Robbie Williams nem bírja, ha fotózzák

Robbie Williams nem kér a fotósokbólEredeti kép forrása Sziget Fesztivál Szerkesztés: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Robbie Williams nem kér a fotósokból
Eredeti kép forrása Sziget Fesztivál
Szerkesztés: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A Sziget Fesztivál idei első, nulladik mínusz első napján fellépett Robbie Williams, aki nincs oda érte, ha fényképezik. A hírek szerint (Blikk, Index, stb) már az országba érkezésekor is azzal fenyegetőzött, hogy lemondja a koncertjét, ha nem tűnik el az RTL Klub operatőre a reptér elől.
Aztán a Szigeten már perrel fenyegette a fesztiválra akkreditált fotósokat, hogy az ő koncertjét ne fotózzák. A koncertfotózáshoz kijelölt színpad előtti fotósárokba mindössze tíz fotóst engedett be a menedzsment. Ezzel a nagy nemzetközi lapok és hírügynökségek ugyanúgy kiszorultak, mint a kisebb-nagyobb zenei tematikájú lapok. Szigorú feltételekhez kötve csak a vezető magyar lapok és persze az MTI (bár korábbi fotórovat vezetőjük, Virágvölgyi István viharos távozása előtt még ők is bojkottálták az ilyen feltételeket), meg a Sziget fotósai fényképezhették a világsztárt. Viszont ők is csak a nézőtér két oldalát elválasztó hosszú biztonsági sáv távolabbi részéből, mintegy 25 méter távolságból.

Fenyegető üzenet a sajtónak

Fenyegető üzenet a magyar sajtónak

Többször írtam már a blogon a különféle kedvezőtlen fotós szerződésekről, amikkel az elszálltabb zenészek korlátozni akarják a sajtófotósok munkáját. Természetesen Robbie Williams menedzsmentje sem más ebben a tekintetben sem. Akiket nem engedtek a fotósárokból fényképezni, azoknak kifejezett tiltást tettek közzé, hogy mindenkit beperelnek, aki a koncertet le meri fényképezni és a képet közzéteszi.

Az angol változat kicsit udvariasabb"A Robbie Williams koncert fotózása iránti nagy érdeklődés miatt a menedzsment döntése alapján csak korlátozott számú fotós mehet a fotósárokba. Ha téged nem tájékoztatott a sajtóiroda erről a lehetőségről, kérjük vedd tudomásul, hogy teljsséggel tilos BÁRMILYEN fotó készítése a Robbie Williams koncertről. Ha mégis megteszed és publikálod, annak jogi következményei lesznek."

Az angol változat kicsit udvariasabb
“A Robbie Williams koncert fotózása iránti nagy érdeklődés miatt a menedzsment döntése alapján csak korlátozott számú fotós mehet a fotósárokba. Ha téged nem tájékoztatott a sajtóiroda erről a lehetőségről, kérjük vedd tudomásul, hogy teljsséggel tilos BÁRMILYEN fotó készítése a Robbie Williams koncertről. Ha mégis megteszed és publikálod a képeket, az jogi következményeket von maga után.”

Bár a britek angol nyelvű felszólítása is hivatalos hangvételű, abban még szerepel némi indoklás és egy kérem szó is. A kissé máshogy megfogalmazott magyar verzióból viszont ezek nyoma is elveszett a fordítás során. Állítólag korábbi koncertjének fotói miatt már magyarországi médium ellen is indított pert az angol menedzsment, úgyhogy a jogi lépéssekkel fenyegetőzés egyáltalán nem alaptalan. Jobbára el is tántorította azokat, akik eredetileg a tömegből akarták volna fotózni a koncerett. Akik viszont meg sem próbáltak jelentkezni a koncert fotózására és emiatt nem is járatk a sajtóirodán, azokhoz ez a tájékoztatás nem jutott el (bár a Sziget Házirendjéből kiderül, hogy a koncertek fotózására külön engedély nélkül nincs lehetősége a látogatóknak).
Akiknek pedig adtak fotózási engedélyt, azokat is szigorú feltételekkel kötötték meg.  Ugyanolyan durván jogfosztó szerződést írattak alá a fotósokkal, mint amiket magyarok közül eddig talán egyedül az LGT, külföldiek közül Ke$ha, Lady Gaga, Janet Jackson, Taylor Swift és még sok más sztár próbál érvényesíteni.

