Nikon D4: medve támadás után

Fotó: Andrew Kane

A természetfotózásnak meg vannak a maga veszélyei, amivel számolnia kell a vadonba indulónak. De hogy egy grizzly mit művel egy vadonatúj D4-el, azt csak találgatni lehetett eddig….már tudjuk!

A Kane513 nevű felhasználó a FredMiranda fórumon osztotta meg kalandos történetét. Frissen szerzett D4-ét egy kis természetfotózással akarta felavatni. Kivitte hát az erdőbe, felszerelte 600VR teleobjektívével egy állványra, és témát keresett. Egy prérifarkas nyomait követte, mikor morogva és fogcsikorgatva úgy tíz méterre tőle előbújt a bokrok közül egy termetes grizzly. A fotós hátrálni kezdett a fényképezőgéppel és az állvánnyal a vállán, de a medve csak követte. Mint írja:

“Attól féltem, hogy megbotolhatok valamiben, és elesek a felszereléssel együtt. Eszembe jutott, hogy a felszerelés biztosítva van, és annyit nem ér, hogy meghaljak érte. Letettem az állványt, és tovább hátráltam párszáz métert.”

Mikor a medve odaért az állványhoz, körbeszaglászta, amit a fotós a vállán lógó másik gépével, egy D700-zal és 70-300VR-el megörökített.

Fotó: Andrew Kane

“Sírni tudtam volna a látványtól”, mondja a fotós. A medve két lábra állt és két mancsával fellökte az állványt, majd rávetette magát, és ugrálni kezdett rajta. A fotós visszament a kocsijához, és csak egy óra múlva tért vissza a tett színhelyére a fák közé, hogy összegyűjtse a drámai találkozás maradványait.

A gép csupa sár volt, a 600mm-es objektív napellenzője lejött, az állvány szivacsozása letépve. Nem is látszottak igazán a gép sérülései a sok kosztól, ami rajta volt.”

Hazaérve a fotós alaposabban szemügyre vette és letakarította a gépet. Leszámítva egy fognyomot az akkumulátor fedélen, és a napellenzőn, gép teljesen épségben volt. Legrosszabbul az állvány járt a találkozás során. Az állványfej rögzítő tárcsái megrágva, a karbon-szálas rudak darabokban. A fotós készített pár teszt felvételt, és a gép úgy fest, tökéletesen működik azok után, hogy fellökte és ugrált rajta egy kétszáz kilós grizzly.  Persze a lényeg, hogy a fotós megúszta, és épségben el tudta hagyni a terepet, és hogy inkább a saját életét mentette, mint a holmiját.

Fotó: Andrew Kane

A fórum látogatói közül többen viccelődtek vele, hogy a madve valószínűleg Canonos lehetett, azért rongálta a Nikon felszerelést, de volt aki szerint csak azért volt irígy, mert az a D4 még nem érkezett meg, amit ő rendelt. Egy pár fotós pedig azzal viccelődik, hogy a D4 csak azért úszta meg, mert felcsapta a tükrőt és halottnak tetette magát – utalva a típus közelmúltban napvilágot látott hibajelenségére.

Persze az sem kizárt, hogy csak a Nikon marketing gépezetének újabb remek húzásáról van szó. ahogy az szinte minden hasonló történet esetében fel szokott vetődni lehetőségként, mint például az ellopott Nikon rakomány, vagy a lefoglalt csempész rakomány esetében is történt.

Te mit csinálnál hasonló helyzetben?

Kiegészítés: Idő közben a kölcsönző oldalán megjelent cikkből az is kiderült, hogy a fotós neve Andrew Kane, akinek képei megtekinthetők honlapján.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!