Az iPod szülinapján szűnik meg a Walkman (frissítve!)

Sony-original-Walkman

Az első Sony Walkman – 1979

Pont 9 éve (volt 2010-ben a bejegyzés írásakor) mutatták be az első iPod-ot ami azóta sokadszorra reformálta meg a hordozható zenelejátszók világát, ami lényegében a Sony Walkmanjének kicsit több, mint 30 évvel ezelőtti bejelentésével született meg, és az iPod kilencedik születésnapján jelentették be a Walkman gyártás leállítását – ki gondolta volna, hogy még gyártanak egyáltalán kazettás Walkmant?

(A dátumok pontosítása végett a Sony 2010 október 22-én jelentette be a kazettás Walkman gyártás beszüntetését, az iPod bejelentésére pedig 2001. október 23-án került sor.)

A fáma szerint a Sony átméretezett ingzsebű ügynökökkel kampányolt a Walkman mellett, hogy megmutassa milyen kicsi, hiszen belefér a walkman az ember zsebébe – pedig akkor még olyan nagy volt a kazettás lejátszó, hogy csak speciális zsebekbe fért bele. Az első évben csak háromezer darab kelt el, de a Sony kitartott mellette, hitt benne, és erőltette bármi áron. Idén márciusra több mint 400 millió Walkmant adtak el, és ezeknek több mint fele, egészen pontosan 200 millió 20 ezer darab volt kazettás.

Sony-Sports-Walkman

Sportos, fiatalos és modern? – Akkor még annak tűnt

Az iPod kilencedik születésnapján azonban most végre bejelentette a Sony, hogy nem gyártanak több kazettás Walkmant, sőt lassan már a kazettás autórádió gyártással is ideje lesz leállni. Persze a Sony is jó ideje követte – sőt nem ritkán diktálta is – a trendeket, és CD lejátszókat, majd már jó ideje zenelejátszós telefonokat, és egyéb flash memóriás zenelejátszókat illetnek a maguknak levédett Walkman névvel – amit ma már nem is akar más használni, pedig a kazettás korszakban minden hasonló kazettás lejátszót így hívtak (tévesen).

Létezett floppys fényképezőgép is
Részletekért katt a képre!

Ahogy a Gizmodo cikke is rávilágít, a kazettás Walkman valójában nem az iPod miatt szorult háttérbe, hanem kazettákat viszonylag gyorsan leváltó CD, és persze az azokat hordozható formában lejátszó Discmanek rohamos népszerűsödése miatt. A Walkman nevet mobiltelefonokra és egyéb flash memóriás eszközökre ragasztva tovább használó Sony viszont mára nagyon is az iPod miatt szorult háttérbe a zenelejátszók piacán.
A CrunchGear szerint a Walkman vesztét, és a Sony hátrébb szorulását nagy részt annak köszönheti, hogy nem követték a trendeket, és elavultabb technológiákat erőltettek az iPod megjelenése után is, ami könnyen kezelhető, és kényelmes szoftveres megoldásaival, és tetszetős külsejével szinte letarolta a piacot – bár én sosem vettem volna iPodot, mielőtt beleépítették azt egy iPhone-ba.

Minden esetre most a kazettás Walkman is követi a valamivel korábban megszűntetésre került hagyományos adathordozó floppy lemezeket. A CD (CompactDisk) és MD (MiniDisk) alapú Walkmanek gyártását viszont nem szünteti meg a cég, más – elsősorban kínai – gyártók pedig akár még évekig is gyárthatnak hasonló kazettás lejátszókat is. Így akár még egy-két újabb generáció is megismerkedhet vele – bár ki tudja, hogy veszítenek-e vele, ha kimaradnak mindebből.

Az Apple elhagyja az optikai meghajtót
Részletekért katt a képre!

Kiegészítés: Pár évvel ennek a cikknek a megjelenése után az Apple elsők között hagyta ki az összes gépéből  a CD meghajtót is. Ahogy abban is elsők voltak, hogy a floppy meghajtót is ejtették a gépeikből.

2017. júliusában írta meg a HVG (és sok másik lap is), hogy az Apple végleg megszűnteti a hagyományos, kizárólag zene lejátszásra képes iPodok gyártását és forgaglmazását. Azóta már csak az iPhone/iPad családdal rokon, bár mobilnet nélküli, de szintén érintőképernyős és multifunkciós iPod Touch készülékei kaphatók iPod néven. Az iPod kategória is eltűnt a webshopjukból, ma már a fülhallgatókat, Home Pod hangszórót és egyéb zenei termékeket, illetve iTunes ajándék kártyátt kínáló Apple Zene menüpont alatt található meg az iPod Touch, míg az iPad és iPhone, sőt az Apple Watch is saját menüpontot kapott a weboldalon, ahol hosszú éveken át az iPod volt a vezető termék.

Különösen érdekes viszont ezeket a trendek követéséről, diktálásáról és elavult technológiák erőltetéséről szóló  sorokat most, közel tíz évvel később újra olvasni. Amikor a fényképezőgép piacot épp a Sony MILC újításai bolygatják fel, alaposan megtépázva a területet hagyományosan uraló Canon és Nikon eladásait. Mindig érdekesek az ilyen történelmi visszatekintések. Meglátjuk, újabb tíz-húsz év múlva hogy látjuk majd a jelen helyzetet.

Timeline:

Ti mit gondoltok a Walkman, floppy, CD/DVD, iPod megszűnéséről és vajon mi lesz a következő?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!