Furcsán torzít az index legújabb Nagykép anyaga – az eredeti történettel mit sem törődve hoztak le egy hírügynökségi fotó sorozatot

Mónus Márton barátom és kollégám nemrég nagyon látványos képekkel dolgozott fel egy fontos társadalmi, egészségügyi és környezetvédelmi problémát. Az index nemrég (újra) megújult audiovizuális rovata a képeket azok eredeti történetével egyáltalán nem törődve, járványügyi nyomorpornóként hozta le Torkos Matild találomra megírt szövegével.

Mónus Márton képei Dunai Márton eredeti szövegével
Részletekért katt a képre!

Frissítés: A bejegyzés megjelenése óta az index lecserélte a galéria címét és teljes szövegét. A következő kiegészítést jelent meg benne zárójelben: “Cikkünket frissítettük, az okozott kellemetlenségért olvasóink és a Reuters hírügynökség elnézését kérjük.” A korábbi és jelenlegi változatról készült mentést is megtaláljátok a bejegyzés végén.

Mónus Márton évek óta készülő környezetvédelmi és egészségügyi problémákat boncolgató anyaga a múlt héten jelent meg a Reuters hírügynökség Wider Image galériájában. Szakmai körökben komoly pozitív visszhangja volt. Kollégák közül rengetegen megosztották, gratuláltak hozzá – mind fotósok, mind újságírók.  Már korábban is szerettem volna foglalkozni vele, de az időhiány, gyász és egyéb dolgok is akadállyoztak, ezért eddig nem sikerült foglalkoznom vele a blogon.

Az index viszont most bőven szolgált hozzá apropóval, hogy egészen más oldalról közelítsem meg én is az anyagot, mint eredetileg terveztem. Amikor elkezdtünk Marcival beszélgetni új anyagáról, épp az volt a beszélgetésünk egyik fő iránya, hogy milyen fontos a sajtó hitelessége és hogy ő nem csak egy a szegénységben vájkáló anyagot szeretne készíteni. Számára nagyon fontosak azok az emberek, akikről a sorozata készült, tényleg az ő életüket és problémáikat akarta bemutatni. Ráadásul rajtuk keresztül egy nagyon fontos társadalmi, egészségügyi és környezetvédelmi problémát is.

Wider Image: a Reuters fotós alkalmazás
Részletekért katt a képre!

Az anyag eredeti címe jól bemutatja a problémát: “A magyar szegények műanyag palackkokkal tüzelnek, hogy melegben legyenek, ezzel halálos szmogot okoznak”. A műnyag égéstermékei viszont nem csak a környezetet károsítják, hanem az emberek egészségét is. Ez a történet nagyon fontos helyet kapott a Reuters társadalmi és környezetvédelmi problémákat bemutató anyagai között.

Érdekes (és mellesleg fontos történethez) elég lett volna csupán lefordítani a Mónus Márton képei mellett Dunai Márton tollából megjelent valódi történetet. A Reuters újságírója ugyanis a fotóssal tartott, személyesen beszélt a fotóalanyokkal, hogy hitelesen megírhassa a történetüket.

Az Index által átértelmezett anyag
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mónus Márton/Reuters

Mindenközben az index…
Csakhogy az index ezzel a történettel mit sem törődött. Ők csak annyit láttak benne, hogy “jé, képek szegényekről”. Torkos Matild újságíró és Karip Tímea, az index újonnan létrejött Audiovizuális rovatának vezetője a Nagykép galéria képszerkesztőjeként tapicskoltak egy kicsit az ózdi szegénységben.
Galériájuknak a Járvány a gettóban címet adták és a képek közötti helyet kitöltő szövegben írnak home office-ról, távoktatásról, közmunkáról, nyugdíjról, adományokról, vásárlási nehézségekről és persze pandémáról, vírusról, járványról. Egyedül arról nem, amiről az eredeti anyag szól.

Etika és jog
Sajtóetikailag mindenképp minimum megkérdőjelezhető, talán inkább elítélendő, hogy az index az eredeti kontextusukból kiragadva használja a hírügynökségi képeket. Olykor igen véleményes, akár emberi méltóságot is sértő szövegkörnyezetet adva azoknak.
A Reuters szerkesztőségi rendszrében egyértelműen jelzik, hogy ezek egy Wider Image sztorihoz tartozó képek. Nem csak minden egyes kép eredeti képaláírása látszik, hanem az eredeti szöveges anyag is megtalálható az ügynökségi rendszerben a képek mellett. Sőt előfizetés nélkül is nyilvánosan is elérhető bárki számára. Így az ügynökség előfizetőjeként pláne nem kellene gondot okoznia a lapnak az eredeti kontextus megismerésének és megfelelő közvetítésének.
Bár nem ismerem a lap szerződését az ügynökséggel, de valószínűleg ütközik a szerződésükkel, hogy a képeket ilyen módon eredeti kontextusukból kiragadva, átértelmezve közöljék.

Megkerestem az anyagot gondozó képszerkesztőt, hogy megtudjam, hogyan alakult így át az eredeti anyag. Egyelőre nem kaptam választ. A hírügynökség sem válaszolt a kérdéseimre, de vélhetően a lappal rendezni fogják valamilyen módon. A cikk azóta eltűnt az index főoldaláról, de továbbra is elérhető, sőt valamivel később a teljes szöveget átírták – lásd frissítés és képernyő fotó alább.

Frissítés: A bejegyzés megjelenése óta az index lecserélte a galéria címét és teljes szövegét. A következő kiegészítést jelent meg benne zárójelben: “Cikkünket frissítettük, az okozott kellemetlenségért olvasóink és a Reuters hírügynökség elnézését kérjük.” A korábbi és jelenlegi változatról készült mentést is megtaláljátok a bejegyzés végén.

Ti mit gondoltok arról, ahogyan az index tálalta az anyagot? Írjátok meg véleményeteket kommentben a blog Facebook oldalán!

 

Az index galéria szerkesztés előtt és után

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!