Joao Silva harctéri sérülése

JoaoSilva-photo-MichaelKamber-NYtimes

Fotó: Michael Kamber/New York Times

A NY Times fotóriportere Joao Silva aknára lépett Afganisztánban. Sérülései súlyosak, de túléli – és azt is megörökíti, hogy hogyan…
Sajnos a magyar sajtóban semmi nyoma a történetnek. Facebookon és Twitter OrigoFoto és néhány fotós terjeszti a magyar weben, illetve Hernádi Levente írt róla a blogján. (sajnos én nem értem rá előbb posztolni a történetet, közel egy hetet késtem vele, de van ahol ez még sajtóban is belefér az aktualitás felfogásba – én azért küzdök ellene).

Silva a NY Times külsős fotóriportereként dél-afrikai otthonából érkezett Afganisztánba. Korábban a Bang Bang Klub néven ismert alkotócsoport tagja volt, akik arról voltak híresek, hogy a jelen kor számos frontját megjárták. Tudósítottak afrika legsötétebb nyomorúságairól.

Afganisztánban egy járőrözésre kísérte el a negyedik gyalogos hadosztály egységét, mikor egy taposóaknára lépett. A felcserek a robbanás után rögtön ellátták a sérüléseit, és helikopterrel elszállították. Egy kandahari kórházban megoperálták, majd Kabulba szállították, ahonnan alaposabb ellátás után Németországba vitték. Három katona könnyebb sérülést szenvedett, Silvának azóta mindkét lábát térd alatt amputálták, de már jobban van.

JesseEleach-JuanValdez-Castillo-photo-JoaoSilva-NYTimes

Fotó: Joao Silva/New York Times

Nagyobb szerencséje volt, mint Robert Capának, aki hasonló módon veszítette életét dél-kelet Ázsiában. Akinek a születésnapja után mindössze egy nappal történt Silva balesete, és akiről azt a díjat nevezték el, amire jövőre Silva nagyon is esélyesnek tűnik munkásságával – a sérülés előttivel, és vélhetően a robbanás utánival is.

A New York Times At War blogja megemlékezik Silva Pulitzer-díj nyertes fotójáról, melyen egy katona megmenti sebesült bajtársát Afganisztánban. Illetve, hogy a fotósorozat és a belőle készült multimédiás anyag (a Sniper I) megihlette J. K. Battles-t, aki komoly grafikai anyagot készített belőle, és ami ennél is fontosabb, Silva képei segítettek a sérült katonáknak, és családjaiknak feldolgozni a történteket. Nem utolsó sorban bizonyítékul szolgáltak a társa életét megmentő katona bronz csillagának odaítélésekor.

Mint a NY Times felelős szerkesztője Bil Keller közölte kollégáival “akik ismerik Joaot, azokat nem lepi meg, hogy a történtek után is folytatta a fényképezést”. Fotózott miután felrobbant alatta a bomba, és a kórházba szállítás után, mikor feleségével együtt fotós kollégája Ashley Gilbertson is meglátogatta, már a memóriakártyája iránt érdeklődött, és nagyon megörült, mikor újra kapott egy fényképezőgépet.

A PDN Pulse beszámol róla, hogy Silva barátai és kollégái elkezdtek gyűjteni a súlyos sérülést elszenvedett kolléga és családja megsegítésére. Az adományokat a non-profit társaság által működtetett Storytaxi weboldalon várják. Illetve Silva régi barátja, és a Bang Bang Klub másik, életben maradt tagja, Greg Marinovich is létrehozott egy Joao Silva albumot, melynek licensz bevételeit ugyanerre a jótékony célra, barátja támogatására fordítja. Mindkét kezdeményezés hozzáteszi, hogy “egy szabadúszó fotóriporter számára az anyagi stabilitás nagyon fontos szempont, és ennek elősegítésére jött létre a Silva alapítvány, hogy támogassal a megsérült Joao Silvát. Ha ő később mégis úgy látja, hogy az összegyűlt adományra máshol nagyobb szükség van, akkor az általa kiválasztott jótékony célra fordítják majd.”

Kapcsolódó linkek:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!