Megszűnik a Google+ kövessetek máshogyan!

2019 április 1-el nyolc év után megszűnik a Google Plus. A kersőóriás ezzel újabb kísérletetnek vet véget. Ti pedig kénytelenek lesztek máshogyan követni helyette a blogomat is a jövőben.

Hogyan kövessetek a jövőben?
A Google Pluson eddig se voltam túl aktív, de azért tudom, hogy sokan követtétek ott is a blogom új írásait, amire ezentúl már nem lesz lehetőségetek.
Javaslom helyette a blog Facebook oldalát és ha nem akarjátok, hogy elvesszenek a dolgaim az üzenő falon, akkor érdemes azt is beállítani, hogy mindenről értesítést kapjatok, vagy akár egyenesen elsőként lássátok őket. Ha ezt nem teszitek meg, akkor sajnos előfordulhat, hogy a Facebook algoritmusa nem fog tőlem mindent megmutatni.

Így láthajátok minden Facebook megosztásomat
Katt a képre a beállításhoz!

Legbiztosabb megoldás a blogom követésére, ha feliratkoztok a hírlevelemre, mert itt minden bejegyzésemről emailt küldök, hogy ne maradjatok le róla. Van, aki elavultnak tartja, de mivel az összes közösségi oldal máshogyan működik, eltérő algoritmusok és más cégek irányítják, ezért a hírelvél az a megoldás, ami biztosan működik és nem szólhat bele más külső erő. A kérdőívem kitöltésével pedig segíthetsz, hogy olyanra formáljam a hírlevelem, ami leginkább megfelel a te igényeidnek.
Az utóbbi időben Instagramra is egyre többet posztolok, itt is érdemes lehet követnetek. Ha valaki a Twittert, netán a LinkedInt kedveli jobban, ott is megtaláltok, de ezen a két felületen messze nem vagyok olyan aktív, mint a Facebookon és Instagramon.

Újabb Google kísérlet ért véget
Az Index sok más lap cikkei feldolgozták már a Google+ megszűnését. A hivatalos oka a kihasználatlanság és a megnövekedett erőforrás igénye. Valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy a közelmúltban egy biztonsági résre is fény derült, ami akár felhasználók százezreinek adataihoz engedhetett hozzáférést – bár a Google azt állítja, visszaélés nem történt ezekkel. Sőt a kiszivárgás nem is volt olyan mértékű, mint amiről az 500px esetében írtam a blogon.

Minden esetre a Google Plus a cég negyedik próbálkozása volt a közösségi média megújítására, vagy legalábbis, hogy egy saját felületet terjesszenek el, saját alternatívát kínálva a Facebook hegemóniájára.

  • 2003-2013 Orkut
  • 2008-2012 Google Friends Connect
  • 2010-2011 Google Buzz
  • 2011-2019 Google Plus

Nem szokásuk feladni
Eddig a Google mindegyik közösségi média újrateremtő kísérlete kudarcba fulladt. Az viszont jól látszik a listából, hogy egyre hosszabb ideig és egyre sikeresebben is kísérleteznek a dologgal. Lehet, hogy eddig nem jártak óriási sikerrel a kísérleteik, viszont az is biztos, hogy ezekből a kudarcokból is rengeteget tanulnak a közösségi oldalak működéséről és a felhasználók viselkedéséről, igényeiről, érdeklődéséről. Ezekkel a tanulságokkal pedig nem csak a továbbra is futó projektjeiket képesek tovább fejleszteni, hanem újabb és újabb hasonló közösségi oldal próbálkozásaik is egyre jobbak lesznek majd a jövőben.
A felsoroltak közül én többnek a létezéséről se tudtam, vagy ha hallottam is róluk, sosem használtam mindet. Abban viszont biztos vagyok, hogy fognak még próbálkozni hasonló, vagy esetleg teljesen más dolgokkal. Azt pedig nem tudhatjuk, hogy egy nap még sikerre is viszik-e valamelyik ilyen tervüket. Ez majd akkor derül ki, ha megtörtént. Addig viszont újra és újra kísérletezniük kell vele.

Kudarcok sorozata viszi őket előre
A Google hatalmas sikereit egy csomó (kevésbé hatalmas) kudarc kíséri. Az épp most megszűnő Google Plus mesze nem az első a Google kudarcba fulladt próbálkozásai közül.
A Business Insider cikke a Google Plusszal együtt megszűntetett Allo üzenetküldő alkalmazás apropóján 19 érmásik leállított Google projektet sorol fel. Ez a lista viszont még messze nem teljes.
A Wikipédia listáján több, mint 120 már megszűnt Google projekt szerepel és ezek közt még csak nem is szerepel a már említett Allo, illetve a Google+. Ők jelenleg egy külön listán vannak, a felszámolásra váró projektek közt.
Ezen a listán szerepel még a goo.gl URL rövidítő szolgáltatás és az Inbox by Gmail ingyenes email kliens app is, melyeket szintén felszámol a Google.

Ezek pedig csak a nyilvánosan, széles közönség bevonásával futtatott kísérleti projektek. Azt még csak nem is sejtjük, hogy a Google fejlesztői mennyi mindennel kísérleteznek házon belül, amik már azelőtt megbuknak, hogy egyáltalán értesülnénk a létezésükről. Sikereket viszont csak úgy lehet elérni, ha próbálkoznak, kísérleteznek és felszámolják, ami nem éri meg a további erőfeszítést. Sokan ezt a gondolkodási, működési modellt nevezik állandó bétának. Ha valamit, ezt biztosan érdemes eltanulni a Google-től!

Töltsd ki a kérdőívem és mondd el, milyen hírlevelet olvasnál szívesen!

 

Íratkozz fel a hírlevelemre!

 



Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!