Robbie Williams szerződése azt köti ki, hogy csak az első három számot lehet fényképezni, kizárólag vaku nélkül – ezzel semmi gond, a legtöbb helyen így szokás. Az már sokkal ritkább, hogy mindössze egyetlen egyszer jelenhetnek meg a képek a szerződésben megnevezett kiadványban, azokat sem átadni, sem később újra használni nem lehet. Ezzel ellentétben a zenekar menedzsmentje jogokat formál a képekre, azokat saját céljaira bárhol és bármikor felhasználhatja, sőt bárkinek szabadon átadhatja és akár pénzt is kérhet érte, amibe sem a fotósnak, sem az őt alkalmazó lapnak nincs beleszólása. Külön érdekesség, hogy ugyan a szerződést két példányban osztották ki a sajtónak, azok közül egyiket sem írta alá senki a menedzsment részéről, így az újságoknál (már ahol a fotós nem felejtette el eltenni a saját példányukat) egy aláíratlan szerződés van. Persze amilyen egyoldalú a szerződés, úgyis csak a zenekar fogja lobogtatni, ők meg a saját példányukat bármikor alá tudják írni.

Én a magam részéről már régen túl vagyok azon, hogy minden áron le akarjak fényképezni bárkit, aki maga ezt nem akarja hagyni. Könnyen túltettem magam rajta, hogy nem lesz képem Robbie Williamsről és még, ha felajánlották volna a szerződést, akkor sem írtam volna alá. Viszont sajnos nem minden fotós ennyire szerencsés, hogy megválogathatja, hogy mit fényképez le és mit nem.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy vajon tényleg beperelnek-e mindenkit, aki a nézőtérről fényképezett – merthogy többezren voltak – vagy csak azokkal keménykednek, akik jogkövetők és tiszteletben tartják a tiltást, viszont aki tesz a tiltásra, az megúszhatja tertorziók nélkül is?

Robbie Williams fotós szerződése:

PHOTO CONTRACT

………………………. [PHOTOGRAPHER NAME]
………………………. [ADDRESS]
………………………. [ADDRESS]
………………………. [ADDRESS]
………………………. [DATE]

Dear ………………………. [PHOTOGRAPHER NAME]

RE: ROBBIE WILLIAMS PHOTOGRAPHER AGREEMENT

………………………. “The Event”

This letter agreement is intended to protect both Robbie Williams (“the Artist”) and you.

By signing this letter agreement, and in consideration of us and the Artist giving you the opportunity to photograph the Artist and the Event. you hereby agree that:-

1. The photographs taken by you of the Artist (“the Photographs”) shall only be taken during the first three songs performed by the Artist at the Event and shall only be taken without flash. The Photographs are approved for publication once only in the following publication(s) only (“the Publication(s)”):-
………………………. [NAME(S) OF PUBLICATION(S)]
………………………. [NAME(S) OF PUBLICATION(S)]
2. You hereby transfer and assign to us with full title guarantee all extensions and renewals throughti the world (including by way of present assignment of future rightsÖ and all rights of a similar nature in the Photographs
3. You warrant and undertake that the Photographs (in whole or in part) shall not form, either directly or indirectly, the content of any publication other than the Publication(s), whether published by the above publication(s) (including any associated publications of such publication(s) listed above) or by any third party (i.e. no syndication rights are granted).
4. We shall not exploit the Photographs other than by way of the rights granted to you hereunder without your consent.
5. We shall be entitled to assign transfer sub-license mortgage charge or otherwise dispose of our rights hereunder to any person or entity without reference to you.
6. This Agreeemnet shall be governed by the laws of England and Wales and the courds in London shall have exclusive jurisdiction to determine all matters arising hereunder.

We would be grateful if you would confirm your agreement to the above by signing this letter below and faxing it back to us by return on 020 8600 3401.

Kind regards

Yours sincerely                                      READ AND AGREEED

……………………….                                …………………………
for and on behalf of                               [NAME OF PHOTOGRAPHER]
FARRELL MUSIC”

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!