A fotós önkéntesség lehetséges hátulütői

Fotós önkéntes nyilatkozat komoly hibákkal...

Fotós önkéntes joglemondó nyilatkozat
Komoly hibákkal…

Komoly vita alakult ki egy hétvégi rendezvény fotós önkéntese(i) és a szervezők között a feltételek tisztázatlansága és az elvárások miatt. Eleve nem javaslom senkinek, hogy fotós önkéntességet, vagyis más névbe csomagolt ingyen fotózást vállaljon. Aki mégis belemegy, az viszont időben tisztázza, hogy mik is az együttműködés feltételei.

A konkrét esetről
A rendezvényszervezők ezúttal is minden fotóssal aláírattak egy joglemondó nyilatkozatot, amivel a fotósok átadják nekik a képeiket. Ez szerintem egy önkéntes fotós esetében várható is – részben pont ezért nem vállalnék ilyen önkéntességet. Viszont a szervezők elmúlasztották a feltételeiket mindenkivel időben közölni. Azt állítják, hogy ők megpróbálták, de a lényegen nem változtat, hogy nem mindenkivel sikerült. Aki erről a joglemondásról csak utólag értesült, az némi joggal lepődött meg, hiszen a feltételeket előre illik ismertetni.
Magát a fotóst is hibásnak tartom, ha nem sejtette, hogy ilyen jogátruházásra számítanak tőle. Méginkább, ha ő maga meg sem próbálta előre kideríteni az általa vállalt önkéntesség feltételeit. Ugyanakkor nem csak a körülmények, hanem maga a kérdéses szerződés is sok hibát és pontatlanságot tartalmaz, ami további tisztázásra szorulna.

Általánosságban
A tanulságok szempontjából mellékes, hogy melyik rendezevényről van szó, ezért nem fogom őket megnevezni. Általános tanulságokat igyekszem levonni, amik mindenki okulására szolgálhatnak bármilyen hasonló helyzetben. Persze nem tudok teljesen elszakadni a konkrét eset hibáitól sem.

Ne fotózz ingyen!
Már sokszor írtam róla, hogy miért nem ajánlott ingyen fotózást vállalni, így most első sorban nem erről akarok írni ebben az írásban. De ez nem változtat rajta, hogy eleve rossz ötletnek tartom az ingyen fotózást, aminek a gyakornok és a fotós önkéntesség is csak egy szinonímája.
Különösen igaz ez a nyereség orientált üzleti vállalkozások esetén, akik nem jótékonysági célok támogatásához kérik a felajánlásod, hanem saját nyereségük növelésére, hogy a fotós munka költségein spóroljanak.

Döntsd el, hogy miért csináloid! (ha már csinálod)
Sokan szívesen támogatnak jótékonysági kezdeményezéseket, civil, vallási, vagy egyéb társadalmi ügyeket. Nincs is ezzel gond és semmi jogom, de nem is akarom az ilyen szándékokat leszólni. Mindenki vessen számot a saját lelkiismeretével és döntse el, hogy neki milyen ügyek fontosak és mit és miért támogat!
De ha már csinálod, akkor gondold át, hogy miért teszed és pontosan mit is akarsz bevállalni és hol húzódnak a felajánlásod határai, milyen feltételek mellett vállalod azt, amit vállalsz. Aztán tisztázd ezt a másik féllel is, hogy az elképzeléseitek találkoznak-e. A legjobb szándék melett is gyakori probléma, hogy mindkét fél a számára legkedvezőbb elképzelésekből indul ki és elfelejti figyelembe venni a másik fél nézőpontját, ami akár nagyon eltérő is lehet. Aztán csak a vita lesz belőle, mikor kiderül, hogy mindenki egészen másra gondolt, amikor megállapodtak az együttműködésben.

Szerződést kell kötni
Sokan idegenkednek a szerződésektől, ezért mellőzni is hajlamosak azt, vagy ami még rosszabb, olvasás és értelmezés nélkül írják alá, amit mások eléjük tesznek. Aztán utólag van, hogy mindenki meglepődik, amikor kiderül, hogy teljesen máshogyan értelmezték a felek a megbeszélteket. Gyakran kerülnek elő teljesen tisztázatlan részletek, de méggyakoribb, hogy amit megbeszéltek, azt sem egyformán értelmezték. Ezért fontos mindenmegállapodást írásba foglalni. Hogy legalább ugyanazokról a mondatokról lehessen vitatkozni, nem pedig arról, hogy ki mire és hogyan emlékszik a megbeszéltekből, vagy méginkább abból, ahogyan azt ő értelmezte.

Tartsd is meg a szerződést!
Az is gyakori, hogy a joglemondás kedvezményezettje, a szervező csak egy példányban íratja alá a nyilatkozatot a fotósokkal. Hiszen neki az a fontos, hogy ő rendelkezzen a fotós nyilatkozatával. Viszont a fotósnak sem árt tudnia, hogy mit is írt alá, úgyhogy mindig kérj mégegy példányt belőle, vagy legalább fényképezd le, hogy neked is meglegyen. Ez persze nem váltja ki, hogy olvasd el és értelmezd is, még az aláírás előtt!

