Gazdasági segítség fotósoknak is

Orbán Viktor március 18-ai bejelentése
Részletekért katt a képre!
(KATA bejelentés 3 percnél)

A koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítésére több megoldást is bejelntett a kormány. Korábban csak a KATA-s taxisok adóját és a cégek alkalmazottainak járulékait emelték ki, most újabb KATA vállalkozásokat vontak be, de a szabadúszó fotósok és minden más kisvállalkozás számára is kínálnak lehetőségeket.

A fotózás eddig kimaradt
Nagy port kavart fotós körökben hogy a kormány korábbi gazdasági kedvezmény csomagjában (aminek eleinte mindenki csak a hanghibájával foglalkozott a tartalma helyett) a KATA adózók közül csak a taxisokat emelték ki, miközben a fotósok bevételeinek ugyanúgy lőttek és ezen a területen is sokan KATA-znak alkalmazotti munkaviszony helyett (persze még hosszan sorolhatnánk az érintett üzleti szektorokat – amit a bejelentésben meg is tettek).

Orbán Viktor március 23-ai bejelentése
Videófelvételért katt a képre!
(gazdasági intézkedések 13:40-től):

Továbbra sem említik a fotózást
Orbán Viktor miniszterelnök ma újabb bejelentést tett, ezúttal hosszasan sorolva az ágazatokat, amelyekben 81 480 KATA vállalkozás addóterheit engedik el segítségként. A fotósok még mindig nem szerepelnek a felsorolásban a fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezés, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadóművészet, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosság, járóbeteg-ellátás, padló- és falburkolás, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, idősek és fogyatékosok ellátása mellett. A teljes felsorolás az időközben megjelent  kormányrendeletben szerepel, a fotózást ez sem tartalmazza.

Érthető, hogy minden fotós hiányolja a rá vonatkozó megoldást. Talán bele is kerülünk a felsorolásba. Ha nem most, akkor talán később, amikor eljut a döntéshozókhoz, hogy minket hogyan is érint a jelenlegi helyzet. Van viszont lehetőség addig is, amikkel akár fotósok is élhetnek a korábbiak alapján is – ugyanúgy, ahogyan más, az újabb felsorolt területek között nem szereplők is. Az, hogy ezek a járulék és adókedvezmények az államháztartásra milyen hatással lesznek, már egy külön történet.

Van megoldás fotósoknak is
Én magam nem vagyok könyvelő és nem is próbálok úgycsinálni, mintha értenék hozzá. Megjelenés előtt egyeztettem viszont az írásomról könyvelővel és eleve szakértők hivatalos állásfoglalásaiból idézek. Ettől függetlenül mindenkinek azt ajánlom, hogy konzultáljon a saját könyvelőivel az itt felvetett lehetőségekről, illetve persze higgadtan figyeljük az újabb bejelentéseket, mert most napról-napra jelennek meg új intézkedések.

NAV tájékoztatóért katt a képre!

Az Index operatív törzs által meg nem válaszolt kérdéseiről szóló múlt heti cikkben van egy fontos válasz:

Kérdés: Tervezi-e a kormány a kisvállalkozóknak juttatott átmeneti mentességet a járulék- és adófizetés alól?
Válasz: Folyamatosan vizsgálja a kormány, hogyan segíthet a gazdálkodóknak. A kormány március 13-ai döntése értelmében a súlyos gondokkal küzdő szektorokban tevékenykedő vállalkozók június 30-ig jelentős kedvezményeket kaptak.
A más szektorokban tevékenykedő vállalkozások fizetési nehézségük esetén fizetési halasztást, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek az adóhivataltól. A hivatal köteles figyelembe venni a korona-vírus okozta hatásokat, és a kérelmeket méltányosan elbírálni. A határidőben (a bevallási határidőtől számított 8 napon belül) benyújtott kérelem egyébként, annak elbírálásáig automatikusan felfüggeszti a végrehajtási eljárást.”

Az itt említett lehetőség részletei megtalálhatók a NAV főoladlán linkelt tájékoztatóban.

