iPhone 3Gs – megvettem

apple_iphone-3gs-boxRómai utam során beszereztem egy iPhone 3Gs készüléket. Közismert, hogy Olaszországban árulnak csak független iPhone-t, mivel a helyi szabályozás itt kötelezővé teszi, míg mindenhol máshol általános modellje az Apple-nek, hogy a hűségszerződésekkel eladott telefonok árát a szolgáltatókkal kötött szerződések révén termelik ki.

Volt is erről némi vitám az olasz eladókkal. Az első minden áron meg akart győzni róla, hogy a 3Gs semmivel sem jobb a korábbi modellnél, és hogy nem éri meg az árkülönbözetet. Sajnos szavahihetőségét nem csak az ásta alá, hogy képben voltam a különbségekkel, hanem az is, hogy csak a régebbi modellből volt készlete, amit minden áron el akart nekem adni. A második eladóval ilyen téren kevesebb gond volt, de a függetlenség kérdésében ő is hajthatatlannak bizonyult, mert szerinte csak a telefon működik bármilyen kártyával, az SMS és egyéb szolgáltatások már szolgáltató függőek, és természetesen vásárlás előtt ő nem bonthatja ki semmi képpen sem. Végül nagy nehezen sikerült dűlőre jutnunk, megvettem a telefont, és azóta kifogástalanul működik mind Olaszországban, mind hazatérésem óta itthon is. Még az Internet beállításokkal sem volt semmi gond, és az adatok is pár perc alatt szépen felmásztak rá, így teljes értékén átörökítve mindent a régi készülékből.

Már itt volt az ideje lecserélni eddig használt első generációs iPhone készülékem. Az előző 3G változatot teljesen kihagytam, így a 3G miatti adatsebesség növekedés is jelentős, de érezhetően gyorsabban futnak és reagálnak az alkalmazások, a GPS pedig szintén jó szolgálatot tehet a tájékozódásban. Eddig is sokszor használtam idegen helyeken a Google térkép szolgáltatását, de a valós GPS pontosabb helymeghatározást, és akár lépésről lépésre történő navigálást is lehetővé tesz, aminek rengeteg előnye van a közlekedésben és egyéb felhasználásokban egyaránt.

Az új modell 3 megapixeles fényképezőgépet kapott, autofókuszos lencsékkel, így egyre javul a fotó minőség, amit az iPhone képes biztosítani. Persze ez ma már nem csak fényképezőgépek, de telefonok közt is alig versenyképes. Ráadásul nem is fotózunk mobillal. Azokkal a szinte korlátlan lehetőségekkel viszont, amiket az App Store számos alkalmazása kínál a készülék fejlesztésére, tovább javulhat majd az iPhone eddig is vezető szerepe a piacon. Az autófókusz segítségével már egy érintéssel szabályozni tudjuk melyik képrészek legyenek élesek, és a megannyi alkalmazás  olyan további lehetőségeket kínál, mint a képek szerkesztése, közvetlen gyors feltöltése az Internetre, vagy továbbküldése e-mailben, sőt beépített panorámakép készítő program is létezik, így több felvételből készült panoráma képeinket azonnal összeilleszthetjük. Az igazi tovább lépés persze az lesz majd a telefonok közti versenyben, ha a ma még automata fényképezőgép manuális beállításokat, ezzel szinte felülmúlhatatlan alkotói szabadságot kap. Ez pedig az alkalmazsok révén nem is olyan távoli jövője ennek a telefonnak.

Kapott videó felvételi lehetőséget is, és kifejezetten jó minőségben képes videót rögzíteni, ami szintén számos szerkesztési és azonnali küldési lehetőséggel további érdekességeket tartogat a felhasználóknak. Sőt egyes pletykák szerint a készülék képes – vagy képessé tehető – HD felvétel készítésére is, ha pedig ez igaznak bizonyul, és akár egy szoftver frissítés, akár egy következő készülék fejlesztés után ez bekövetkezik, könnye az első HD adás készítésére alkalmas telefon lehet, ami akár az Internetes sajtó, akár a televíziózás egy újabb mérföldöve lehet.

Persze nekem ezek a szempontok kevésbé voltak fontosak, én csak elérkezettnek éreztem az idejét, hogy a régi, lassúcska mobil személyi asszisztenst egy kicsit frissebbre cseréljem. De azért  hazudnék, ha azt mondanám, hogy a közeljövőben nem fogok kísérletezni a képességeivel, és a benne rejlő lehetőségekkel. Továbbra is – sőt egyre jobban – szeretem az iPhone-t, és az egyik legjobban eltalált telefonnak tartom. Sőt mióta az első példányt megvettem belőle, nem is követem, hogy mikor épp milyen készülékeket hoznak ki más gyártók – bár ezzel a számítógépek területén is hasonlóan állok, mióta Macet vettem.

Meg kell említenem, hogy hálával tartozom olaszországi ismerőseimnek, akik segítettek leküzdeni a vásárlás során szép számmal támadt nyelvi, készlet, információs és egyén nehézségeket. Olaszországban sem szeretek vásárolni…

Kiegészítés: Van most egy feleslegessé vált iPhone 2G készülékem, ha valaki szeretné megvenni, vagy kipróbálni, hogy megismerkedjen a képességeivel…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!