Focit fényképezni is veszélyes sport lehet

Gólöröm helyett…
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A múlt hétvégi Magyar-Ausztrál mérkőzésen Balogh Dávid barátom és kollégám felszerelése súlyos sérülést szenvedett. Instagram oldalán “Te tetted ezt Böde Dani” felkiáltással tette közzé a képet, amin a Bőde támadása során a pályáról véletlenül kipattanó labda által eltört 400/2.8-as teleobjektívvel szomorkodva pózol. (A mosoly jelekből gondolom, csak viccelődött vele, nem hiszem, hogy komolyan a játékost hibáztatná.)

A történteket a tévében is megnézhette mindenki. Elvben online is megtekinthető az MTVA MediaKlikk weboldalán. A gyakorlatban sajnos nekem technikai hiba miatt sokáig nem sikerült lejátszanom. Miután ez magától megoldódott, már azt is leírhatom, hogy a baleset a mérkőzés 63:43-ik percében törént, a linkelt videón 2:10:48-nál látható.

Én mondjuk élőben néztem végig a történteket. Úgy 20 méterre álltam a kollégától és miután lefotóztam a labdáért folyó küzdelmet, végignéztem, ahogyan a kapu mögötti oldalpalánk irányába repül a labda és nagyjából szemből eltalálja Dávid objektívén a napellenző és aztán már a kolléga reakcióját néztem tovább.

Súlyos a sérülés, de talán javítható
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Talán javítható, de nem biztos
Mint az az ő képén és az enyémeken is jól látszik, az objektív a hirtelen erő hatására elhajolt a géphez viszonyítva. A csavarok kiszakadtak az objektív végéből és a bajonett beletört a vázba. Szerencsére a vázból már a helyszínen sikerült kiszednie a beleszakadt bajonettet és másik objektívvel működni látszott. Remélhetőleg a gép nem szorul majd javításra.
Ilyenkor a legnagyobb veszély, hogy a vázban levő bajonett is megsérülhet. Ha a váz is deformálódik, akkor a bajonett és a rászerelt objektívek kimozdulhatnak a filmsíkra merőleges optikai tengelyből, ami drasztikusan befolyásolhatja a képalkotást és a gép használhatóságát. Egy ilyen sérülés jó eséllyel javíthatatlan, vagy olyan költséges lehet a javítása, hogy mégis olcsóbb új gépet venni. Nevezhetjük gazdasági totálkárnak is.

Leszakadt a bajonett az objektívről
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Úgy tervezik, hogy minél “jobb” helyen törjön
Akárcsak az autóknál is vannak mindenféle törési zónák, szerencsére a fényképezőgép gyártók is számolnak az ilyen és hasonló balesetekkel. A bajonett és környékén az objektív szerkezete is több gyűrűből áll. Ezeket pedig úgy tervezik, hogy a csavarok körül a ház szépen körbetörik, így elvezetik a feszültséget és az erőhatás általában nem tesz maradandó kárt az optikai rendszerben. Persze a baleset jellegétől és a kártól függően a javítás így is igen költséges lehet. Ára attól függ, hogy hány alkatrész, melyek és mennyire nehezen cserélhető helyeken sérülnek.

Nekem a nagylátóm törött
Részletekért katt a képre!
Fotó: Bielik István

Velem is törént hasonló
Nekem korábban két (jóval kisebb és olcsóbb) nagylátóm szenvedett el hasonló  balesetet. Mindkettő úgy történt, hogy a gép 1-2 méter magasból leesett. Az egyiknél a nyakpánt elszakadása miatt esett le a gép a nyakamból. Ott ugyanúgy a bajonett tört bele a gépbe, mint most a focimeccsen. Azt jópár éve 15 ezer forintért cserélte a márkaszerviz. A másik esetről és annak tanulságairól írtam itt a blogon is. Itt a bajonett nem sérült “csak” a szűrőmenet és az objektív házának első szegmense roncsolódott. Ezt a javításról szóló írásom tanúsága szerint nagyjából 20 ezer forintért javította a márkaszervíz (én már nem is emlékeztem – milyen jó, hogy akkor megírtam). Egy 400-as nagytele lényegesen dtágább és ritkább eszköz is. Az alkatrészek sem olcsóak hozzá. Egyelőre ismeretlen a javítási költsége is, de a teljesség kedvéért remélhetőleg hamarosan megírhatom azt is, hogy mennyiért sikerül helyrehozni.

