Igazolványt kérnek a közösségi oldalak

Fotó: pena2/Flickr

Fotó: pena2/Flickr

Az Instagram és Facebook páros legújabb őrülete, hogy személyazonosságuk igazolására kötelezik egyes felhasználóikat, különben nem léphetnek be a saját fiókjukba.

Újabb jogi nonszenszt találtak ki, amivel a közös tulajdonba került Instagram/Facebook kettős borzolhatja a netpolgárok idegeit. Látszólag találomra letiltják felhasználók belépési jogosultságát, és csak személyazonosságuk igazolása után férhetnek az emberek hozzá korábban kedvelt közösségi hálózatukhoz, és az arra feltöltött tartalomhoz.

Az okmányokat kérő üzenet

Az okmányokat kérő üzenet

A hivatalos rendszerüzenet kiemel néhány feltételt is:

  • kormányhivatal által kiállított okirat (pl. útlevél, vezetői engedély)
  • látszania kell rajta a névnek, arcképnek és születési dátumnak
  • színesnek kell lennie

A megjelent hírek kommentelői közt több érintett is megszólal. Az óvatosabbak a magyar rendőröknél és bűnözőknél alkalmazott módszerek valamelyikével (pixelezés, fekete téglalap, életlenítés, stb) kitakarták a bescannelt dokumentum minden más személyes adatét, és csak a Facebook által is említett három adatot hagyták olvashatóan – ezt a megoldást egyébként maga a Facebook is javasolja – persze kérdés, hogy az eddig több mint 100 millió Facebook felhasználó hány százaléka tudja vajon ezt hogyan kell kivitelezni, ha sokuknak még a fotók beforgatása is komoly technikai problémát okoz.
Mások viszont teljesen törvénytelennek és feleslegesnek is tartják a szolgáltató ilyen lépését, és ezért az azonosítást megtagadták, és a jövőben inkább nem fogják használni a Facebook érdekeltségébe tartozó egyik szolgáltatást sem.

Jogsértéseket akarnak kizárni
A TPM kérdésére a Facebook szóvivője azt válaszolta, hogy “Ez a fajta azonosítás bevett gyakorlat a közösségi oldal életében és attól függ, hogy milyen dokumentumokat kérnek be, hogy milyen szabálysértést követett el az illető.” Ennél többet viszont nem árultak el a lapnak sem.
A lap arról is beszámol, hogy ezt a gyakorlatot már februárban megkezdte a cég, de akkor még csak a nagy követő számú felhasználók némelyikénél kutakodtak, mint akkor állították, csak kísérleti jelleggel.

A Mashable azt sejti a lépés mögött a személyazonosság hitelesítése és a fiktív felhasználók kiszűrése mellett, hogy arról is meg akarnak győződni, hogy a felhasználók mind megfelelnek a szabályzat azon pontjának, hogy csak 13 év felettiek regisztrálhatnak.

Nem csak igazolványt, anyakönyvet is kérnek
Mint a PetaPixel cikke írja, hírességek és közszereplők esetén ez még elfogadható is lenne, hogy a hamis megszemélyesítéseknek így vegyék elejét. Azonban erre a furcsa azonosításra rendre hétköznapi emberekkel került sor. Volt akinek a hivatalos papírjait sem fogadták el és egyenesen születési anyakönyvi kivonatával kényszerült létezésének bizonyítására.

Az azonosítási hullámot pont az Instagram új szabályzata tette lehetővé. A szerzőjogi aggályok miatt visszaléptek a módosítások jó részétől, de azért kisebb-nagyobb módosítások így is történtek a szabályzat jogi kifejezéseiben. A korábbi szabályzatban ugyanis csak az szerepelt, hogy direkt szabályszegés (például pornográfia) miatt szűntethetik meg a felhasználó hozzáférését a szolgáltatáshoz. Az új változat viszont már arra is lehetőséget ad nekik, hogy a felhasználókat indoklás nélkül törölhessék.
A PetaPixel azt is hozzáteszi, hogy ez Instagram felhasználók esetén különösen nehéz dolog lesz, mivel ott eleve nem jelenik meg a felhasználó teljes neve, egy @ kezdetű felhasználónévre pedig aligha tud bárki felmutatni hatósági igazolványt.

Ami engem meghökkentett
Számomra az az igazán meglepő, hogy a fotó megosztó oldalakon például több felhasználónál is találtam megosztva kitakarás mentes, jól olvasható fotót az igazolványukról, ami alapján akár a személyes adataikkal, akár aláírásukkal is könnyen visszaélhetnek (illusztrációnak direkt választottam egy életlen képet és még ki is takartam részeit).

Te hogyan reagálnál, ha tőled kérne igazolványt a Facebook?

Ha találkozol ilyen üzenettel, kérlek küldj egy magyar nyelvű screenshotot az üzenetről!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!