Okostelefonnal pótolnák a kirúgott fotósokat

vxla/Flickr

Illusztráció alap fotója: vxla/Flickr

A Chicago Sun-Timestól ezen a héten kirúgott fotósoknak talán még jelentkezni se volt idejük a munkanélküli segélyért, a lap már meg is kezdte az újságírók mobil fotózás oktatását.

Az Apple Insider és nyomán magyarul az AppleBlog számolt be róla, hogy már meg is kezdődött az újságírók iPhone fotós oktatása azután, hogy a lap elbocsátotta teljes fotó rovatát, köztük több díjnyertes fotóst is. Persze érthető, hogy az Apple tematikájú oldalak inkább kezelik ezt a hírt iPhone történelmi lépésként, de valójában mindegy is, hogy milyen telefonnal fényképeznek majd az újságírók. Sőt a történet szempontjából az is mindegy, hogy mennyit fejlődött az elmúlt években a mobil fotózás és hogy egy mobiltelefon alkalmas-e jó minőségű fotók készítésére.
Volt egyébként, aki pont az én blogomra hivatkozva kritizálta az AppleBlogot, hogy szó sincs iPhone-ról, csak az Apple oldalak átértelmezték a megjelent hírt, hogy beleférjen a tematikájukba. Nos ez sem lepne meg, de azért ennél többről van szó.

SunTimes-iphoneographyTraining-FacebookPostRobertFederAz elbocsátást követő napokban jelent meg a Cult of Mac híre, ami arról számol be, hogy a lap egyik munkatársa, Robert Feder közzétette a Facebookon, hogy

“A Sun-Times riporterei megkezdték kötelező ‘iPhone fotózás alapképzésüket’, miután  elbocsátották a lap teljes fotó rovatát. ‘A következő napokban és hetekben minden szerkesztőségi munkatárat kiképzünk és felkészítünk amennyire csak lehetséges, hogy elő tudjátok állítani a tartalmat, amire szükségünk van.’ – írja Craig Newman egy szerkesztőségi belső üzenetben.”

Erre a Facebookon megjelent belső információra alapulnak a fotó rovat iPhone fotókkal való pótlásáról szóló (megalapozottnak tűnő) hírek a maces lapokban. A Cult of Mac azzal folytatja, hogy feleveníti, hogy több fotópályázaton is nyertek már iPhone képek (én is rendszeresen írok mobillal fotózó profikról) és nemrég a Sandy Hurrikán tudósításaihoz is használtak okostelefont, sőt Time címlap is készült ezekből a képekből – bár azt már elhallgatja elfelejti említeni az informatikai oldal, hogy ezeket a képeket nem gyorstalpalót végzett újságírók készítették, hanem komoly szakmai háttérrel rendelkező fotóriporterek….olyanok, akiket a Sun-Times most tömegesen elbocsátott.

Egyszerű hasonlattal élve olyan ez a történet, mintha azzal a felkiáltással rúgnák ki az újságírókat, hogy már nem kell tollat és írógépet használni, mert vettünk új iMaceket (vagy bármilyen számítógépet persze) és beírattuk újságíró tanfolyamra az informatikusokat….bár sajnos sok helyen ez is megtörtént már, úgyhogy még egy hasonlat erejéig sem sikerült hajmeresztőbbet kitalálnom a valóságnál.

Minden esetre érdemes elolvasni Allen Murabayashi gondolatait, amit fordításban tegnap tettem ki a blogra, szerintem elég jól látja az Internet és média (különösen fotó) fogyasztás átalakulását: Így ölte meg az Internet a sajtófotót

Frissítés:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!