“Missing man” manőver – nem csak Budapest felett

„Vezérünk a bátorság, kísérõnk a szerencse!” avagy: Pumák az égen!
Az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázis Puma harcászati repülõszázada Duna feletti díszelgõ repüléssel búcsúzott a 97 esztendõs korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú fõhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülõ Osztály utolsó pilótájától.
A kötelék tagjai: Papp József õrnagy és Péter Zoltán õrnagy, 2X Jas-39C EBS HU “Gripen”, Frankó Endre fõhadnagy Messerschmitt Bf 109G, Csák Sándor százados Jas-39C EBS HU “Gripen”.
Készítő ismeretlen
Szöveg: Veres Viktor/Facebook

A hétvégén különleges díszrepülést végzett a magyar légierő a város fölött. A “missing man” formációval tisztelegtek társuk temetése alkalmából.

Eredetileg terveztem, hogy én is lefotózom a díszrepülést. Aztán végül az a szakmai döntés született, hogy inkább kihagyom ezt a munkát. Megfordult a fejemben, hogy ennek a döntésnek a részleteit is megosszam a blogon. Végül azonban felül kerekedett, hogy kifogások helyett fotókra van szükség. Úgy döntöttem, hogy inkább majd olyankor írok a repülők fotózásának szempontjairól, ha új képeim is lesznek hozzá ismét. Viszont a “missing man” manővert érdekes témának tartom, így erről úgy döntöttem, mégis írok, akkor is, ha ebben a formában nem kimondottan fotós téma.

Pumák az égen
Eredeti kép: Kertész László / honvedelem.hu
Frankó Endre fõhadnagy gépét Semperger László törzsõrmester szerkesztette a fotóra.
Forrás: Katonahősök/Facebook

Sok helyen megírták már (pl. hirado.hu, honvedelem.huhvg.hu, index, origo, Blikk, pannonrtv.hu, stb.), hogy szombaton temették el Frankó Endrét, a második világháborúban vívott légicsaták legutolsó túlélőjét. Temetése napján dél után nem sokkal a magyar légierő Gripen vadászgépei búcsúztatták Budapest belvárosán áthúzva.

Egyes források azt is megírták, hogy a Margit-sziget felett hajtják végre a közismert “missing man” manővert, amivel a pilóták világszerte búcsúztatni szokták társaikat. Egészen biztos nem voltam benne, de úgy tudtam (ezt azóta hivatalos források is megerősítették), ez volt a “missing man” alakzat első magyar alkalmazása. Korábban eddig csak egy-két gépes kötelékek végeztek tisztelet repülését Magyarországon, mostantól azonban a “missing man” alakzatban is bevethetők a Gripenek.

Amerikai F-22 Raptor “missing man” kötelék Hawaii-n
A Pearl Harbornál horgonyzó U.S.S. Missouri felett repültek a II. Világháború végének 75. évfordulója alkalmából, 2020. szeptember 2-án.
Fotó: Tech. Sgt. Anthony Nelson Jr./Pearl Harbor Museum

Van, ahol három géppel szokás
Ezt korábban én nem tudtam, de mint kiderült, a “missing man” manővernek több féle változata is létezik. A Wikipédia szerint egyaránt elterjedt a magyar légierő által most alkalmazott három gépes változat is, amit korábban én sem ismertem. Ennek lényege, hogy a kötelék három géppel repül egy négy gépes alakzatban. A hármas gép helyét kihagyva tisztelegnek hiányzó társuk emléke előtt.
A Gripenek Budapesti tisztelet repülése sokakat megihletett és egyre több képpel találkozni a neten, amikre utólag ráretusálták Fraknó Endre egykori Messerschmidt gépét is. A kommentek alapján sokan csak ekkor értétték meg a furcsa alakzat lényegét és a “missing man” alakzatot még repülés kedvelők közül is sokan nem ismerték.

Kaliforniai F-15C “missing man” kötelék
A kaliforniai nemzeti gárda 144. vadász köteléke repül az amerikai hadsereg tábornokának, Paul D. Monroe, Jr. búcsúztatása során 2019. október 14-én.
Fotó: Staff Sgt. Crystal Housman/California National Guard

Amerikában máshogyan (is) csinálják
A hollywoodi filmeknek (és sorozatoknak) köszönhetően én is inkább a formáció modern, amerikai változatát ismerem (ami inkább manőver, mint állandó repülési alakzat). Ennek alap gondolata is hasonló, csak náluk általában négy gép repül ék alakzatban. A temető, vagy a megemlékezés helyszíne fölé érve pedig az egyik gép kiválik az alakzatból, szemléltetve is a bajtárs eltávozását. A hivatalos szabályozás szerint kizárólag temetéseken és megemlékezés jellegű állami ünnepeken alkalmazható, amikor gyászos, lassú zene szól. Minden más esetben, így légibemutatókon történő előadása is magas szintű engedélyezést igényel.

