Mobilos önportrédra hajt a 444 selfie bajnokság

Katt a képre a szelfibajnokság részvételi feltételeiért!

Katt a képre a szelfibajnokság részvételi feltételeiért!

Ha már a selfie volt az óév szava (magyarosan tényleg szelfi lenne?), a 444 kiírta az első Nemzeti Szelfibajnokságot. Mindez persze csak egy kis önfeledt, kötetlen szórakozás az amúgy is laza hangvételű hírportál/blog szerzőitől.
Viszont nevezés előtt érdemes vetni egy alaposabb pillantást a jogi szövegre is, mert írnak benne elgondolkodtató dolgokat, amik szerepelnek a kizsákmányoló fotópályázatok intő jelei között – sőt az alapos olvasás arra is magyarázatot adhat, hogy miért is akarna bárki szelfikkel üzletelni.

A 444 pár napja kiírta az első nemzetközi szelfibajnokságot, ami a szponzorok mérsékelt reklámozása mellett nyilván első sorban a közösségi élményről és a 444 lájkjainak szaporításáról szól. Engem annyira nem érdekelt a dolog, hogy még csak rá se kattintottam az erről szóló hírekre. Viszont egy kedves olvasóm felhívta a figyelmem a verseny Facebook alkalmazásában szereplő kiírására, aminek részletei valószínűleg azoknak a résztevőknek is elkerülték a figyelmét, akiknek az érdeklődését elaltatta a 444 bagatellizáló megfogalmazása, miszerint “A pontos, jogászul írt szabályzatot el lehet olvasni a facebookos alkalmazáson belül.”

A részvételi szabályzat egyik pontja így szól:

“Szervező a feltöltött fotókat minden időbeli, területi és egyéb korlátozás nélkül digitális vagy nyomtatott formában felhasználja, módosítsa, avagy továbbértékesítse, mely továbbértékesítés esetén a fotót a Pályázati alkalmazásba feltöltő Felhasználót díjazás nem illeti meg” 

Ugyan a kiírásban nem szerepel a díjak között, de a nevezéssel elfogadott feltételek alapján könnyen előfordulhat bárkivel, hogy a képét nem csak a 444 hírblogon látja viszont, hanem akár a szponzorként közreműködő Csajok és pasik társkereső oldalon is. Jobb esetben csak egy reklámarcként, rosszabb esetben akármilyen egyéb kontextusban. Természetesen bármilyen ellenszolgáltatás és reklamációs lehetőség nélkül.

Abban a forgatókönyvben kevésbé hiszek, hogy bármilyen egyéb felhasználásra szeretnék a szelfiket tovább értékesíteni, de az sem kizárt, hogy a 444 csapata, vagy a szponzorok sokkal találékonyabbak és jobb üzleti érzékkel rendelkeznek, mint én….minden esetre, ha eszük ágában sem lenne élni vele, akkor nem szerepelne a feltételeik között. Az önarcképed nevezésével jogot szereztek rá, hogy azt csináljanak a fotóddal és az arcoddal, amit akarnak és akár értékesítheti is azt a pályázat bármelyik érdekeltje. Ez pedig érdekes – vagy inkább aggályos.

Te mit gondolsz a játék kiírásáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!