Búcsúzik a nyomtatott Newsweek

Newsweek-last-print-issue79 év után megszűnik a Newsweek nyomtatott kiadása. Az év utolsó hetében jelent meg az amerikai hetilap utolsó print száma. Ezentúl online folytatják. Sokan tanakodnak, hogy ez a nyomtatott sajtó jövőjét vetíti előre vagy csak egy elhamarkodott, netán téves döntés – majd az idő eldönti.

Egyre többen gondolják, sőt igazolják is, hogy nyomtatott lapban nem érdemes hirdetni, és ez a lapok üzleti hátterét is megingatja, a média piac üzletileg és tartalmilag is folyamatosan alakul át.
A MédiaBlog magyarul ír néhány gondolatot a lap közelmúltjáról és a nyomtatott kiadás megszűnéséről. Röviden összefoglalva a szerző, Pollner szerint ez a kiadvány már régóta nem ugyanaz volt, mint ami a lap hőskoraként most maga a kiadó is búcsúztat. Érdemes elolvasni az írását.

A lap “utódja” közölt egy sztárokat felvonultató válogatás galériát a korábbi Newsweek címlapokból, de az eddigi newsweek.com cím helyett betöltő dailybeast.com/newsweek oldalon már nem találom a lap korábbi címlap archívumát (bár ez is csak 1990-ig nyúlt vissza a lap tekintélyes történelmébe). A búcsú vezércikkbe ágyazott videóban viszont több történelmi címlap is megjelenik. Egy kifejezetten ezzel a lappal foglalkozó Newsweek Archivist Tumblr oldal pedig nem csak régebbi címlapokból, hanem cikkekből is merít tartalmához, most már inkább csak emléket állítva a megszűnő hetilapnak.
Az AdAge média szaklap és a Wall Street Journal cikke is a legelső és legutolsó címlapot teszi egymás mellé, a CNN pedig virtuálisan belelapoz az utolsó számba, amit te is megtehetsz hiszen a Newsweekre már jó ideje elő lehet fizetni iPaden is, amiben a Daily Beasttel egybe olvadt weboldallal együtt a lap továbbélését látják a tulajdonosai.

Szerinted Magyarországon meddig lesznek még nyomtatott lapok?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!