Kit és hogyan szabad fényképezni a Szigeten?

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sziget házirend a pénztárak mellett
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Most, hogy újra itt a fesztivál szezon, talán érdekes és aktuális kérdés lehet. Nem mintha ez bárkit is befolyásolna benne, hogy szabadon fényképezzen akár a Szigeten, akár máshol, de nem árt tisztában lenni a szabályokkal is.
Mivel a fesztivál magán rendezvény, ezért nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak ott a fotózásra, mint bárhol máshol közterületen. A házirend természetesen mindent pontosan szabályoz, hogy ne legyenek belőle viták és még a PTK módosításával is teljesen kompatibilis a régi Sziget házirend – meg az új is.

Már ha van amiért szeretik, akkor az egyik dolog, amiért a fotósok szeretik a Szigetet és a szervezői által rendezett (vagy róluk másolt szabályzatú) más fesztiválokat, az pont az, hogy viszonylag tisztázottak a fotózásra vonatkozó szabályok (is). Ezen kívül persze a közeg és a hangulat miatt általában sem nagyon van résztvevő, aki tiltakozna ellene, hogy fotózzák.

Kit és hogyan lehet közterületen fotózni?
Részletekért katt a képre!

Leszámítva a biztonsági őröket, akiknek (nem csak fesztiválokon) állandó kérésük, utasításuk, követelésük, hogy őket és a munkájukat ne fotózzák. És ugye ki merne vitatkozni a rend és testi épségünk éber őreivel, ha épp jobb dolgunk is akad? Pedig amúgy róluk is lehetne kifejezetten érdekes anyagot készíteni, de talán ez még a biztonsági cégek által alkalmazott fotósoknak sem adatik meg. Vagy csak biztonsági okokból nem találkoztunk még vele.

Azért, hogy valami hivatalos, netán informatív jellege is legyen ennek a posztnak, álljon itt mindenki okulására a Sziget Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) – (itt pedig a korábbi 2011-es változat) fotózásra vonatkozó passzusa:

“3.2. A Látogató tudomásul veszi, hogy a Rendezvényekről hang- és képfelvételt készíthetnek a Sziget, valamint a Szigettől engedélyben részesülő Szerződéses partnerek, Közreműködők, sajtómunkatársak, más Látogatók, illetve egyéb Harmadik személyek. Ennek megfelelően a Látogató a Rendezvényeken történő részvétellel kifejezetten hozzájárul arcának, megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez, azzal, hogy kizárólag kifejezett beleegyezésével nevesíthető. Amennyiben a Látogató közszereplőnek minősül, úgy a beleegyezése nélkül is nevesíthető. Az előzőek szerinti megjelenítéseken annak készítője a Látogató tekintetében térben, időben, és felhasználási módban korlátlan, átruházható, és kizárólagos felhasználási jogosultságot szerez. A Sziget, valamint a Szigettől engedélyben részesülő személyek a Látogató relációjában korlátozás nélkül jogosultak a megjelenítés hasznosítására, felhasználására (különösen a Rendezvények népszerűsítésére), többszörözésére, közzétételére, átdolgozására, nyilvánosságra hozatalára, nyilvánossághoz közvetítésére és forgalmazására, anélkül, hogy a Látogató részére ezért bármilyen módon ellenszolgáltatást kellene nyújtaniuk. A Látogató külön is tudomásul veszi, hogy a Sziget a Rendezvényt, illetve a koncerteket, programokat rögzíti, a rögzített felvételt többszörözi és képhordozón terjeszti, sugározza vagy más módon a közönséghez közvetíti, ismételten sugározza vagy más módon a közönséghez közvetíti, ideértve azt az esetet is, amikor a Rendezvényt, illetve a koncerteket, programokat vezeték útján vagy bármely más eszközzel vagy módon (például YouTube-on keresztül) úgy teszik a nyilvánosság számára hozzáférhetővé, hogy a nyilvánosság tagjai a hozzáférés helyét és idejét egyénileg választhatják meg. Az előzőek szerinti megjelenítés kapcsán a Látogató nem jogosult igényt vagy követelést támasztani a Szigettel szemben. A Látogató jogosult a Rendezvényeken hang- és képfelvétel készítésére, azzal, hogy a koncertekről, programokról kép- és hangfelvételt csak a Sziget előzetes írásos beleegyezésével készíthet. A Látogató az általa készített kép- és hangfelvételt nem értékesítheti, és ellenérték fejében nem hasznosíthatja, illetve kereskedelmi célból ellenérték nélkül sem hasznosíthatja, az azokon szereplő Látogatókat beleegyezésük nélkül nem nevesítheti, személyiségi jogaikat nem sértheti. A Sziget kifejezetten kizárja a felelősségét arra az esetre, ha más Látogatók az előzőekben írtakat megszegik.”

