Utcán élő, hajléktalan fotós levele

Hajléktalan-felirat

“Koszos, csóró és éhes vagyok. Bármi $egít! Isten áldjon érte!”

Egy amerikai szakmai fórumon találtam az alábbi, kicsit abszurd, visszafogottan humoros, viszont nagyon is tartalmas és elgondolkodtató írást (azóta onnan már törölték is). Vélhetően viccből íródott. Nem tűnik valószínűnek, hogy akár csak egy szava is igaz legyen, de nem minden ok nélkül közlöm, szerintem nem kell nagyon ragozni, hogy hogyan kell értelmezni. Ha mégis, akkor olvasgasd az ingyen fotózásról szóló írásaimat!

“Ezt az üzenetet most egy könyvtár nyilvános számítógépéről írom nektek. Szinte minden nap járok a könyvtárba internetezni. Profi fotós vagyok, de hajléktalanná váltam, mert túl sok ingyen fotózást vállaltam. Korábban fizetgettek a munkámért, de abból a kevés pénzből nem sikerült fizetnem a lakbért és a rezsit. Gyakran még éhes is maradtam. Mivel imádom a fotózást, és ez a hivatásom, ezért nem adhattam el a felszerelésem. Tudom, hogy sokan adnak ételt különböző munkákért, így az egyetlen mód a túlélésre, hogy ételért cserébe fényképezzek. Aki munkát szeretne adni nekem, az biztosítson számomra legalább egy napi élelmet. Általában a városi sziget környékén sátrazok a folyóparton, így a fotózáshoz remek helyszínek állnak rendelkezésre a közvetlen közelben.

Ha törődsz a fotósokkal és élelmezni is hajlandó vagy őket, akkor jelentkezz minél előbb! Éhezem! Ha esetlegszállást is tudsz biztosítani, az még jobb. Kérlek segíts, hogy folytathassam a fotózást! Persze ha netán fizetni is hajlandó vagy, az még jobb, mert akkor újra fizethetek lakbért és vehetek magamnak ételt is.

Kedves fotósok, akik szintén nem akarjátok eladni a felszerelésetket: ne fotózzatok ételért! Inkább menjetek el dolgozni a McDonaldsba, ahol egyszerre fizetnek is a munkáért, és kaját is adnak. Nekem is ezt kellett volna tennem, mielőtt még utcára kerültem. Most már sehol nem alkalmaznak, mert nincs  bejelentett lakcímem.

Ne aggódjatok, nem vagyok büdös. A strandon van zuhany, és a nyilvános vécékből összegyűlik a tisztálkodáshoz szükséges szappan is.

Persze képeket nem tudok feltölteni, mert már a számítógépem sincs meg. De van egy portfólióm papír képekből, amit személyesen bármikor megmutatok nektek.

A héten csak azt ettem, amit a szemetesekben találtam. Jó lenne valami friss étel. Esetleg egy sör, amit annyit fotóztam ingyen a reklámcégeknek. Ők jól megszedték rajta(m) magukat, nekem meg csak a fotózás végére megmelegedett sört adták fizetségül. Peresze az ő segítségük is jól jön. Ha tudnak egy munkát, keressenek meg, segítsenek lelépni az utcáról!

Ha van saját CF kártyád, akkor majd fotózok arra. Ha nincs, akkor majd kitalálunk valami megoldást a képek lementésére, mert nekem ugye nincs számítógépem. Esetleg hozhatod a tiédet, hogy arra letöltsük a fotókat.

Mindegy, hogy modellkedésből akarsz megélni, vagy egy hirdetési cég embere vagy, aki ingyen akar képekhez jutni a reklám kampányához, akár egy sportegyesület, akik csak emlékbe akarják a képeket, kérlek ragadd meg ezt a lehetőséget! Kérlek, nem akarok az utcán élni! Itt egyre nehezebb folyamatosan szemmel tartani a fotós holmimat. Már nincs hova bezárnom, így mindenhová 45 kg fotós holmival megyek guberálni. Tényleg, nem viccelek! Mindenféle objektívek, stúdió felszerelés, a különféle fényképezőgépek az eltérő feladatokhoz. Mivel a stúdió felszerelésem még megvan, azt akár nálad is fel tudjuk állítani. De mivel nincs pénzem taxira, és kocsim sincs, amivel szállíthatnám, el kéne jönnöd értem. Volt kocsim, de el kellett adnom, hogy a lakbért fizethessem. Egy darabig elég volt, de aztán az a pénz is elfogyott.

Sajnálom, hogy ilyen hosszúra nyúlt, de ki kellett írnom magamból. Már nem jutok olyan gyakran számítógép közelbe, mint régen, mikor még a kényelmes otthonombam éltem.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!