Újra megszűnik a zoom.hu

Kiegészítés: Alig valamivel azután, hogy megírtam, még elérhető a zoom.hu archívuma, már le is kapcsolták a szervert. Immár hivatalos, hogy másodszor is elérhetetlenné vált a Zoom.hu teljes korábbi archívuma és immár két komplett szerkesztőségi csapat minden munkája.

Újabb kiegészítés: Némi huza-vona után a tulajdonosok újra visszakapcsolták a zoom.hu szerverét. Így legalább archívumként egyelőre elérhető marad az oldal. Frissülni viszont már nem fog. Az is bizonytalan, hogy ezzel meddig sikerül elodázni a tartalom eltűnését és ebben a formában meddig marad elérhető a kollégák eddigi munkássága.
Az ünnepek előtt érkezett a bejelentés, amivel eddig nem volt időm foglalkozni, de azért a blogról mégsem maradhat le a hír: A zoom.hu ismét megszűnik. Újra megszűnésről írok, mivel a Zoom.hu híroldal egyszer már működött, aztán megszűnt. Egy évvel az indulás után, 2009. áprilisában a teljes korábbi archívumuk is eltűnt a netről egy idő után, majd 2017. júliusában a korábbi alapító tulajdonos, Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő bejelentette, hogy zömében ex-Origós újságírókkal újra elindítja a zoom.hu-t. Mint az indulásról szóló Index cikk is felidézi, Tajányi már a 2009-es megszűnéskor azzal indokolta a döntését, hogy „szerinte a politikai újságírásban nehéz idők következnek”
Még (ki tudja, meddig) elérhető impresszumuk szerint 4 fotós, 3 videós újságíró és 14 újságíró veszíti most el az állását a megbízott főszerkesztő és marketing és sales support menedzser mellett. Akad köztük olyan, aki nem is először. Például Veres Viktor fotóriportert már többször emlegettem a blogon is a szintén megszűnt Népszabadságtól érkezett a laphoz a Zoom 2017-es indulásakor. A nagy múltú nyomtatott lapok megszűnésekor is rendszeresen felvetem a kérdést, hogy mi lesz a történelmi értékű archívumokkal, de a nyomtatott lapok legalább a könyvtárakban megmaradnak (remélhetőleg sokáig) az utókornak. Az online tartalmakat fenyegertő digitális enyészetet viszont sokkal nagyobb fenyegetésnek érzem. A híroldalak viszont csak a neten élnek és a megszűnésük nem csak azt jelenti, hogy többé nem frissülnek majd és a munkatársaik nem kapnak többé fizetést, így nem is tudnak újabb híreket közölni. Az online lapok megszűnése ha nem is rövid távon, de hosszabb távon általában azt is jelenti, hogy az oldal is megszűnik és elérhetetlenné válik, mert még egy tovább nem frissülő oldal üzemben tartásával is vannak költségek és egyéb feladatok, amikre már senki nem akar többé időt, energiát és pláne pénzt fordítani. Így viszont az ott felhalmozott kordokumentumok is mind eltűnnek a netről, ami a kollektív emlékezet és a történelem dokumentálása szempontjából egyáránt komoly veszteség. Az újraindult zoom.hu és a nemrég megszűnt Magyar Nemzet online változata ma még éppúgy elérhető a neten, mint a korábban megszűnt Népszabadság online is. De ki tudja, hogy mikor kapcsolják le alattuk a szervereket, mikor szűntetik meg a domaineket, vagy csak mikor írják felül a tartalmukat mással, mint azt tette a régi zoom.hu egykori stábjának anyagaival az újrainduláskor az új zoom.hu is.

Kiegészítés: Alig valamivel a bejegyzésem megjelenése után úgy fest, hogy lekapcsolták a zoom.hu szerverét. (Persze akár műszaki hiba is lehet, ezt majd az idő eldönti.) Ezzel már nem pusztán csak spekuláció mindaz, amiről korábban írtam, hanem már tényleg elérhetetlenné is vált az oldal. Vele együtt pedig minden az ott dolgozók által készített anyag és a közelmúlt magyar történelmének egy darabja is.

Újabb kiegészítés: Némi huza-vona után a tulajdonosok újra visszakapcsolták a zoom.hu szerverét. Így legalább archívumként egyelőre elérhető marad az oldal. Frissülni viszont már nem fog. Az is bizonytalan, hogy ezzel meddig sikerül elodázni a tartalom eltűnését és ebben a formában meddig marad elérhető a kollégák eddigi munkássága. Közlemény a megszűnésről:
Tisztelt olvasóink és partnereink! A Strat-Pol Kft., a Zoom.hu internetes hírportál üzemeltetője az újság működtetését a mai nappal befejezi, és a portált megszünteti. A cég továbbra is folytatja tevékenységét, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul. Dosek Rita tulajdonos, ügyvezető “A tulajdonosi döntést a szerkesztőség csak elfogadni tudja, és sajnos mindössze egy ilyen közlemény az, ami ma Magyarországon bármelyik újságírónak marad, aki elveszíti az állását. A Zoom.hu-t a főszerkesztőváltás és a csökkentett létszám ellenére a most állásukat veszítő újságírók nemcsak hogy a piacon tartották, de szegmensének meghatározó szereplőjévé is tették. Elhivatottságuknak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az elvárt és a korábban ismert egyedi látogatószámokat jelentősen meghaladva – a portál az egyik legsikeresebb időszakát élte. A Zoom.hu impresszumára kattintva olvashatóak az igazán fontos értékei az oldalnak, mind szakmailag, mind emberileg. Megtisztelő volt ennek a szerkesztőségnek a tagja lenni, hálával tartozom a Zoom.hu csapatának! A szerkesztőség a további kitartás reményében búcsúzik a még létező független sajtótól.” Farkas Csilla megbízott főszerkesztő
 
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!