A megható látványelemet a sok filmben is alkalmazzák katonai, különösen pilóta temetéseknél. A Wikia szócikke több filmet is felsorol, amikben látható:

  • Courage Under Fire
  • Six Million Dollar Man
  • The McConnell Story: Squadron with blank
  • A JAG Becsületbeli ügyek  több epizódja is
  • Iron Eagle
  • Heroes: Season 4, Episode 14, “Upon This Rock”
  • Babylon 5 “Legacies” és “Ceremonies of Light and Dark” című epizódjai
  • The Right Stuff
  • Armageddon
  • Transformers: Beast Wars: Code of Hero
  • Ace Combat 5: The Unsung War
  • The Red Baron

De a manőver nem csak hoollywod találmánya. Valódi katonai temetéseken is szokás:

Fotó: Chad Horwedel/Flickr

A Wikipédia szerint, szokták a látványos manőver hatását még tovább fokozni, hogy a naplementekor tartott repüléskor a kiváló gép a lemenő nap irányába távozik a köteléktől. Más területeken is szokták alkalmazni a “missing man” alakzatot. Helikopter pilóta temetésen szokás előadni helikopterekkel, motorsportban motorokkal és versenyautókkal is végezték már. Amerikai futballban gyakori, hogy az elhunyt játékosok előtt tisztelegni a hiányzó játékos helyét kihagyva felvonuló csapat.

U.S. Air Force Memorial Arlington
Fotó: Elizabeth Fraser/Arlington National Cemetery

A “missing man” manővernek még látványos szobrot is állítottak a washingtoni Arlington katonai temetőben. A James Ingo Freed álltal tervezett, 2006. október 14-én leleplezett U.S. Air Force Memorial emlékmű első ránézésre csak nyomokban emlékezetet a temető felett rendszeresen látható “missing man” alakzatra. A 60-80 m magas rosdamentes acél ívek átványát a légierő Thunderbolt kötelékének “bomb burst” manőveréről mintázták. Az általában négy géppel végrehajtott manőver hiányzó negyedik íve szintén a “missing man” szimbóluma.

F-16 “Missing man” manőver üveglapra gravírozva
Fotó: Amaury Laporte/Flickr

Az emlékmű tövében áll egy vastag üveglap, amire egy F16-os “missing man” kötelék képét gravírozták. Ezen pedig a gránit fal tükröződik, amin az elhunyt pilóták nevei sorakoznak. Sajnos az emlékművet személyesen annak ellenére sem volt szerencsém látni, hogy washingtoni látogatásom során rövid látogatást tehettem a temetőben is, de ezt a részét legnagyobb bánatomra nem sikerült útba ejtenem.

Története
A legelső dokumentált gyászrepülést V. György brit uralkodó 1936-os temetésekor hajtották végre egy nem a királyi légierő által tartott temetésen. Amerikában két évvel később Oscar Westover tábornok temetésén tartottak hasonló áthúzást több mint 50 géppel, amik közül egy hely üresen maradt a tábornok tiszteletére.

Az egyik gép kiválási manővere a II. Világháború után jelent meg a kötelék repülésben. Első dokumentált alkalommal 1954. áprilisában adták így elő az amerikai légierő gépei Hoyt Vandenberg légierő tábornok temetésén. Később változó, hogy mikor alkalmazták, mikor nem. A 2010 körültől Amerikában jobbára így végzik, de a szabályzat alakzat leírásában szerepel a három gépes változata is. Van, ahol akár fűstcsíkkal, vagy rakéta eltérítő lövedék kilövésével is variálják.

John Fitzgerald Kennedy temetésén is 50 gép repült át a temető felett, amik a USA 50 államának egységét jelképezik. Az Air Force One követte a három csoportban 20 tengerészeti és 30 légierő gép, ahol az utolsó kötelékből hiányzott egy gép:

F/A-18 Super Hornet “missing man” kötelék
John McCain szenátor temetésén 2018. szeptember 2-án.
Fotó: Mass Comm. Spec. 2nd Class Nathan Burke/U.S. Navy

John McCaine szenátor temetése tiszteletére az Amerikai Légierőnél szokásos négy gépes “missing man” manővert adták elő:

A rákban 65 éves korában elhunyt Rosemary Mariner tengerész kapitány az első amerikai katonai pilótanők egyike volt. Elsőként repült nőként vadászgéppel, majd később első nő lett, aki vadászrajt irányított. A temetésén előadott  “missing man” manőver nem azért volt különleges, mert öt géppel adták elő, hanem mert az USA története során első alkalommal csupa nő ült a kötelék gépeiben.

A Kanadai Légierő Snowbird köteléke 6 füstcsíkot húzó kötelékkel emlékezett meg egykori társuk, Jeff Kuss százados tiszteletére:

A II. Világháború végének 70. évfordulóján a washingtoni világháborús emlékmű felett négy Spitfire hajtotta végre a “missing man” manővert.

Ronald Reagan és később idősebb George Bush elnökök temetésén is 21 gép tartotott díszrepülést. A gyémánt alakban repülő 4-4 gépes kötelékek sorát követte a 4 gépes kötelék, aminek egyik gépe kivált az alakzatból.

Ami részlegesen még a George Bush Könyvtár és Múzeum felett is látszott:

Ti hol találkoztatok a “missing man” formációval? Írjátok meg a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!