Felelősség
Az ilyen “munkahelyi balesetnél” az is komoly kérdés, hogy vajon ki is a felelős érte. Méginkább, hogy kinek is kell a keletkezett kárt fedeznie. Ha valaki alkalmazottként, netán céges felszereléssel dolgozik, akkor is anyagi felelősséget vállal a munkaeszközeiért, így egy ilyen helyzetben még ekkor is vitás lehet, hogy a munkáltatónak vagy a munkavállalónak kell állnia a költségeket. (Illetve a mai médiapiaci viszonyok között egyre gyakrabban vetődik fel kérdésként, hogy melyik lap engedhet meg magának egy ilyen költséget, vagy egy ilyen balesettel akár le is nullázódhat egy lap eszközparkjának egy része és onnantól nem is fogja a kiadó javíttatni vagy pótolni azt.) Aki saját felszereléssel, pláne ha csak eseti megbízással és netán munkánként fizetve fotózik, akkor különösen nehéz lehet egy ilyen baleset költségeit kitermelni.

Természetesen a rendezvény szervezőinek és a kárt ténylegesen okozó játékosnak a felelőssége is felvetődik egy ilyen helyzetben. Nem gondolom, hogy a játékosok direkt céloztak volna a fotósok közé (ennél a mérkőzésnél különben is kevesebb bizonyíték van rá, hogy még ha akarják se nagyon tudják eltalálni az ellenfél kapuját se, nemhogy egy jóval kisebb fényképezőgépet), de ettől még a kárt a labda okozta és a nem szándékos károkozásban ugyanúgy vizsgálni lehet, sőt kell is a felelősségüket, ahogy azt is, hogy van-e például biztosításuk ilyen és hasonló helyzetekre. Sok más sportággal ellentétben a futball meccsek szervezői (még?) nem szoktak felelősséghárítási nyilatkozatot aláíratni sem. Így akár még az is lehet, hogy egy jó ügyvéddel kártérítésre is lehetne az MLSZ-t kötelezni. Persze, ha előbb nem, akkor valószínűleg az első nagyobb visszhangot kapó vitás eset után rászoknak majd a futball meccsek (és talán egyéb rendezvények) szervezői is a felelősség hárítási nyilatkozatokra. Sajnos a sportfotózás ilyen műfaj, van benne kockázat és sajnos előfordul, hogy sérül közben a felszerelés.

Nincs rá biztosítás
A legszomorúbb, hogy Magyarországon nincs is nagyon lehetősége a fotósoknak ilyen helyzetekre felelősségbiztosítást kötni. Korábban volt egy rövid ideig a MÚOSZ szervezésében olyan fotós biztosítási termék, ami megoldást kínált. Viszont ez a biztosítás megszűnt, mire megírtam volna, hogy létezik és azóta sem lépett a helyébe másik megoldás. Ugyanígy nincs igazi megoldás a fotó felszerelések lopás elleni biztosítására, pláne utazásnál. Legalábbis eddig nem sikerült rá megoldást találnom sem nekem, sem azoknak a kollégáknak, akikkel erről beszéltünk. Aki tud rá jó megoldást, azok leveleit várom, akár magánszemélyként, akár biztosítási ügynökként keresnek meg vele.

Kiegészítés: Hambihusi alábbi kommentje nyomán úgy tűnt, hogy jobban hangsúlyoznom kell, hogy a történteket nem szándékos károkozásnak tartom, ezért a dőlt betűs részeket utólag, a publikálást írtam a bejegyzésbe.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!