a fejemben, hogy a fotózást, mint méregdrága hobbit előléptetném mellékkeresetnek, természetesen törvényes módon (képzés elvégzése). Úgy vélem, hogy 200 000 Ft-ért ennél lényegesen többet is elvárhatna az ember, és joggal fordul meg a fejében, ezt egy hasonló felszereléssel én is legalább így meg tudom csinálni, SŐT. Ha valaki egy kicsit is törődik a “kliensével”, akkor ezt csak túlszárnyalni lehet.
  Remélem és tudom, rengeteg tisztességes, becsületes, szakmáját értő és odafigyelve végző fotós van, de amikor a megrendelői oldalra kerültem, hirtelen sajnos nem ezt tapasztaltam.

  Üdv: egy végzős AMATŐR? fotós

  • Ezért kell szerződéskötés előtt megnézni a munkáját a jelentkezőnek, megbeszélni a részleteket, hogy mik az elvárások és reklamálni, kártérítést kérni, ha nem megfelelő az elvégzett munka.

   Ha vele ugyanúgy fognak szerződni osztályok és ugyanúgy silány munkát végez, miután te is belevágsz a fotózásba, akkor te csak egyel több fotós leszel a piacon, akiknek az üzletét ő rontani fogja. Attól, hogy te tudnál jobb minőséget is csinálni (ahogy sokan mások is), még nem biztos, hogy neked lesz munkád, hiszen ti is vele szerződtetek, nem olyannal, aki jó munkát ad ki a kezéből.

  • bocs, de ez a tipikus “énjobbancsináltamvolna” hozzáállás, keverve pici xarrágással+zsugorisággal. “15 kép nem is rólunk készült…”, “200.000Ft ?!”
   rossz fehéregyensúlytól nem lesz a kép fakó, az a másik lesz…

 9. ez nagyon jó! 🙂

 10. vandorboy.com 2013.04.30. @ 17:33

  Tanulságos, .. a nemzetközi helyzet fokozódik, a gazdasági helyzet pedig nem…maradok amatör utazó fotós: vandorboy

 11. hát én csak sajtófotósokról tudok gondolkodni, de az egész egy vicc és nem értem, h mi szükség rá.

 12. Tamás Hölzer 2014.11.24. @ 11:32

  Van valami közös a fotózásban és a diszkózásban?
  Több, mint gondolnánk!
  http://www.disco-story.hu/2014/11/foto-es-disco.html

  • Köszönöm, érdekes a párhuzam, és vannak benne jó felvetések a fotózással kapcsolatban is.

   Viszont sajnos ilyen kicsiben nem olvasható a képregény, csak dekorációnak jó abban a posztban és az sem derül ki, hogy mi ez és honnan van, hogy legalább nálam el tudják olvasni, akiket érdekel, hogy mit tettek be.
   Jobban örülnék, ha vagy olvasható lenne a képregény, vagy linkelne a blogomra, ahol elolvasható – vagy méginkább mindkettő, mivel a forrásmegjelölés még kicsiben is illene, ha már szakmázunk ugye.
   ,-))

   • Tamás Hölzer 2014.11.24. @ 12:23

    A forrásra és a képre való hivatkozás és link benne van az írásban:
    A fotós-szakma helyzetét ábrázolja Völgyi Attila fotóriporter “Szóval szeretnél fotós lenni” című nagyszerű infógrafikája (amit “diszkósítani” is lehetne).

    • áhh, bocsánat, figyelmetlen voltam, tényleg benne van. köszi, hogy te jobban figyelsz, mint én. így tökéletes!
     ,-))

     • Tamás Hölzer 2014.11.24. @ 12:46

      semmi baj; gondolom, szakmai “ártalom”, hogy a fotónak nagyobb figyelmet szentel, mint a szövegnek!

      Egyúttal küldök egy vidám dalt – természetesen kapcsolatos a fotográfiával:

      http://youtu.be/4o3lqfdS3Lc

Trackbacks & Pingbacks (46)

 1. mac makeup how to apply foundation Affordable pf6ZiWNkeK
 2. PITA Cat
 3. My Website
 4. mac brushes wholesale Low Price dQ7ZZ91LFR - Camp NovaCamp Nova
 5. mac mascara best Enjoy 75% Discount ld9Ovia8wT - Mikels Wig Boutique Mikels Wig Boutique
 6. mac studio sculpt foundation The King Of Quantity 1QLVHEvGz4
 7. where can i buy mac foundation Free Shipping RoDxhEF2qB
 8. Sanshin Engineering (HK) Limited
 9. where to buy mac eyeshadow palette Elegant Appearance 9jZxejiSVd - 2like.mobi
 10. lawless lasers
 11. By Nalta Central Ahsania Mission
 12. Pokolo Financial
 13. Pokolo Financial
 14. mac dazzlelight eyeshadow Easy To Use nMhaF7RSxO
 15. SaaS Venture Partners
 16. Operation People for Peace
 17. mac blush on 2016 New d1cXhrrKDx 鈥?Fire Services Partnership
 18. mac lipstick violetta On Sale.100% Quality Guaranteed SatFVIi8JI
 19. mac mineralize spf 15 foundation loose Outlet Store 2016 Clearance Sale Mens And Womens fOk368ATM5 - Camp NovaCamp Nova
 20. mac bare lipstick Deft Design 5EnPdFxnD8 - Matt Marlon
 21. Gladys Hlavka
 22. Hacked By Cyber Hunter
 23. have to have it mac lip pencil High Standard In Quality And Hygiene cv3qHje8Tv 鈥?Angel Cabrera
 24. 艩eimos medis
 25. Forex
 26. mac studio fix plus powder foundation Latest Information About RglB57yXzY
 27. Medozonas
 28. Music Production & Record Label
 29. Eric Linkins Custom Painting
 30. Forex
 31. mac makeup kit with price In High Quality WxMMLBQ8mz - Person To Person Training Center - Ruskin, Riverview, TampaPerson To Person Training Center 鈥?Ruskin, Riverview, Tampa
 32. 艩eimos medis
 33. Literary Marketing Group
 34. mac foundation for dry skin Beautiful Design UB8GJnZVvv
 35. mac norge To Win A High Admiration And Is Widely Trusted At Home And Abroad. rgzONcKHhf
 36. mac masque lipstick With Height Quality ycvxxDCaLF
 37. mac full coverage foundation Skillful Knitting And Elegant Design 2vPkn5sbFM
 38. mac taupe eyeshadow Best Selling rq7UOEsfJz
 39. Denver Cleaning Services, Denver Maid Service
 40. mac makeup menu High Quality And Inexpensive Hmnl2HRYWU
 41. NPI Oman 禄 mac lipstick dry lips Tight-Budget Pleasers wkmqnhzNJr
 42. mac lip colors Easy To Use xwjobvAF8N
 43. 鈽卪ac makeup images Top 1 KiHzRW2RGI鈽?Eastlocal Marketing Group on Shanghai of China
 44. cheapest mac makeup uk With An Incredible Range Of Styles And Looks G4MpiOYiQ3 鈥?My Blog
 45. mac cosmetics loose powder Is Brand New And Looks Fantastic cz4AkURvq1
 46. Népszerű blogok megszűnésének okai

Comments are closed.