A DJI szabadalmi pert vesztett az Autel ellen

 

Autel szabadalom

Két kínai vállalat Amerikában vívott szabadalmi pert egymással. A világszerte piacvezető DJI húzta a rövidebbet, ami komoly veszteséget jelenthet nekik az amerikai piacon.

Mint arról sok híroldal beszámolt (PetaPixel, DPreview, Fstoppers, SUASnews, stb.), a március 2-án született ítélet szerint a DJI megsértette az Autel szabadalmát, ezért július 2-ától számos termékük nem lesz majd forgalmazható a tekintélyes amerikai piacot jelentő Amerikai Egyesült Államokban.
A tiltás a Mavic Pro, Mavic Pro Platinum, Mavic 2 Pro, Mavic 2 Zoom, Mavic Air és Mavic Spark drónokat érinti. Az Autel további jogi lépéseket kezdeményez, hogy az ítéletet a Phantom és Inspire termékvonalra is kiterjesszék. Az ítélet súlyos csapást mérhet a DJI-ra, hiszen termékpalettájuk jelentős részét érinti. Izgalmas kérdés, hogy vajon a DJI mit reagál az ítéletre – egyelőre még nem jelent meg reakciójuk.
Persze egyáltalán nem lenne meglepő, ha az ügy megegyezéssel zárulna, hiszen a DJI aligha engedhet meg magának ekkora veszteséget. A színfalak mögött valószínűleg komoly tárgyalások folynak róla, hogy milyen feltételekkel árulhatják tovább a DJI drónokat.

Úgy tűnik, az Autel 2013-ban bejegyezte a szabadalmi védelmét (US Patent No. 9260184) annak a technikai megoldásnak, ami a ma elterjedt drónok jelentős részének alapvető megoldása: a géptestből kinyúló karok végén levő motorokba ellentétes irányba pörgő rotorok bajonettel csatlakoznak és a szárnyvégek a földön leszallótalpként támaszkodnak.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!