Biztonságos adattárolást csak több mentés garantál – “egy példány nem példány, két példány csak egy példány”

Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Törtem a fejem, hogyan adjak rövid címet ennek a bejegyzésnek. Próbáltam legalább a címben kerülni az olyan szakkifejezéseket, mint biztonsági mentés, redundancia, diverzifikálás és hasonlók.

Az a furcsa idegen szó, hogy redundancia a digitális adattárolás legfontosabb alapszabálya. Azt jelenti, mindenről legyen biztonsági másolat. Több példányban és lehetőleg több fizikai helyen is tároljunk mindent!

Emlegettem már a bogon a biztonsági mentéseket. Talán erre a fontos alapelvre is utaltam. Ha máskor nem, biztosan emlegettem a devecser-kolontári vörösiszap katasztrófa, az UVATERV fotóarchívumának leégése vagy a Canon felhő szolgáltatásának adatvesztése kapcsán.

Értékes fotóarchívum gyulladt ki
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Alapvető, mégis sokan megfeledkeznek róla
Talán mondani sem kellene, annyira evidens alapelv. Mégis rendszeresen találkozom olyan fotósokal még akár megbecsült, komoly hozzáértésű kollégákkal is, akik csak egy példányban tárolják a képeiket. Nem olyan meglepő, hogy közöttük rendszeresen akadnak olyanok is, akik aztán arra kezdenek panaszkodni, hogy az az egy példányuk megsérült, tönkrement, vagy elveszett.

Ahogy az alcímben is írtam az adattárolás alapszabályát: “egy példány nem példány, két példány csak egy példány”…

Pótolhatatlan veszteségek
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mindenből legyen több példány!
Adataink megőrzésének legfontosabb szempontja, hogy a számunkra fontos dolgokról legyenek biztonsági másolatok. Ez teszi lehetővé, hogy minél több helyen meglegyenek.
Ha ugyanis az egy példány megsérül, meghibásodik, vagy bármi más probléma támad vele, akkor azzal teljesen el is veszett, ha nincs belőle másolatunk. A biztonsági másolat nagyban megnöveli az esélyét a komoly veszteségek elkerülésének.
Garancia még arra sincs, hogy a biztonsági másolat megakadályozza az adatvesztést. De az esélyeinket jócskán meg tudja növelni. Érdemes emiatt mindenből legalább egy, de az igazán fontos dolgokból inkább minél több másolatot is tartani.

Az is sokat segíthet, ha a különböző másolatok nem csak külön tárolókon vannak, hanem a tárolási technológiákat is variáljuk. Különféle típusú, gyártmányú merevlemezeken, eltérő technológiájú adattárolókon (pl. mágneses merevlemezek, mágnesszalagos tárolók, optikai lemezek, felhő tárolók) vegyesen tartjuk az anyagainkat.

Rengeteg fotó elveszett a Canon felhőben
Részletekért katt a képre!

Ajánlott digitalizálni az analóg képeket
Még ma is sokan fényképeznek filmre, de régebben nem is volt rá más lehetőség. Ezeket az analóg fotókat érdemes digitalizálni, hiszen digitálisan sokkal könnyebben, gyorsabban lehet keresni köztük, rendszerezni őket. Digitálisan kevesebb helyet is foglalnak és a biztonsági másolat készítése is könnyebb, talán olcsóbb is lehet, mint analóg formában. Kidobni viszont semmi esetre sem ajánlott az analóg fotókat sem.

Az analógnak is vannak előnyei
A digitális technológiának sok előnye van, de túlzásba vinni sem ajánlott. A digitalizált analóg képeket is érdemes plussz biztonsági másolatként megőrzni. Sőt az igazán fontos digitális képeket érdemes lehet néhány példányban (minél jobb minőségben) kinyomtatni, sőt akár negatívra levilágítani sem rossz ötlet, ha már létezik ilyen technológia is.
Bár a világ már jó ideje az analóg felől a digitalizálása felé tart. Sok féle helyzetben az analóg képeknek még mindig jobb a túlélési esélye, mint a digitálisaknak. A vizet például sokkal jobban bírja a film, mint az elektronika. Vírusos is kevésbé lesz egy filmtekercs, mint egy számítógép.

Tároljátok több helyen a dolgokat!
Azon  kívül, hogy több példány legyen mindenből, érdemes több külön helyen is tárolni őket. Így ha az  egyik helyen valami galiba történik (pl. árvíz, beázás, tűz, betörés,  földrengés, stb.) a  másik helyen tárolt példány még jó eséllyel épségben megúszhatja.
Érdemes lehet persze mindkét helyen további védelmet nyújtani az értékeknek. Például a merevlemezeket nem csak csupaszon tárolni egy fiókban, hanem legalább minimális pára/nedvesség elleni védelmet nyújtó műanyag zacskókban.  Például az antisztatikus zacskók, amiben a legtöbb merevlemezt és sok más műszaki cikket is árulják. Minden ellen ez sem fog védelmet nyújtani, de a semminél sokkal többet számíthat.

Nálatok hogy működnek a biztonsági mentések? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!