Így élte túl a Kodak a fotó piac átalakulásait

Fotó: Museums Victoria/Unsplash

Mint a PetaPixel cikke felhívta rá a figyelmem, a Bloomberg érdekes videó összefoglalót készített róla, hogyan alakult át az egykor a fotó piac domináns, sőt szinte egyeduralkodó cége. Főleg leszálló ágában a blogon is többször írtam a Kodakról, ami mára szinte(?) teljesen eltűnt a fotó piacról, de a cég még a mai napig is túlél – csak más területen. Nagyon is jó illusztrációja ez annak az alkalmazkodóképességnek, amiről a hétvégén írtam. Persze nem biztos, hogy a Kodak a legjobb példa a sikeres alkalmazkodásra, de mindenképp tanulságos a Kodak története is az üzleti élet változásai kapcsán.

DCS 520 Kodak Professional
Részletekért katt a képre!

A Kodak már jóval a Walkman előtt piacvezető volt az analóg fotó korában, sőt elsők között vetette magát a digitalizációba is. Már jóval azelőtt részt vettek a tükörreflexes gépek digitálissá tételében, amikor ez a műfaj még inkább barkácsolásnak számított, semmint valós piaci szegmensnek. Amikor még Analóg gépeket, mint a Nikon N90s és a Canon EOS 1N alakítottak át 2-6 megapixeles digitálisra – ekkor még LCD nélkül.

Aztán, amikor a digitális gépek elterjedtek, számos kompaktot is kiadtak, miközben az analóg fotózást még mindig működtették. De a digitális technika egyre jobban visszaszorította a Kodakot. Nem csak a fényképezőgépek és film eladás esett vissza drasztikkusan. A Kodak másik jelentős piaca, a fotólaborok forgalma is egyre jobban eltűnt. Steve McCurry elexponálta az utolsó tekercs Kodachrome-ot és bezárt az utolsó labor, ahol még elő lehetett hívni. Erről nem csak a National Geographic készített dokumentumfilmet, de még a Netflix játékfilmeseit is megihlette a fotótörténeti pillanat.

Így változott a Kodak logója az idők során

Acég folyamatosan változott és átalakult. Reagált az új piaci lehetőségekre és helyzetekre. Mindig új dolgokkal próbálkozott és ez azóta sem múlt el. Mostanában egyre ritkábban hallunk a Kodakról. Pedig a cég a mai napig létezik és küzd az életben maradásért. Csak ma már nem a fotó termékek piacán. Néhány éve arról jelentek meg hírek, hogy a Kodak kriptovaluta üzletbe kezd. Akkor azt az üzleti élet számára különösen izgalmas trendet próbálták meglovagolni.

Kodak részvény árak az elmúlt 5 évben

Most a járvány közepette többszáz millió dollár hitelt kaptak, hogy gyógyszergyártásba kezdve koronavírus elleni oltóanyagot gyártsanak.  Érdekes módon a cég egészségügyi fejlesztései pont a fotó vegyianyagok gyártásának farvizén kerültek képbe. Megannyi féle fejlesztésük között egészségügyi kutatásokat is végeztek. Talán innen jött az amerikai kormányzat ötlete, hogy a Kodakot élesszék fel a járvány elleni küzdelem során. A részvény árak fellendültek és ez felvetette üzleti trükközés vádját is. Minden esetre érdemes megnézni a Bloomberg összeállítását a Kodak történelméről és hogyan alakult az egykori fotó gyártó gyógyszer gyártóvá.

A Bloomberg összeállítása a Kodak túlélési kísérletéről:

Ti mit gondoltok a Kodak átalakulásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!