Tűz martaléka lett a híres kutató és fotós teljes archívuma – 70 évnyi venezuelai fotó semmisült meg

Tűzben megégett fotó felszerelés
További képekért katt a képre!
Fotó: Karen Brewer/Instagram

Különleges épület tűz pusztította el a híres venezuelai kutató, Charles Brewer-Carías teljes életművét. Nem csak eszközei és értékes könyvei, 70 évnyi kutatás gyűjteménye, hanem összes fotója és teljes archívuma is megsemmisült a tűzben. Gyűjtéssel próbálják menteni a menthetőt és újrakezdeni a kutatást. Akár ti is hozzájárulhattok, hogy sikerrel járjanak!

Adatbiztonságot több mentés garantál
Részletekért katt a képre!
Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Többször emlegettem már a blogon az adattárolás és adatbiztonság fontoságát. Ez az eset is igazolja, hogy nem lehet elég óvatos az ember a ritka anyagai tárolása során. Legyen ez emlékeztető, hogy legyetek nagyon körültekintőek és alaposak az archiválásnál!

Charles Brewer-Carias 12 eddigi fotóalbuma

Charles Brewer-Carías főállásban fogorvosként dolgozott, de mellette előszeretettel szervezett expedíciókat Venezuela eldugott részeire, ami miatt sokan a venezuelai Indiana Jonesként emlegették. Január végén egy épülettűz során kigyulladt és szinte teljesen porig égett a stúdió, ahol teljes fotó archívumát tárolta. A kutató 70 év alatt több mint 200 expedíción vett részt. Számos világra szóló felfedezést tett. 27 féle állat és növényfajt neveztek el róla és a világ legnagyob karszt barlangja a Cueva Charles Brewer is az ő nevét viseli.
Útjai során több százezer fotót készített, amelyekből 12 fotóalbumot adott ki. Hazája vezető táj, természet és néprajz fotósai közt tartják számon.

A tüzet egy páraelszívó berendezés rövidzárlata okozta, amit ironikus módon épp a fotóarchívum megóvása érdekében telepítettek az irodába. A PetaPixel cikkében megszólaló források szerint nem csak a kutató által használt eszközök, fényképezőgépek, objektívek és más fotó felszerelések semmisültek meg a tűzben. Brewer-Carías dolgozószobájában 70 évnyi utatás gyűjteményeit tartotta. Fényképek, rajzok, könyvek, tanulmányok semmisültek meg a szinte porig égett épületben.

Charles Brewer-Carias a tűz után
További képekért katt a képre!
Fotó: Karen Brewer/Instagram

A fotósnak 250 ezernél több fotóját tárolták itt. Többségüket analóg formában negatívon, illetve papírra nagyítva. Ugyanitt tartották az életmű kisebb részét képező, az utóbbi időben már digitális hordozóra készült képeinek adathordozóit is, amik szintén megsemmisültek a tűzben. A Venezuela guyanai részének tájképei mellett a tűzben megsemmisült képek között rengeteg dokumentálta ritka növények, rovarok, emlősök és a vadvilág egyéb részeinek részleteit nem csak publikálási, hanem tudományos kutatási célokra is, amik közül sok felvétel pótolhatatlan.
A fotókon kívül nagyon sok tárgyi emléket is összegyűjtött. Hozzávetőleg ötezer fontos tudományos könyv volt a polcokon, köztük ritka példányok is, illetve sok tudományos tanulmány is megtalálható volt a könyvtárában.

Támogatáshoz katt a képre!

Gyűjtés az újrakezdés jegyében
Brewer-Carías lánya, Karen Brewer GoFundMe gyűjtést indított, hogy a közösség erejével összegyűjtsék a 30 ezer Euro (kb. 11 millió forint) cél összeget, amiből újraépíthetik az elpusztult eszközparkot és a kutató újrakezdheti munkásságát. A mintegy húsz napja tartó gyűjtés mostanáig nagyjából a megcélzott összeg felét tudta összegyűjteni. Jelenleg 17 ezer Eurónál tart a bevétel. Aki teheti, támogassa őket, hogy közelebb kerüljenek a céljukhoz. Ilyenkor tényleg a legkisebb is számít!
A tűzben elveszett anyagok teljességgel pótolhatatlanok. A gyűjtés célja támogatni Brewer-Caríast, hogy 70 évnyi tapasztalatával most újrakezdhesse a kutatást. A terv négy új album kiadása, amikben a növényvilágot és az őslakosok életét dokumentálja. Mint lánya fogalmaz: “Ezek a könyvek minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bírnak, mivel ezek lesznek az új hagyaték.”

Milyen lehet vajon egy élet munkájának gazdag eredményeit mind elveszíteni és mindent a nulláról újrakezdeni? A ti archívumotok vajon elég védett egy ilyen helyzet átvészelésére? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Videó Charles Brewer-Carias munkásságáról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!