Készülődés egy fejedelmi esküvőre

BRITAIN-WEDDING/

Foto: Toby Melville/Reuters

Mindenki az angol hercegi pár esküvőjéről beszél, erre készülnek a tévék, az újságok és különösképpen az Internetes lapok. Hetek, sőt hónapok óta pezsgő téma a készülődés, az emléktárgyak, és holnap bizony téma lesz az időjárás is…nem jósolnak jó időt a nagy napra.

A magyar közszolgálati média is sugározza majd az esküvőt, a Mashable összeállítást közölt, hogyan érdemes az Interneten követni az esküvő eseményeit. A Reuters pedig közzétette a ceremónia részletes forgatókönyvét (helyi időben megadva), amit nyilván a hírportálok is alaposan tanulmányoznak már, hogy saját anyagaikat minél hamarabb elkészíthessék.

RoyalWedding-London-EveningStandard

Az első pénteki kiadás címlapja

Az Evening Standard
Az Evening Standard, az angliában még létező esti (inkább délutáni) hírlap ötven éve első alkalommal fog ünnepnapon megjelenni, hogy még az utcán elérje azokat a tömegeket is, akik élőben nézik majd a nászmenetet. A lap kifejezetten azért szakít a hosszú ideje őrzött hagyománnyal, hogy ünnepnap nem jelenik meg, mert ők akarják nyomtatásban elsőként lehozni az esküvő képeit. A lap pénteken két különleges kiadással fog megjelenni.

RoyalWedding-London-EveningStandardKiss

A második pénteki kiadás címlapja

Az első helyi idő szerint már délután 1 körül kint lesz az utcákon, míg a második lapzártája megvárja az ifjú pár első hitvesi csókját (és annak képeit), csak ezután kerül nyomdába, hogy fél három körülre már kezükben tarthassák az olvasók. Mint a lap szerkesztője, Geordie Greig mondta “megpróbáljuk még aznap szállítani az olvasóinknak, ami a másnapi újságokban lesz majd”. (Érdekes kérdés, hogy az Internet korában ennek mi értelme, de úgy fest, hogy arrafelé működik, és még nagyobb kihívás, mint amivel a magyar online lapok napról-napra szembesülnek.

A várakozások szerint hasonló, hatszázezres példányszám fog elkelni, mint annak idején Károly herceg és Lady Diana esküvőjeén. A lap természetesen elérhető lesz majd az események helyszínein is, a Westminster apátság és a Hyde Park környkén. A kiadó munkatársai pedig vélhetően felkészültek a terjesztés logisztikájának megoldására is, és nem az esemény napján szembesülnek vele, hogy az egész várost lezárták a ceremónia és a hozzá tartozó parádé miatt – mint tette azt a magyar Esti Hírlap legutolsó nyomtatott reinkarnációjának kiadója pár évvel ezelőtt október 23-án.

Válogatás az előkészületeket feldolgozó anyagokból:

Kiegészítés: Az Evening Standard két kiadsának címlapja és néhány előkészületi galéria utólagos frissítésként lett a posztba szerkesztve.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!