Sok fotóst is érint a KATA változása – annak is megnehezítheti a dolgát, akit nem érintene

Dobó Kata
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az idei év elég karcsú volt a legtöbb fotósnak és ahogyan karácsonyra inkább romlott, mint javult a helyzet, úgy várhatóan a új évben sem fog minden varázsütésre visszatérni a régi kerékvágásba. A fotós vállalkozások eddig sem kaptak sok gazdsági segítséget (leginkább semmit) a válság miatt elveszített munkák miatt. A többségnek most sem feltétlen az lesz a fő gondja, hogy túllép bármilyen összeghatárt a bevétele. A KATA változása még így is újabb nehézséget jelenthet majd, amivel sok vállalkozásnak meg kell küzdenie, vagy akár át is kell majd alakulnia miatta.

Sok fotóst érinthet
A sajtóban különösen gyakori vállalkozási forma a KATA-zás, így mint a media1.hu is megírta, az újságírókra is komoly csapás lehet a szigorítás. A fotósokról külön nem ejt szót a média szaklap, de nem is csak a sajtóban dolgozó fotósokat érinti.

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

A KSH adatai szerint Magyarország nagyjából 4200 fotós vállalkozása közül mintegy 1400 KATA szerint adózik. Egyszerű adminisztrációja miatt vonzó nagyon sok főállás mellett fotózó és főállásban fotózásból élő számára egyaránt. Ennek az egyszerűségnek most sokak számára lőttek. SŐT!
Akinek sok külön, pláne kisebb összegű megrendelője van, mint például a lakossági megrendelésre dolgozó esküvő és portréfotósoknak, vagy a sok cégnek kisebb összegű és ritkán dolgozó fotósoknak vélhetően nem lesz problémája miatta.
Komoly gondjai lesznek viszont akik a sok külön megrendelésüket is ügynökségek közvetítésével szerzik és emiatt minden külön munkát ugyanannak az ügynökségnek számláznak. Ugyanígy gondban lesznek, akik kevesebb, de nagyobb tételű megrendelést számláznak ki egy-egy cégnek. Az sincs feltétlenül szerencsés helyzetben, aki akár más-más kiadványba számláz képenként, ha ugyanarra az egy kiadóra kell számláznia a különböző újságok által megrendelet képeket.
Ők mind nagyon könnyen túlszaladhatnak a változással életbelépő évi három millió forintos cégenkénti keretből. Az igazi probléma nem is ez.

Visszakaphatjátok az adathordozók jogdíját – vagy mégsem!?!
Részletekért katt a képre!
Részletekért katt a képre!

A megrendelők lépni fognak
Az adótörvény változása miatt 2021-től a KATÁ-s vállalkozások egy ügyfélnek kiállított számlák 3 millió forint feletti része után 40%-os adót kell megfizetni. Elvben ezt az adó többletet nem a KATA vállalkozónak, hanem az őket alkalmazó cégeknek kell megfizetniük. Csakhogy ezek a cégek sem ellenségei a saját pénzüknek, mindent megtesznek majd, hogy megspórolják az extra adót.

A gyakorlatban valószínűleg leginkább két dolgot fog eredményezni:

  1. A cégek nagyon gondosan számolni fogják a KATÁ-s alvállalkozóktól érkező számlákat és habozás nélkül le fognak tiltani mindenkit, mielőtt elérné a magasabb adótétel határát. A megrendelő cégek kíméletlenül le fognak majd mondani a jól megszokott alvállalkozóikról és keresnek helyette mást a munkára. Az alvállalkozók meg futhatnak az emiatt elveszített munkáik után és próbálhatnak más megrendelőket találni, amivel pótolni tudják a kieső bevételeiket.
  2. Amelyik cégnél nem akarnak szórakozni a cégenként kiszámlázott tételek nyilvántartásával, vagy csak nem vállalják a kockázatát, hogy valamilyen hiba miatt mégis átcsússzanak a magasabb adósávba, ott meg egyszerűen letiltanak minden KATA vállalkozást és egyszerűen nem dolgoznak majd ilyenekkel. Ez a megoldás eddig sem volt ismeretlen az üzleti életben. Sok cég eddig sem fogadott be számlát KATA vállalkozásoktól, ezek száma vélhetően nőni fog majd.

Ezen kívül persze biztos lesz még sok féle egyéb trükkös megoldás, mint például a megrendelők több különböző cégébe számlázás, a KATA vállalkozások összefogása és a bevételek koordinált számlázása és egyéb trükkök. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye már egy évvel korábban merényletnek nevezte a tervezetet. Az életbelépett KATA változást a Kiszámoló blog úgy jellemzi: A hülyeség győzelme az ész felett és jópár megoldást felsorol a változások kijátszására, megkerülésére, túlélésére.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

Az új szabályozást állítólag az országos iparkamara vezetőjének javaslatára alkották meg, de még a BKIK is módosításokat javasol


és lazítana a szigorításon. Pedig a kötelező tagság miatt nekik egyáltalán nem kell tartaniuk tőle, hogy kilépnek a tagjaik – kivéve, ha sokan külföldre viszik inkább a vállalkozásaikat megoldásként, amivel többé nem csak adózniul nem kell Magyarországon, de a kamara működését sem kell többé finanszírozniuk kötelező tagdíjukkal.

A rejtett munkavégzés kiszűrése a cél
Azért szigorítottak, hogy ezzel megakadályozzák a rejtett munkavégzést. Csakhogy erre a NAV szerint sem volna szükség.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének cikke által is hivatkozott NAV tájékoztató szerint a hatósági ellenőrzések alapján a legtöbb KATA vállalkozó esetén:

“A megbízási szerződés szerinti feladatot saját otthonában, saját eszközeivel, saját időbeosztás szerint, saját felelősségre végezte, a megbízónak utasítási joga nem volt a végzett tevékenységgel kapcsolatosan, mely feltételek megléte megdöntötte a törvényi munkaviszony vélelmet.”

Amit a cikk informatikai cégről ír, ugyanígy igaz lehet a legtöbb esetben a fotósokra is (leszámítva persze, hogy fotózni home office-ban otthonról éppúgy nem lehet, ahogyan egy szerkesztőségből sem, mert ott kell lenni, ahol a fotótéma van):

“Például egy informatikai társaság megvalósította, hogy olyan alvállalkozók, akik online eléréssel és az ehhez kapcsolódó saját eszközzel rendelkeznek földrajzi kötöttség nélkül, önálló tevékenységet tudjanak végezni. Így a tevékenység végzésének idejét, helyét, módját a vállalkozó saját maga határozza meg, és mellette lehetősége nyílik egyéb jövedelemszerző tevékenység folytatására is. Ezen vállalkozók tényleges tevékenysége ugyanaz, mint munkaviszonyban volt, és a jelenlegi megbízójuknál álltak korábban munkaviszonyban, de a vállalkozói szerződésük egyértelműen kizárja a munkaviszonyt.”

 

Nyugdíj miatt sem jó a KATA

A NAV már tavaly riogatott a KATA nyugdíj veszélyeivel, nemrég pedig a Bankmonitor írta meg, hogy csak 42 000 forintos nyugdíjuk lesz a katás vállalkozóknak! KATÁ-sként különösen ajánlott valamilyen nyugdíj előtakarékosságról is gondoskodni, de az állami ellátó rendszerekben egyébként sem biztos, hogy érdemes bízni hosszú távon.

Titeket hogyan érint a KATA változás? Írjátok meg véleményeketek a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!