Menthetetlen: elázott az teljes felszerelés

Fotó: Ben Thouard

Ben Thouard Tahiti közelében fotózott szörfösöket, mikor sikerült a teljes felszerelését eláztatni. Most elmondhatja magáról, hogy egy különleges történet, és néhány látványos kép társaságában neki van a legrosszemlékűbb 1DX formájú levélnehezéke.

Mint a francia guanai fotós elmesélte nekem, hogy alaposan ismeri a terepet és sokszor fotózott már itt, mióta Tahitin él. Általában vagy egy búvártokba szerelt géppel úszik be, hogy a hullám belsejében, egészen különleges perspektívából fotózza a szörfözőket, vagy olykor motoros siklóernyővel száll a tenger fölé. A leggyakrabb módszer mégis az, hogy egy jetskin ülve fotózik, mert elmondása szerint ez a legbiztonságosabb és leggyorsabb módszer a szörfözők megközelítésére, és különösen arra, hogy utána gyorsan ki tudjon térni a hullám elől.

Fotó: Ben Thouard

A kellemetlen baleset aközben érte, mikor a szörfösök közt híres Teahupoo hullámnál fotózott két profi sportolót egy szörfversenyen. Ez a hullám nagyon ritka, nagy sebességgel érkezik, és minden vizet “felszív” a zátonyról, aztán a zátony közvetlen közelében csap le. Csakhogy most a hullám a vártnál gyorsabban érkezett, és nagyobb volt. A jetski, amiről fotózott még ki tudott térni a hullám elől, ám egy másik hullám elkapta oldalról, amit már nem tudott kikerülni, és lelökte őt a jetskiről.

Fotó: Alex Laurel

Felszerelését ilyenkor általában egy vízhatlan Peli (arrafelé inkább Pelican néven forgalmazott) dobozban tárolja, most sem volt ez máshogy. Csakhogy mivel ezúttal nagy kapkodva történtek az események, a ládának csak az egyik zárja volt rögzítve, így a résen keresztül gyorsan megtelt vízzel és süllyedni kezdett – pedig, ha a láda le lett volna zárva, nem csak vízhatlan maradt volna, hanem még komoly teherrel megrakva is lebegne a felszínen. A fotósnak sikerült megakadályozni, hogy  a láda teljesen elsüllyedjen, de az ellen már késő volt tenni, hogy víz kerüljön bele.

Más jetskisek és pár szörföző viszonylag gyorsan kihúzták a vízből, de a felszerelésének már lőttek. A képen is látható holmi már állt a sós vízben, ami különösen kártékony hatású minden elektronikára. Míg az édes víz általában csak átmenetileg eláztatja a gépet, és ha a rövidzár pillanatában túlfeszültség épp nem okoz semmi maradandó gondot, akkor jó eséllyel a beázott eszközök pár nap száradás után újra használhatók (bár nem árt őket átnézetni szervizzel, hogy biztos nem történt-e maradandó károsodás, amit a vízben oldott egyéb anyagok is okozhatnak). A sósvíztől viszont nem csak beázik a szerkezet és maga a víz okoz rövidzárlatot, hanem a vízben oldott só finom rétegben kikristályosodik az elektronikán, ezzel lényegében javíthatatlanul tönkreteszi azt.

Bár a fotós első Facebook megosztása – amit mára már százezrek láttak és ezrek lájkoltak – azt sugallja, hogy a Canon gép vízállóságára panaszkodik. Pedig természetesen ő is tudja, hogy ezt az úszást az időjárás álló gépnek semmilyen specifikáció értelmezés szerint nem kellett volna túlélnie. Sőt nem is a Peli/Pelican bőrönd vízállóságára panaszkodik, hiszen az nem volt lezárva, így ázhatott be. Csak megosztotta saját történetét, hogy a világ megismerhesse, és talán okulhasson belőle.

Fotó: Julien Le Prevost

Persze most, hogy bankszámlája is ilyen súlyos veszteséget szenvedett, nyilván örülne, ha a helyi Canon képviselet reklámnak tekintené az első megsemmisült 1DX történetét, és legalább egy kis kedvezményt adna neki az új gép árából. Ugyan sokan az ilyen és hasonló történetek mögött pontosan a szándékosságot és a vírus marketinget szokták sejteni, sajnos Ben arra panaszkodik, hogy a mintegy 20 ezer dollárnyi kárt kénytelen lesz maga finanszírozni.

Ha már reklám, szerintem inkább egy biztosítóval lenne érdemes tárgyalnia, hogy a történetét reklámként használhassák, mert ha beázik a vízhatlan tokod, és már a fényképezőgép szigetelése sem véd meg a helyzet viszontagságaitól, akkor egy jó biztosítás még segíthet megvédeni a pénztárcádat. Meg is mondtam neki, ahogy persze azt is hozzátettem, hogy a biztosítást célszerű lett volna még azelőtt megkötnie, hogy mindene tönkrement munka közben.

Minden esetre a történtek után a fotós elindított egy crowdfunding adomány projektet, hogy aki megsajnálta a történtek miatt, az akár apró összegekkel is hozzájárulhasson, hogy új felszerelést tudjon venni magának. Ha gondolod, te is küldj neki néhány dollárt. Egyébként érdemes megnézni a honlapján és Facebook oldalán a fényképeit, mert Tahitin nem csak egzotikus helyeket lát, de tényleg irigylésre méltó képeket is készít ezekről.

Egy lista Ben Thouard elázott felszereléséről:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!