Az Adózóna cikében egy a fotózáshoz (üzletileg és állítólag felhígulásában is) hasonló tevékenységet végző DJ kérdésével foglalkoznak, aki a BT-jét nem tudja szüneteltetni.

Az itt publikált szakértői válaszra reagálva Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke merőben más megoldást javasol Facebook oldalán, ami szintén érdekes lehet akár fotósok számára is. Fontos hozzátenni, hogy ez az írás a példában szereplő Bt-re íródott, ahol nem lehet a fent említett elengedést kérni, csak magánszemélyeknél. Tehát egyéni vállalkozó kérhet elengedést is, a példában szereplő Bt esetén viszont nincs elengedési lehetőség, csak halasztás vagy részletfizetés.

“Az adózóna cikkében egy bevételeitől elesett betéti társaság szerepelt ma reggel, ahol a katás tag egy DJ és nem tud szüneteltetni, mert Bt. Mostanában azonban nincs kinek pörgetni a lemezeket és tekergetni a pótmétereket. Ezért összegeztem neki és a számotokra, hogy mi megoldás:
Szerintem a DJ vállalja a 50 eFt katát, ahogy eddig is tette, de ne fizesse meg! A Bt bankszámláját ürítse ki és várjon, maradjon otthon a járvány ideje alatt! Ezt a részt értsétek VASTAGBETŰS résznek!!!
Feltételezve, hogy 2020. március 13-án nem volt adótartozása, 2020. november 13-ig 8 havi, összesen 400 ezer forint kata tartozása lesz, de a NAV várhatóan még mindig nem indított rá végrehajtást, vagy az az üres bankszámla miatt eredménytelen volt.
Egy hűvös novemberi napon kérjen egy automatikus részletfizetést a FAG nyomtatványon, és nyújtsa azt be ügyvezetőként, az ügyfélkapuja login/jelszó párosál, esetleg, ha van egy kitartó könyvelője, akkor általa. 
A FAG automatikus részletfizetés esetén 2 perc alatt kitölthető, de a sima FAG is max 5 perc. Az automatikus részletfizetéshet megbízható adózói státusz kell, de szokott is lenni. A FAG nyomtatványon kérjen a fennálló 400 ezer forintos tartozásra 12 hónap részletfizetést.
A hivatal automatikusan jóváhagyja a kérését és törli a tartozást az adófolyószámláról, felvázolva a határozatban a 12 havi részletet, ami 33.333 Ft/hó lesz.
December során így lesz felkönyvelnek a betéti társaságnak 50.000 katát és 33.333 Ft részletfizetést, ebből befizet a Bt 33.333 Ft-ot és 2021-ben tovább katázhat, mert december 31-én nem alakulhatott ki 100 ezer forintnál nagyobb adótartozása. A havi 50 ezres kata tovább gyűlhet, reméljük már nem sokáig, mert lesz pénz azt megfizetni.
A DJ serényen dolgozzon újra a betéti társaságban, amint lehet! Remélhetőleg már ősszel elkezdhet a Bt bevételt termelni, amiből a DJ átmeneti időre szerzett megélhetési kölcsöneit törlessze először és csak utána az adókat. Ha az emberek már ősszel ki lesznek éhezve a társas, zenés szórakozásra, akkor nem lesz gond.
A DJ az elmaradt bevételt és a koronavírus tapasztalatait pedig számolja el veszteségként, magában, ahogy mi is tesszük majd a saját vállalkozásunknál.
Ha esetleg a járvány ideje alatt látszik egy biztonságos munka (pl. ételkiszállítás), akkor nosza, lehet egy kevés bevételt szerezni. Nem szabad feladni, csüggedni!”

Jelezzétek, hogy ti mire jutottatok ezekkel a megoldásokkal és a könyvelőtökkel, illetve ha tudtok egyéb megoldást, ami elkerülhette a figyelmemet, azt is jelezzétek bátran!

Mivel a komment rendszer jelenleg nem üzemel, kérlek a blog Facebook oladlán írjátok meg hozzászólásaitokat!

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!