A lényeget kiemelve korábban ugyanez volt olvasható az egyszerűsített házirendben is (azóta kevésbé kivonatos a honlapon található  házirend):

“A Rendezvényről hang- és képfelvétel készül. Minden résztvevő, aki a felvételeken feltűnik, csak a beleegyezésével nevesíthető, viszont semmilyen követeléssel nem élhet a felvétel készítőivel vagy a Rendezvényszervezőkkel szemben.
– Fényképezni szabad, de a koncertekről, programokról kép- és hangfelvételt csak a szervezők írásos beleegyezésével lehet készíteni.”

http://sziget.hu/fesztival/info/fesztivalinfo/#!/313/foto-es-video-keszitese-a-szigeten

Szabály összefoglaló a weben
Részletekért katt a képre!

2017-ben az aktuális weboldal újabb magyarázó résszel gazdagodott. Itt a fotózásra külön is kitérnek:

“Amatőr fotózásra természetesen van lehetőség saját célra, azonban a koncertek, programok hivatásos (eladási, publikálási céllal) fotózásához a rendezők írásos beleegyezése szükséges. Az egyes médiumok képviselői a Sajtóközpontban keressék a Sajtóiroda munkatársait, vagy írjanak a sajto@sziget.hu-ra. Fontos tudnod: ahhoz, hogy minél több embernek megmutathassuk a Sziget sokszínűségét, a rendezvényről hang- és képfelvétel készül. Minden résztvevő, aki a felvételeken feltűnik, csak a beleegyezésével nevesíthető, viszont semmilyen követeléssel nem élhet a felvétel készítőivel vagy a rendezvényszervezőkkel szemben. Erről minden információt ITT találsz.”

A házirend amúgy a honlap mellett megtalálható a fesztivál bejáratánál (lásd illuzstráló kép), és többnyire az ott osztogatott Pesti Est különszámokban is, illetve a Sziget iPhone alkalmazásban is megtalálható. Persze nem mindenki olvassa el, sőt valószínűleg a többségnek akkor sem tűnt fel, amikor elment mellette, de ahogy az lenni szokott, a feltételeket mindenki automatikusan elfogadja a fesztiválra való belépéssel, és a szabály nem ismerete senkit sem mentesít a felelősség alól.

Máshol is így szokás
A legtöbb fesztivál, koncert és magán rendezvény házirendje nagyjából hasonlóan szokott alakulni – bár koncerteken a nézőknek általában nem szokták engedni, hogy fényképezzenek (és a sajtóval is egyre gyakrabban akadékoskodnak) – ezek minden rendezvény esetében a házirendben, vagy a jegyen feltüntetett információkból derülnek ki. Az ilyen rendelkezések nagyon hasznosak és remélhetőleg egyre több helyen és a kisebb, kevésbé alapos jogi háttérrel szervezett rendezvényeken is kitérnek majd rá, hogy a fotósok munkáját megkönnyítsék.

Rendőr nem büntet engedély nélküli fotózásért
Részletekért katt a képre!

Ezek a rendelkezések egyébként teljes mértékben összhangban vannak a korábbi és a 2014 márciusban életbelépett új PTK-val is, mivel a törvény azt mondja ki, hogy a fotó készítéséhez engedély szükséges. A házirend pedig gondoskodik róla, hogy a rendezvényen való részvétellel ez az engedélyt automatikusan mindenki megadja.

Kiegészítés: A 2014-es Sziget házirend szövegezése kis mértékben eltér a korábbitól, így a bejegyzést frissítettem, de jelentős érdemi változás nem történt. 2017-ben nem találtam újabb változást a Sziget korábbi gyakorlatához képest.

2018-ban a GDPR bevezetése kissé átalakította a fesztiválok ÁSZF tájékoztatóit is, mivel a cég több féle személyes adatot is kezel – különösen, mióta összekapcsolják a személyivel vagy útlevéllel a megváltott jegyeket. A fesztiválon fotózásra vonatkozó szabályok viszont azóta sem változtak. Ellenben az bekerült a házirendekbe, hogy a drónozást tiltják a fesztiválokon.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!