Hibát hibára halmoztak
A konkrét esetben én egyértelműen a fotós hibájának tartom, hogy egyáltalán jelentkezett önkéntesnek, méginkább, hogy nem számított az önkéntességgel járó következményekkel, hogy a képeket át kell adnia. Azt is minimum részben a fotós hibájának tartom, hogy nem tájékozódott előre a vállalása feltételeiről, a tőle elvárt kritériumokról és hogy pontosan mit is kap majd a szolgálataiért. Mindezeket egy ingyen vállalt munka esetén éppúgy (sőt még inkább) tisztázni kell, mint egy fizető megbízásnál, csak annyi a különbség, hogy az ellenszolgáltatás nem pénzben várod (talán nem is vársz/várhatsz semmit cserében, de ezt akkor is tisztázni kell, mielőtt félreértés adódik belőle).
A szervezők mégtöbb hibát követtek el. Eleve nem lett volna szabad hagyni, hogy valaki elkezdjen önkéntesként dolgozni azelőtt, hogy a feltételeket tisztázták vele és a megfelelő jognyilatkozatokat megtette. Ennek legegyszerűbb módja, ha már be sem engedik a rendezvényre a megfelelő jognyilatkozat aláírása nélkül, vagyis a nyilatkozattétel feltétele a belépő átvételének. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy mint alább látható, a szerződésük is sok helyen pontatlan, felületes és pongyolán megfogalmazott. Végül, de nem utolsó sorban persze azt tartom a legnagyobb felelősségüknek, hogy önkéntesektől begyűjtött képekkel akarják az üzleti vállalkozásuk kép igényeit biztosítani, ahelyett, hogy megfizetnék a fotósokat. Persze amíg találnak erre kapható önkénteseket, addig miért tennének máshogy? Igazából csak azt csodálom, hogy egy ilyen részvételi díjas rendezvénynél még nem vetődött fel, hogy pénzt kérjenek a lelkes amatőr fotósoktól azért, hogy dolgozhassanak nekik – hiszen volt már ilyen próbálkozás.

A rendezvény fotós önkéntes szerződése:

 

Alulírott …, (cím: …, szig…, e-mail cím: …), ezúton nyilatkozom, hogy lemondok az általam a [rendezvény neve] készített fotók tulajdonjogáról a rendező javára, ezzel hozzájárulok, hogy a rendező a képeket internetes anyagaiban, a róla megjelent cikkekben, hirdetésekben vagy bármilyen egyéb formában megjelentethesse.

A fotózási önkéntes munka keretén belül vállalom, az elkészült képeket a szervezők részére legkésőbb 2015. 04 23-ig feltöltöm a linkre melyet megküldenek részemre e-mailben. Tudomásul veszem, hogy a képeken saját nevem, logóm nem szerepelhet, és hogy a képeken rendező feltűntetheti saját logóját.

Nevemet a rendező a képek facebook oldalára feltöltéskor az album címe alatt megjeleníti.Önkéntes munkámért cserébe ingyenes részvételi jegyet kapok a 2015-ben a régióban [országok felsorolása] megrendezésre kerülő versenyek valamelyikére.

Ha van szerződés, az legyen pontos!
A történet legérdekesebb pontja, hogy a szervezők által készített fotós nyilatkozat nagyon felületesen fogalmaz a jogok átadásáról. A fotók esetében értelmezhetetlen tulajdonjogokat emlegetnek szerzői jogok helyett. Ráadásul úgy fogalmaznak, hogy a fotós lemond a jogairól a szervezők javára, ahelyett, hogy felhasználási jogokat biztosítana nekik. Ez pedig igen komoly különbség és teljesen más jogviszonyt sugall.
Ebben a formában ugyanis a fotósok nem csak megosztják és korlátlan felhasználási jogokat biztosítanak a szervezőknek, hanem egyúttal el is veszítik minden jogukat, hiszen azokat nem megosztják, hanem teljes egészében átadják a megfogalmazás szerint. Ebből az következne, hogy ők még a saját oldalukon sem mutathatnák be referenciaként a saját képeiket, nemhogy bármi másra használhatnák őket. Persze mindez csak akkor volna így, ha nem totálisan értelmezhetetlen nyelvezettel írták volna meg a nyilatkozatot, ami miatt jelen formájában egyszerűen értelmét veszíti a nyilatkozat. (Igen, a szervezők kénytelenek lesznek majd írni egy újat helyette, kíváncsi leszek, hogy abba mit írnak majd.)
Persze akár ilyen súlyosan egyoldalú szerződést is lehetne kötni a képek szerzői jogairól (bár azt is csak korlátozott mértékben). Csak nagyon nem elegáns ilyen követelésekkel élni egy önkéntes felajánlás esetén. Ez tovább rontja a jogviszony eleve nem túl pozitív megítélését, ami miatt eleve azzal indítottam, hogy ne vállalj önkéntességet! Ilyen feltételekkel pláne ne tedd!

Az csak hab a tortán, hogy még az sem derül ki egyértelműen a nyilatkozatból, hogy az önkéntes munkáért cserébe felkínált belépő vajon az, ami a munka elvégzéshez szükséges, vagy egy másik, későbbi rendezvényre kapnak majd az önkéntesek ingyen belépőt, ahol már nem kell hozzá önkéntességet vállalni, hogy bejusson a jelentkező. De úgy érzem, hogy nem ez messze nem a legfontosabb tisztázatlan részlet a történetben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!